Co si vzít do letadla nebo do autobusu? Tipy na vychytávky za pár kaček od zkušených cestovatelů

Muž se ženou si fotí selfie před letadlem DavideAngelini / Shutterstock.com

Ačkoli cestování patří mezi oblíbené činnosti mnoha lidí, přináší s sebou i některé nepříjemnosti, jako třeba dlouhé hodiny v letadle či v autobuse. Jak si dlouhou cestu zpříjemnit a ulehčit? Existuje mnoho šikovných doplňků, které se vám při cestování mohou hodit!

Přečtěte si také

Typický letní koktejl Melón con vino z Chile: Meloun s vínem vás příjemně osvěží

Vychytávky pro chytré balení

Vakuové sáčky bez vysavače

Všichni vědí, že vakuové sáčky šetří místo ať už při stěhování, nebo jen při skladování sezonního oblečení. Věděli jste ale, že je můžete využít i při cestování a ušetřit tak cenné místo v kufru? Nejlépe fungují ty, ze kterých můžete vysát vzduch pomocí vysavače, ovšem to není vždy možné. Proto doporučujeme vyzkoušet vakuovací sáčky bez vysavače – stačí do něj dát oblečení, sáček zmáčknout, srolovat a vytlačit vzduch.

Kompresní balicí kostky

Podobně jako vakuové sáčky fungují i kompresní balicí kostky. Ty navíc mají výhodu v tom, že oblečení se příliš nepomačká a také v něm budete mít přehled. Do jedné kostky můžete uložit spodní díly oblečení, do druhé šaty, do třetí vrchní díly apod. Jednoduše naskládejte oblečení do obalu, který zavřete a extra zipem ho pak stlačíte.

Váha na zavazadla

Digitální váhu na kufry ocení především ti, kteří neumí balit zrovna minimalisticky. Díky přenosné váze se už nemusíte bát, že budete muset platit za nadváhu zavazadla. Jednoduše si váhu překontrolujte na hotelu a pokud zjistíte, že je kufr příliš těžký, můžete některé věci přesunout třeba do příručního zavazadla.

Lokátor na kufr

Moderní sledovací zařízení, které umístíte do svého zavazadla, je vhodné hlavně pro lidi, kteří jsou nervózní a bojí se ztráty svého zavazadla. Takto můžete polohu kufru sledovat v reálném čase a při případné ztrátě hned budete vědět, kde se nachází, což vám může usnadnit navrácení zavazadla k vám.

Modré zavazadlo s kompresními balicími kostkami sasimoto / Shutterstock.com

Vychytávky na cestu

Ergonomický polštář

Cestovní polštářek je věc, na kterou se vyplatí nezapomenout. Váš krk nejvíc ocení ten ergonomicky tvarovaný, díky kterému předejdete nepříjemným bolestem a zatuhnutí. Zkuste se poohlédnout po nějakém z paměťové pěny.

Cestovní opěrka nohou

Přenosnou opěrku nohou můžete připevnit k opěradlu před vámi. Pak už vám nic nebude bránit v tom, natáhnout si či zvednout nohy, což se hlavně při dlouhých letech opravdu hodí. Zároveň tak pomáháte předejít otokům nohou.

Vyhřívaná přikrývka

V dopravních prostředcích se to někdy bohužel přehání s klimatizací, ideálním zachráncem pro takové situace je vyhřívaná deka. Ta je napájena přes USB a bude vám díky ní teplo celou cestu.

Kompresní ponožky

Dlouhé sezení nesvědčí nikomu, obzvláště pak lidem citlivým na otoky nohou. Díky kompresním ponožkám podpoříte svůj krevní oběh a snížíte riziko otoků nebo trombózy.

Technologie na cesty

Sluchátka s aktivním potlačením hluku

Při dlouhé cestě oceníte i kvalitní sluchátka, navíc je můžete využít nejen při cestování. Ideální jsou taková, jež nabízí funkci potlačení hluku. V letadle už vás tak nevyvede z míry plačící miminko či letušky nabízející parfémy.

Čtečka s podsvícením

Někdy se vám prostě nedaří usnout, i když letíte dlouhé hodiny. Když už tedy zůstanete vzhůru, můžete se zabavit třeba čtením oblíbené detektivky. Ideální na cesty je čtečka, jelikož si do ní můžete nahrát tolik knih, kolik jen chcete, a zároveň je lehká. Taky nebudete nikoho rušit rozsvícením čtecího světla, jelikož se vyrábí i čtečky s podsvícením.

Powerbanka

Bez přenosné nabíječky by to nešlo. Vyberte takovou, která je lehká, ale zároveň umožňuje více než jedno nabití.

Žena sedící na letišti se sluchátky a tabletem PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Hygiena a zdraví při cestování

Cestovní filtr na vodu

Ne ve všech zemích se dá pít voda z kohoutku jako u nás, proto se vám může hodit cestovní filtr. Díky tomuto malému pomocníkovi můžete filtrovat vodu z přírody i z kohoutku a zajistit si tak bezpečnou pitnou vodu kdekoli.

Přenosná čistička vzduchu

Díky mini čističce vzduchu, kterou si zavěsíte na krk, si kolem sebe můžete vytvořit „ochrannou bublinu“ čistého vzduchu. V letadle nebo jiných přeplněných prostorách by se vám pak mělo dýchat lépe.

Skládací zubní kartáček

Pokud je vám nepříjemné dlouho si nečistit zuby, určitě využijete skládací mini kartáček, který strčíte třeba i do náprsní kapsy. Můžete ho použít kdykoli během letu nebo po přistání.

Další praktické doplňky

  • Maska na spaní a špunty do uší
  • Multifunkční šátek
  • Antibakteriální ubrousky
  • Univerzální adaptér

Zdroj: Kupi