Evropská komise udělila firmě Mondelez obrovskou pokutu

Produkty firmy Mondelez IgorGolovniov / Shutterstock.com

Evropská komise udělila společnosti Mondelez International, Inc., pokutu za porušení pravidel hospodářské soutěže EU. O co konkrétně šlo a další detaily, se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Co je to skinimalismus? Nejnovější trend v péči o pleť, díky kterému ušetříte

Za co Mondelez dostal pokutu?

Firma Mondelez, sídlící v americkém Illinois, patří mezi největší světové výrobce čokolády a sušenek. Pod její křídla spadají značky jako Milka, Oreo, Ritz, Toblerone, ale také kávové značky jako třeba Jacobs.

Evropská komise při svém šetření přišla na to, že tato firma porušila pravidla hospodářské soutěže Evropské unie, a to hned několika způsoby. Zneužila svého dominantního postavení na některých trzích a účastnila se protisoutěžních dohod, jejichž cílem bylo omezit přeshraniční obchod se sladkými výrobky. Konkrétně bylo zjištěno, že Mondelez se účastnil 22 protisoutěžních dohod či jednání.

V dohodách se jednalo například o ustanovení, které nařizovalo zákazníkovi společnosti Mondelez uplatňovat vyšší ceny pro vývoz ve srovnání s domácím prodejem. Společnost také odmítla dodávat zboží zprostředkovateli v Německu, aby tím zabránila dalšímu prodeji čokolády na území Rakouska, Belgie, Bulharska a Rumunska, kde byly ceny vyšší. Cílem společnosti podle Evropské komise bylo zabránit tomu, aby přeshraniční obchod vedl ke snížení cen v zemích s vyššími cenami. Mondelez tak mohl účtovat vyšší ceny za své výrobky, což ovšem v konečném důsledku poškodilo spotřebitele EU.

Detail čokolády Milka Mehaniq / Shutterstock.com

O jak velkou pokutu jde?

Pokutu Evropská komise stanovila na základě pokynů komise k pokutám z roku 2006. Byla zohledněna závažnost i doba trvání protiprávního jednání a také hodnota společnosti Mondelez. Firma uznala svou odpovědnost za porušení pravidel hospodářské soutěže EU – díky tomu jí komise mohla pokutu snížit o 15 procent. Po zvážení všech pro i proti tak komise došla k výši pokuty 337,5 milionu eur.

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro hospodářskou soutěž EU, k tomu dodává: „Ceny potravin se v jednotlivých členských státech liší. Přeshraniční obchod členských států na vnitřním trhu může snížit ceny a zvýšit dostupnost produktů pro spotřebitele. To je důležité zejména v době vysoké inflace. V dnešním rozhodnutí konstatujeme, že společnost Mondelez nezákonně omezila přeshraniční prodej v rámci EU. Společnost Mondelez tak činila s cílem udržet vyšší ceny svých výrobků na úkor spotřebitelů. Společnosti Mondelez jsme proto uložili pokutu ve výši 337,5 milionu eur.“

Jak se k tomu staví společnost?

Mondelez svou vinu uznal, což byla polehčující okolnost vedoucí ke snížení pokuty. Tiskový mluvčí společnosti Mondelez podle Reuters uvedl, že tato událost nereprezentuje to, za čím si firma stojí, což je kultura dodržování předpisů.

Zdroj: European Commission, Reuters