Jak netradičně zpracovat bezové květy? Připravte z nich salátový dresink či holandskou omáčku

Květy černého bez v dlani Nastyaofly / Shutterstock.com

Milujete bezové květy, ale sirup nebo smažené kosmatice jsou pro vás starou známou klasikou? Pak zkuste něco nového. Z drobných, aromatických kvítků s jemnou chutí toho v kuchyni vykouzlíte mnohem více. Zajímavě dochutí salátové dresinky, marinády a omáčky k těstovinám či kuřecímu masu, nebo dokonce i holandskou omáčku. Zkuste je do přípravy jídel zakomponovat podle našich 3 jednoduchých receptů.

Přečtěte si také

Snídaně jako z francouzské pekárny jen ze 2 surovin: Nadýchané pletence vás dostanou svou jednoduchostí

Co udělat z bezových květů?

Nejčastěji se z nich v českých kuchyních připravují bezinkové sirupy, případně smaží nadýchané „řízky chudých“ v těstíčku neboli kosmatice. Oblíbené jsou i domácí bezinkové zmrzliny nebo panna cotty, případně lze kvítky jíst syrové (například jako ozdobu dezertů, kaší, pudinků, palačinek apod.).

Nebojte se ale jejich použití ani ve slaných receptech. Hodí se totiž pro dochucení celé řady omáček, dresinků a dipů.

  • Tip: Obrané kvítky bezu můžete přihodit do lahvičky s vinným octem a nechat pár dní macerovat. Kyselý ocet získá příjemné květinové tóny a všem zálivkám, dresinkům nebo omáčkám, do kterých ho univerzálně použijete, přidá zajímavou chuť.

Bezový dresink s citronem a medem – recept

Budete potřebovat:

  • 3 čerstvá květenství bezu
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • šťávu z jednoho citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Bezové květy důkladně opláchněte, osušte a oberte. Vložte do mixéru spolu s ostatními surovinami a nechte rozmixovat do hladkého dresinku. Ten se výborně hodí na jednoduché saláty z listové zeleniny, i saláty s ořechy, čerstvým sýrem a červenou řepou, hruškami či jablky.

Namísto vinného octa můžete rovněž použít jablečný, případně dresink dochutit hořčicí. Pak ideálně poslouží nejen na saláty, ale například i jako marináda na kuřecí steaky.

Bezový sirup z květů
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Bezový sirup z květů

Vyrobte si doma lahodný bezinkový sirup bez vaření! Bezové květy obsahují spoustu prospěšných látek a vitamínů. Stačí je zalít vodou, přidat pouze dvě ingredience a nechat louhovat. Sirup si můžete vychutnat jako součást domácích limonád, přidat ho do smoothie nebo použít na dochucení dezertů.

Bezový sirup z květů
Trhaný salát s kozím sýrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Trhaný salát s kozím sýrem

Trhaný salát s kozím sýrem, fíky, ořechy a pomerančovým dresinkem jistě mile překvapí svou dokonale vyváženou chutí, která vám utkví v paměti a budete si ho chtít dopřávat častěji. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, takže ho s jistotou zvládne připravit každý.

Trhaný salát s kozím sýrem
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Bezová vinná omáčka k těstovinám i masu – recept

Budete potřebovat:

  • 4 čerstvá květenství bezu
  • 250 ml bílého vína
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • šťávu z půlky citronu
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Bezové květy opláchněte, osušte a oberte. V hrnci připravte jíšku (rozehřejte máslo, zasypte moukou) a chvíli míchejte. Přilijte bílé víno a rozmíchejte. Poté přidejte vývar a dále důkladně míchejte. Nakonec vhoďte bílé květy, citronovou šťávu, koření a za občasného míchání vše na mírném stupni povařte asi 15 minut. Omáčka se hodí ke světlému masu, rybám nebo na těstoviny.

Chřest s brambory a šunkou zalitý béžovou omáčkou na bílém talíři Maren Winter / Shutterstock.com

Bezová holandská omáčka – recept

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžíci citronové šťávy (nebo vinného octa, ideálně ochuceného naloženými květy bezu)
  • sůl a bílý pepř

Postup:

Bezové květy opláchněte, osušte, oberte a nasekejte najemno. V nerezové či skleněné misce vyšlehejte metličkou žloutky s citronovou šťávou (nebo vinným octem) do husté konzistence. Poté dejte nad vodní lázeň s horkou vodou (nikoliv vařící) a pomalu přilévejte rozpuštěné máslo, rozmíchejte a přidejte i květy, sůl a pepř. Vše za stálého míchání vyšlehejte do dvojnásobného objemu. Pokud by byla omáčka moc hustá, přidejte kapku teplé vody.

Podávejte ke chřestu a jiné sezónní zelenině, masu nebo k vejcím Benedikt.

Zdroj: Borough Market, Delish, Expats, Kupi