Ochutnejte vynikající „rakouské suflé“ ze Salzburgu: Slavné nockerln snadno připravíte i doma

Nockerl v zapékací formě, pocukrovaný moučkovým cukrem austrian photographer / Shutterstock.com

Máte rádi dezerty s bílkového sněhu? Mezi jedny z nejznámějších patří sněhové pusinky nebo dort Pavlova. U našich sousedů v Rakousku mají také jeden. Jmenuje se nockerln, je typický pro Salzburg a můžeme ho volně interpretovat jako sněhové zasněžené kopečky, které jsou pro dezert typické. Jí se zásadně teplý a v Rakousku ho připravují i jako hlavní jídlo. Pojďte si ho s námi udělat!

Přečtěte si také

Jak se zbavit šatních, kožešinových a čalounových molů? Babské rady, které vám ušetří peněženku

Zasněžené kopečky z Rakouska

Tak bychom mohli jinak pojmenovat slavný rakouský dezert nockerln. Pochází údajně ze začátku 17. století. Tehdy tento sněhový dezert připravila Salome Alt, konkubína salzburského prince Wolfganga von Reitenau. Její dezert s ikonickými 3 kopečky měl odkazovat na zasněžené svahy, které obklopují Salzburg.

Podle rakouských kulinářských historiků je výše zmíněný původ nockerln sporný. Důvod je jednoduchý – dezert se musí péct v troubě a ta byla vynalezena až v 19. století. Je ale možné, že první verze nockerln připravovaly hospodyně na pánvi.

Nejstarší recept na toto „rakouské suflé“ najdeme v kuchařce z roku 1897. Staré rakouské kuchařky shodně popisují nockerln jako dezert náročný na přípravu. Později ale došlo ke zjednodušení receptu a ustálila se verze pečená v troubě.

Sacher dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Sacher dort

Sacher neboli Sacherův dort patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vymyslel mladý kuchařský učeň Franz Sacher na žádost knížete Metternicha. Připravte si Sacher doma podle našeho receptu, je to snadnější, než byste čekali.

Sacher dort
Dort Pavlova
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Dort Pavlova

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Dort Pavlova

Recept na nockerln

Ingredience na 4 porce:

  • 40 g změklého másla
  • 20 g vanilkového cukru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 10 bílků
  • 6 žloutků
  • 60 g krupicového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • citronová kůra
  • moučkový cukr na posypání
  • brusinkový džem

Postup:

  1. Připravte si zapékací formu. Vymažte ji máslem, dno vysypte polovinou vanilkového cukru a vylejte ho smetanou. Předehřejte si troubu na 220 °C. Zapékací formu vložte do předehřáté trouby na 3–5 minut. Poté formu z trouby vyndejte a ztlumte teplotu na 190 °C.
  2. Do mísy dejte bílky a začněte šlehat sníh. Jak začne houstnout, vsypte krupicový cukr a vyšlehejte do pevného sněhu.
  3. Žloutky rozmíchejte se zbylým vanilkovým cukrem. Do sněhu prosejte mouku se škrobem, přilijte žloutky, přisypte citronovou kůru. Zlehka promíchejte, aby se vše spojilo. Směs musí zůstat nadýchaná.
  4. Sněhovou hmotu naneste do zapékací mísy tak, abyste z ní vytvořili 3 vrcholy. Vložte do předehřáté trouby na 190 °C a pečte 14 minut (dezert má být uvnitř krémový jako pěna). Poté vyndejte z trouby, posypte moučkovým cukrem a podávejte s brusinkovým džemem.

Zdroj: Kupi, Bundesministerium Land- und Forstwirtschaft, Regionen und Wasserwirtschaft