5 nejlepších špenátových receptů: Udělejte si lasagne, roládu nebo špenátový koláč!

Lasagne se špenátem, sýrem a rajčaty stockcreations / Shutterstock.com

Špenát patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, která má široké využití v kuchyni. Připravíte z něj polévku, pomazánku nebo i smoothie. Byl by hřích toho nevyužít. Vyzkoušejte našich 5 nejoblíbenějších receptů na různé špenátové variace. Připravíme si z něj dokonce i dort! Tak si pojďte vybrat svého špenátového favorita.

Přečtěte si také

Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Což takhle dát si špenát?

Jaro je v plném proudu a po chřestu a jahodách začínáme sklízet i špenát. Uvaříte z něj skutečně cokoliv, od polévky až po dezert.

Špenát se skvěle hodí k těstovinám a třeba takové špenátové lasagne s mozzarellou rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Špenát výborně ladí také k bramborových gnocchi – když se vám nebudou chtít dělat domácí, koupíte je hotové v supermarketu.

Lasagne se špenátem a mozzarellou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Lasagne se špenátem a mozzarellou

Lasagne se špenátem a mozzarellou jsou super tipem pro všechny, kdo milují italskou kuchyni. Díky vrstvě bešamelu, mozzarelly a parmazánu jsou tak chutné, že u jednoho kousku nezůstanete.

Lasagne se špenátem a mozzarellou
Gnocchi se špenátem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Gnocchi se špenátem

Gnocchi se špenátem patří mezi tradiční italské pochoutky, které se skvěle hodí třeba na večeři. A zachutnají vegetariánům i milovníkům masa.

Gnocchi se špenátem

I v masové roládě nebo koláči špenát září!

Špenát se hodí i jako náplň do nejrůznějších masových rolád. My vyzkoušeli krůtí roládu se špenátem a moc nám chutnala. Je to super tip na slavnostní nebo nedělní oběd.

Jako rychlý tip na oběd nebo večeři doporučujeme také slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy. S těstem na koláč si nedělejte starosti, stačí koupit listové těsto v hypermarketu. Výsledek bude i tak dokonalý.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty

Příprava rolády je trochu pracnější, ale pokud tento recept zkusíte připravit doma, zaručeně se po roládě zapráší. Můžete ji servírovat jako slavnostní jídlo nebo chutný nedělní oběd. Navíc s náplní můžete experimentovat, ke krůtímu masu se totiž hodí spousta surovin, takže může být vaše roláda pokaždé jiná.

Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty

Ze špenátu uděláte i dezert!

To myslíme vážně. Zkuste si upéct mechový dort z baby špenátu. Co budete potřebovat?

Ingredience na 12 porcí:

Korpus

  • 300 g baby špenátu
  • 240 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 citrony
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • 250 ml oleje

Krém

  • 200 g sýru Lučina
  • 120 g mascarpone
  • 70 g cukru krupice
  • vanilkové aroma

Mechový dort s náplní z krémového sýra Olga Bondarenko / Shutterstock.com

Postup:

  • Listy špenátu spařte asi na 30 sekund v horké vodě a ihned zchlaďte v ledové. Špenátové listy pak rozmixujte v mixéru a přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z obou citronů.
  • Vajíčka a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte olej, mouku a kypřicí prášek. Mixérem těsto promíchejte a nakonec vmíchejte rozmixovaný špenát. Připravte si dortovou formu o průměru max. 20 cm, vymažte ji máslem a vysypte polohrubou moukou.
  • Nalijte těsto do dortové formy a pečte na 170 °C asi 40–50 minut. Průběžně hlídejte a špejlí vyzkoušejte, jestli je prostřední část pořádně upečená. Povrch může klidně zhnědnout (odkrojí se).
  • Zatímco se bude korpus péct, připravte si krém. Smíchejte mascarpone s Lučinou a cukrem, přidejte vanilku a vyšlehejte do hladké konzistence.
  • Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Pokud máte nějaké hnědší části, odkrojte je. Podélně odřízněte vrchní část, kterou rozdrobíte na „mech“. Následně zbylý korpus rozdělte podélně na tři části, vetřete mezi ně krém a navrstvěte je postupně na sebe.
  • Poslední vrstvu potřete krémem také a posypte připraveným nadrobeným „mechem“.

Zdroj: Kupi