Milovníci čokolády si připlatí. Ceny kakaa jsou na historických maximech

Různé druhy čokolád na tmavém pozadí ivan_kislitsin / Shutterstock.com

Úroda kakaa byla v posledních letech tak špatná, že cena na světovém trhu vzrostla hned několikanásobně. Oblast, které se to nejvíce dotkne, je výroba čokolády. Výrobní náklady vzrostou a to se zřejmě projeví na cenách čokolády v obchodech. Někteří výrobci jdou cestou nákupu levnějších surovin a snížení obsahu kakaa, jiní se zdražit prozatím nechystají.

Přečtěte si také

Co je to skinimalismus? Nejnovější trend v péči o pleť, díky kterému ušetříte

Ceny kakaa jsou na maximu

Výrobci čokolády si zoufají. Čekají je podpisy nových odběratelských smluv a cena kakaa je na historickém maximu. Zatímco mezi lety 2004 a 2022 se cena pohybovala průměrně mezi 2 000 a 4 000 dolary za tunu, v průběhu letošního roku se vyšplhala bezmála na 8 000 dolarů. Na newyorské burze stojí tuna kakaových bobů 5 874 dolarů, což je v přepočtu přes 137 tisíc korun, tedy asi o 40 % více než loni.

Ačkoli je cena kakaa ve významných pěstitelských zemích Ghana a Pobřeží slonoviny regulována státem, mezinárodní obchodníci požadují podřízení tržním cenám. Pobřeží slonoviny ambiciózně usiluje o zvýšení produkce na 2 miliony tun do roku 2025, a to i přes předpokládaný pokles o 28,5 % na začátku sezóny 2023/2024 kvůli nepříznivému počasí. Podobně Ghana musela revidovat svou prognózu produkce na 650 000 až 700 000 metrických tun pro roky 2023/24, což je 14leté minimum.

Na vině jsou klimatické změny

To, že čokoláda zdraží, je tak zcela jisté. „Nárůst cen kakaa je bezprecedentní a asi neexistuje výrobce čokolád, který by ho nepocítil. Právě kakao je primární surovinou při výrobě veškerých čokoládových cukrovinek,“ uvedla pro Kupi Tereza Skrbková, tisková mluvčí Nestlé pro Česko a Slovensko.

Úroda kakaa je ohrožena především kvůli povětrnostnímu jevu El Niño v západní Africe. Ten je v současnosti v rekordních hodnotách. „Je důležité si uvědomit, co stojí za tímto prudkým nárůstem cen kakaa. Je za tím řada dlouhodobých, strukturálních změn, které jsou spojeny s klimatickými změnami, především suchem, poklesem úrody a se zintenzivňujícími snahami zabránit deforestaci,“ komentuje Skrbková. Odborníci odhadují, že sucho může největší světové producenty plodiny sužovat i v budoucnu.

Výroba čokolády Ground Picture / Shutterstock.com

Skutečný problém, nebo davové šílenství?

Kromě kakaa navíc zdražil i cukr. Někteří britští výrobci čokolády hlásili zdražení u některých výrobků až o 50 % už v prosinci minulého roku. Cena ve Velké Británii vzrostla jen v minulém roce o 15,3 %. „Ty ceny jdou tak moc nahoru, že se to na čokoládovém trhu promítne. Možná se čokoláda stane trošku exkluzivnějším zbožím,“ uvádí v rozhovoru pro Seznam Byznys Václav Durďák, majitel Čokoládovny Janek. Zároveň však míní, že pro takové zdražení není opodstatněný důvod a způsobuje jej spíš vznikající celosvětová panika.

„Dvanáct tisíc dolarů za tunu je za mě nesmysl. Samozřejmě rozumím tomu, že je neúroda a boby zdraží. Dobře, ať stojí třeba čtyři pět tisíc dolarů za tunu, ale nemyslím si, že cena 12 tisíc dolarů za tunu je ospravedlnitelná,“ dodal.

Čokoládový dort
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový dort

Čokoládový dort zdobený ovocem si jistě zamilujete, protože je velmi lahodný a vláčný, až se rozplývá na jazyku. Navíc je vhodný i pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Příprava je snadná a rychlá, tak si ho pojďte s námi vyzkoušet.

Čokoládový dort
Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou

Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou je oblíbeným dezertem, v němž nenajdete ani špetku mouky. Příprava je navíc velmi jednoduchá a pěna zaručeně potěší malé i velké.

Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou

Kakao je cenná surovina

Společnost Nestlé očekává, že až ceny kakaa dosáhnou vrcholu, opět začnou klesat. Původních cen ale zřejmě hned tak nedosáhnou. „Lze očekávat, že ceny kakaa na komoditních trzích najdou svůj vrchol a poté začnou klesat. Nicméně zatím nic neukazuje na to, že by se po tomto nárůstu vrátily na původní úroveň,“ komentuje Skrbková.

Dá se očekávat, že se stabilizují v nové hladině, která bude dokazovat, že kakao je cennou surovinou a jeho dostupnost má své limity. Pokud se tato očekávání naplní a nedojde k poklesu cen na komoditních trzích, nevyhneme se reakci na dění na burze v podobě zvýšení cen. Nicméně to se budeme snažit maximálně tlumit hledáním větší efektivity v rámci výroby,“ dodává.

Mladá žena si v supermarketu vybírá čokoládu BearFotos / Shutterstock.com

Zdražení se promítne v budoucnu

I přes extrémní nárůst ceny kakaa na burzách je zatím na pultech obchodů relativně klid. Důvodem jsou zřejmě dostatečné zásoby obchodníků a zdražení se promítne teprve později.

„Zatím ty nárůsty nejsou promítnuté v plné výši. Je to stejné jako u nákupu elektřiny. Když nejste na spotu, tak také hned nenakupujete tu nejdražší elektřinu, ale už můžete predikovat, že v následujících měsících se to propíše i do vašich cen,“ uvádí v rozhovoru Durďák.

U většiny surovin teď pracujeme s cenami, které byly na konci roku, a tvrdý náraz nás čeká v létě. Nestlé se zdražení zatím vyhýbá. Vše záleží na vývoji na komoditním trhu. Nechceme spekulovat, počkáme na reálná data a vývoj,“ uzavírá Tereza Skrbková.

Zdroje: Kupi, Seznam Zprávy, BBC, Trading Economics