Falešné vstupenky: Jak se bránit proti podvodníkům

Muž si vkládá vstupenku do zadní kapsy kalhot red mango / Shutterstock.com

S nedávným mistrovstvím světa v hokeji a fotbalovým mistrovstvím Evropy se mnoho fanoušků snažilo získat vstupenky na tyto vrcholné sportovní události, čímž se i otevřelo téma falešných vstupenek. Bohužel se totiž objevují i podvodníci, kteří se snaží na touze fanoušků po vstupenkách vydělat. Falešné vstupenky se stávají čím dál větším problémem a je důležité vědět, jak se proti nim bránit. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jakými podvodníci operují, jak rozpoznat falešné vstupenky a co dělat, pokud se stanete obětí podvodu. Také se podíváme na možnosti, jak bezpečně nakupovat vstupenky a vyhnout se tak nepříjemnostem. Pokud plánujete nákup vstupenek na sportovní či kulturní akce, rozhodně čtěte dál.

Přečtěte si také

Nevíte, co k obědu? Do špaget s rajčatovo-česnekovou omáčkou se zamilujete

Přeprodej pravých vs. falešných vstupenek

Je důležité rozlišovat mezi přeprodejem pravých vstupenek a prodejem falešných vstupenek. Přeprodej vstupenek sám o sobě není nelegální, dokonce je možné prodávat vstupenky i za vyšší než pořizovací cenu. Pokud jste si koupili vstupenku a nemůžete se akce zúčastnit, je logické, že se lístek na ni pokusíte prodat dál. Jakmile však začnete vstupenky přeprodávat ve větším měřítku s cílem zisku, stáváte se podnikatelem se všemi povinnostmi, které z toho plynou.

Naproti tomu prodej falešných vstupenek je vždy nelegální a jedná se o podvod. Podvodníci často velmi zdatně napodobují originální vstupenky, mění však některé údaje jako QR kód nebo jiný identifikátor. Pokud takovou vstupenku koupíte, po příchodu na akci zjistíte, že je neplatná.

Jak podvodníci operují

Podvodníci využívají různé kanály k prodeji falešných vstupenek. Častým trikem bývá prodej jedné pravé vstupenky více zájemcům. Na akci se pak dostane jen ten, kdo uplatní vstupenku jako první. Další praktikou je nabízení vstupenek přes sociální sítě nebo internetové bazary. Kupující pošle peníze na účet a prodejce poté s odesláním vstupenky otálí, až nakonec kupujícího zablokuje a smaže svůj profil.

Podvodníci se také vydávají za oficiální prodejce. Vytvoří webové stránky k nerozeznání od stránek skutečných prodejců a snaží se nalákat co nejvíce lidí. Jakmile získají peníze, stránky zruší a zmizí. Proto je vždy nutné ověřit, zda skutečně nakupujete od oficiálního prodejce.

Žena ověřuje QR kód na vstupence pomocí chytrého telefonu as-artmedia / Shutterstock.com

Jak se bránit

Nejlepší obranou proti falešným vstupenkám je prevence. Kupujte vstupenky pouze od ověřených oficiálních prodejců, ideálně přes zavedené prodejní portály. Dávejte si pozor na portály, kde vstupenky nabízí kromě pořadatelů i třetí strany. I když takové portály mohou garantovat vrácení peněz v případě problémů, řešení sporů bývá zdlouhavé a ne vždy uspokojivé.

Pokud kupujete vstupenky od soukromé osoby, požadujte osobní předání a možnost si vstupenku důkladně prohlédnout. Plaťte až po kontrole vstupenky a nejlépe až přímo na místě předání. Nikdy neplaťte předem na účet neznámé osobě. Pokud je cena vstupenky podezřele nízká, raději se nákupu vyvarujte úplně.

Co dělat, když naletíte

Pokud i přes veškerou opatrnost naletíte podvodníkovi, rozhodně se obraťte na policii. I když se nemusí jednat přímo o trestný čin podvodu, policie by měla podvody evidovat a vyšetřovat. Čím více poškozených se ozve, tím větší je šance dopadení pachatele.

Pokud jste platili kartou, zkuste využít službu chargeback u své banky. Při prokázání podvodného jednání prodejce může banka platbu zrušit a peníze vám vrátit. Pokud prodejce nereaguje na vaše výzvy k vrácení peněz, zvažte podání žaloby u soudu. Vzor předžalobní výzvy najdete například na webu spotřebitelské organizace dTest.

Starší muž telefonuje a přitom si prohlíží svou platební kartu. Andrey_Popov / Shutterstock.com

Falešné vstupenky jsou bohužel realitou a je potřeba se mít před podvodníky na pozoru. Vždy nakupujte od oficiálních prodejců, kontrolujte pravost vstupenek a plaťte až po jejich důkladném prozkoumání. Pokud se i přesto stanete obětí podvodu, nebojte se obrátit na policii a využít všechny dostupné možnosti, jak získat své peníze zpět. S trochou obezřetnosti a zdravého rozumu se však většině problémů dá předejít. Nenechte si zkazit zážitek z vytouženého sportovního utkání či kulturní události a nakupujte vstupenky bezpečně.

Zdroje: Kupi, dTest