Montessori hračky jsou drahým hitem, rodiče za ně utrácí tisíce korun. Proč?

Dětské dřevěné hračky. Duha vyrobená z přírodního dřeva. Barevné kostky a pyramidy. Montessori hračky. Ekologické hračky pro děti jsou bez plastů. Koncept nulového odpadu Alice Rodnova / Shutterstock.com

Autíčko pro chlapečky a panenka pro holčičky už dávno nestačí. Když pomineme genderovou problematiku a zaměříme se čistě na hračky, tak jedna kategorie nejen v Česku výrazně trenduje. Jsou to takzvané Montessori hračky, na které maminky a tatínkové slyší a neváhají za ně utratit spoustu peněz. Kolik?

Přečtěte si také

Rychlovka k snídani: Mléčnou ovesnou kaši si můžete připravit pokaždé jinak

O Montessori přístupu

Montessori škola, respektive Montessori pedagogika, je v jednoduchosti založená na tom, že miminko a malé dítě samo svobodně objevuje svět, předměty, má být kreativní a není k ničemu nuceno. Tento přístup nese jméno po italské pedagožce Marii Montessori (1870 až 1952).

Mezi 7 základních pilířů patří svoboda a možnost volby dítěte, herní/vzdělávací prostředí uzpůsobené dětem, hračky a pomůcky přizpůsobené věku dítěte, postupný vědomý progres, podporování zvědavosti a objevování (nikoliv memorování čehokoliv), napodobování dospělých a role rodiče nebo učitele jako rádce, ne jako „diktátora“. Dokonce i zakladatel Amazonu a střídavě nejbohatší muž planety Jeff Bezos nedávno daroval dvě miliardy dolarů na vytvoření sítě školek Montessori.

Montessori škola. Učitelka sedí poblíž blonďatého chlapce a ukazuje mu dřevěné hračky LightField Studios / Shutterstock.com

Co by měla splňovat Montessori hračka?

Podle tiskové zprávy srovnávače Heureka v roce 2023 kopírovaly prodeje hraček vývoj tržeb celé české e-commerce, která za celý rok skončila v poklesu 6 %. Konkrétně kategorie hraček o 4 %. Ovšem o interaktivní hračky, kam patří i ty Montessori a jimž patří za Legem a plyšáky 3. místo, je naopak zájem větší.

„Devětadevadesát procent produktů, které jsou pod tímto slovem prodávané, s tímto přístupem nemá nic společného,“ řekla pro Deník N Gabriela Hrdina, majitelka „Montessori“ e-shopu Utukutu. Aby se hračka dala považovat za Montessori, musí totiž splňovat několik kritérií. Měla by podporovat zvědavost, experimentování s jejím využitím, měla by se dát osahat a manipulovat s ní pro zlepšení jemné motoriky a taky by měla být přenosná, protože podle Montessori přístupu si dítě volí prostředí pro hru a vzdělávání.

Jako příklad si uveďme Lego, což je stále nejprodávanější hračka v Evropě. Dítě si z Lega může stavět, co chce, podporuje jeho kreativitu, je přenosné. Ovšem pozor. Konkrétní Lego stavebnice s návodem už Montessori úplně není, protože dítěti určuje, co má dělat. „Hračka dítě láká k tomu, aby se jí dotklo a aby s ní manipulovalo. Rozvíjí i přemýšlení a kreativitu, co všechno se dá s hračkou dělat,“ vysvětlila pro Deník N dětská psycholožka Pavla Koucká.

Navíc v povědomí široké veřejnosti jsou moderní Montessori hračky spojovány spíše s dřevěnými hračkami a pomůckami nebo s těmi, které jsou vyrobené z udržitelných recyklovaných materiálů. Ale místo plastu a křiklavých barev rodiče opravdu preferují spíše čisté dřevo, a když už má být být barevné, tak spíš v tlumených barvách. „Montessori hračky a všechny vývojové hračky jsou nyní na dětském trhu velmi módní, dřevěné hračky nikdy nebyly tak módní jako nyní,“ shrnula pro Deník N Nóra Pataki-Gilányi.

Holčička v plátěné zástěře se houpe na balanční desce, rozvíjí smyslové a sportovní aktivity v duchu Montessori pedagogiky Natalia Lebedinskaia / Shutterstock.com

Ceny až několik tisíc korun! Top 7 Montessori hraček

Připravili jsme pro vás přehled 7 nejoblíbenějších Montessori hraček a pomůcek i s orientačními cenami, které se opakují na českých e-shopech a o kterých se mluví v diskusích.

  • Dřevěná balanční deska podporuje motoriku dětí a posiluje střed těla. Dá se využít i jako most, bariéra, prolézačka. Cena se pohybuje přibližně od 700 do 4 000 Kč.
  • Dřevěná učicí věž umožňuje dítěti učit se například v kuchyni s rodiči, kde by normálně nedosáhlo na linku. Věž si může přesunout, kam chce, a často funguje i jako prolézačka. Cena se pohybuje přibližně od 1 200 do 4 000 Kč.
  • Plastové balanční kameny Stapelstein jsou vyrobeny z recyklovaných plastů. Slouží jako balanční chodník, sedátko nebo misky na hračky. Cena za set 7+1 se pohybuje přibližně od 4 000 do 6 000 Kč.
  • Dřevěné senzorické domečky a activity boardy obsahují spoustu prvků, jako jsou vypínače, tlačítka, zámky apod. Domečky stojí od 1 500 do 3 000 Kč, menší boxíky od 200 do 500 Kč.
  • Dřevěné rotační hračky zahrnují různé bubínky, kola, štěrkátka, která se zpravidla dají rozložit, naplnit nebo roztočit. Cena se pohybuje rovněž od 200 do 500 Kč.
  • Dřevěné tříkolky a kola jsou často variabilní – dají se přestavovat podle potřeb a věku dítěte. Hodí se spíše do interiéru. Cena se pohybuje od 1500 do 3 000 Kč.
  • Plastová magnetická stavebnice umožňuje dětem stavět různé domy a další objekty. Jednotlivé dílky mají většinou tvar čtverce a různé barvy. Cena za základní set se pohybuje od 1 500 do 3 500 Kč.
Plastové balanční kameny Stapelstein. Hračky určené pro rozvoj kreativity MyImages - Micha / Shutterstock.com

Mezi největší české specializované e-shopy, kde se dají koupit výše uvedené Montessori hračky a spousta dalších více či méně diskutabilních Montessori pomůcek, patří například Montessori-Hračky, MontessoriHračky, Elisdesign, AgátinSvět nebo Utukutu. Seženete je samozřejmě taky na Alza, Allegro, Mall a dalších velkých e-shopech. Není žádným tajemstvím, že spousta nekvalitních „Montessori hraček“ se prodává i na e-shopech typu Aliexpress, Alibaba, Amazon nebo Temu.

Zdroje: Kupi, MontessoriGeneration, PsychologyToday