Ceny automobilů: Na kolik vás letos vyjde nejlevnější nové auto?

Hrací autíčko drží ruka nad mincemi uspořádanými do sloupců patpitchaya / Shutterstock.com

Pořídit si nové auto není nikdy levná záležitost, výrobci však nabízí i spoustu cenově dostupných modelů, jejichž cena začíná už na 279 990 korunách. Pokud nejste příliš nároční a nebude vám vadit, že tyto vozy disponují pouze základní výbavou, pak si jistě vyberete.

Přečtěte si také

Díváte se při výběru čokolády na procenta napsaná na obale? Pak jste obětí mýtu

Nejlevnější auta na trhu v roce 2024

V době, kdy se cena nového automobilu pohybuje klidně i okolo milionu, se může zdát nemožné si pořídit nové auto, na jehož pořizovací cenu byste si mohli naspořit i s průměrným českým platem. Auta s nejnižší cenovkou na trhu jsou většinou malá a tím pádem ideální do města. Vybrali jsme pět nejlevnějších modelů, jejichž cena se pohybuje okolo 300 000 Kč.

1) Hyundai i10 (Start)

Automobil Hyundai i10 s výbavou Start je dlouhodobě natolik oblíbený, že v roce 2021 získal dokonce ocenění Carwow Car of the Year Awards. Za cenu 279 990 Kč nabízí výkon 67 koní, a pokud byste chtěli klimatizaci, pak si připlatíte ještě 20 tisíc korun. Spotřeba se pohybuje okolo 4,3–6,2 l/100 km. Je to jediný automobil, který ještě stále seženete pod 300 tisíc korun.

2) Citroën C3

Model C3 od automobilky Citroën letos seženete už od 299 900 Kč, a i když se stále jedná o menší vůz, je o něco větší než zmíněný model od Hyundai. Pohodlně se vám s ním bude jezdit po městě i na kratší výlety. Výbava nabízí základní palubový počítač, manuální klimatizaci, LED světlomety i tempomat. Výkon je dostatečných 83 koní.

Karamelová toyota Autorneznamy / Toyota.cz

3) Dacia Sandero

Designově velmi povedenou Daciu Sandero pořídíte nejlevněji v základní výbavě Essential, jejíž cena startuje na 319 000 Kč. Za tuto cenu nabízí výkon 90 koní, slušnou spotřebu 5,2–6,2 l/100 km a náhon na přední kola. Vůz získal několik ocenění, například podle německého časopisu Auto Motor und Sport získala Dacia Sandero cenu za Nejlepší malý vůz.

4) Kia Stonic

Jihokorejská Kia Stonic je jedním z nejlevnějších modelů, které automobilka nabízí. S výbavou Comfort a motorem s obsahem 1,2 litru o výkonu 84 koní vás vyjde na 379 980 Kč. I přesto, že se jedná o základní výbavu, nabízí Kia Stonic stylový interiér, elektrická vyhřívaná zpětná zrcátka a manuální klimatizaci. Potěší vás i dostatečně velký palubní počítač a výškově a podélně nastavitelný volant a sedačky.

Bílé auto na parkovišti Andriy Baidak / Shutterstock.com

5) Toyota Aygo X

Toyota Aygo X je vylepšeným modelem původní Toyoty Aygo. Nová verze je o něco málo větší a modernější, crossover nabízí pohodlnou městskou jízdu, nevýhodou je však slabší motor s objemem jen 1 litr se 72 koňmi (53 kW).

S čím počítat při koupi levného auta

Pokud si plánujete pořídit jedno z nejlevnějších aut, nejspíš jste si už všimli, že jsou většinou jen v základní výbavě a s nejnižším výkonem. Tato vozidla jsou vhodná zejména na každodenní dojíždění do práce, na nákupy a kratší výlety. Pokud potřebujete výkonného parťáka na dlouhé cesty, pak se raději poohlédněte po jiném.

Zdroj: Kupi