Snadná cesta k fit postavě: Maderoterapie rozbíjí tukové buňky a ničí celulitidu

Masérka pomocí dřevěného masážního válečku masíruje ženě stehna Kamil Macniak / Shutterstock.com

Maderoterapie je masáž prováděná s pomocí dřevěných nástrojů a v Česku se těší čím dál větší oblibě. Má totiž prokazatelné účinky jak na vylučování odpadních látek z těla, tak i na tvarování postavy, navíc dokáže spolehlivě snížit výskyt celulitidy na těle. Šikovné dřevěné válečky postupně pomohou ke snížení tukových usazenin v problémových partiích.

Přečtěte si také

Návod na zavařování v myčce, troubě i mikrovlnce: Je to jednodušší, než myslíte

Co je maderoterapie a jak se provádí?

Maderoterapie je masážní technika pocházející z Kolumbie, která stimuluje lymfatický systém a pomáhá tak s odvodněním a vyplavováním odpadních látek z organismu. Je oblíbená nejen pro své schopnosti zbavovat tělo celulitidy díky masáži tukových buněk, ale také pro celkové tvarování postavy a podpory regenerace pokožky. Existuje také obličejová maderoterapie, která pomáhá zvedat kontury obličeje, prokrvuje pokožku a působí antistresově. Masáž by měla být příjemná a pomáhat k celkovému uvolnění těla. „Maderoterapie se provádí s olejem, lépe tak kloužou pomůcky a nedráždí se kůže. Většinou se používá prohřívací olej třeba ze skořice nebo z kávy, ale není to výsadou,“ vysvětluje masérka Denisa Svobodová pro Kupi.cz.

Cena maderoterapie se pohybuje okolo 800–1500 Kč za jednu masáž, která trvá zpravidla 45–60 minut v závislosti na zvolené variantě a městě, kam na maderoterapii půjdete. Masáž by se měla absolvovat alespoň 1x, ale klidně i 2x týdně s tím, že se viditelné výsledky dostaví po přibližně deseti sezeních. Maderoterapie není (a nesmí být) bolestivá, je nutné ji provádět šetrně, aby nebyly narušeny lymfatické cévy.

Původ maderoterapie a význam názvu

Maderoterapie vznikla před více než sto lety v Kolumbii a její název je odvozen ze španělského slova madero, což je v překladu dřevo. K tomu se přidalo slovo terapie a vznikla maderoterapie, tedy terapie dřevem. Právě dřevo je klíčem k úspěchu, masáž se provádí pouze pomocí dřevěných válečků a dalších nástrojů. V 90. letech byla tato speciální masážní technika kolumbijskými vědci inovována a začala se těšit větší oblíbenosti.

Klasická a brazilská maderoterapie

Existují dva druhy maderoterapie a oba podporují prokrvení kůže, tvarování postavy a snížení výskytu celulitidy, využívají však odlišné nástroje. Při klasické maderoterapii se setkáte s nástroji jako jsou strukturované válečky, dřevěné koule a misky, které se využívají zejména k masáži a hnětení svalů a pojivové tkáně, prokrvení a lymfatické drenáži a v neposlední řadě k uvolnění napětí. Díky dřevěným válečkům se postupně eliminují tukové usazeniny. Brazilská maderoterapie využívá dřevěné zvony, které vytváří podtlak. Ten pomáhá k rozbíjení tukových buněk, lymfatické drenáži a prokrvení. Oblíbené jsou i dřevěné lžíce a také misky, které se používají na problematické oblasti jako jsou stehna a břicho. Brazilská maderoterapie cílí na kulaté hýždě a úzký pas.

Různě tvarované dřevěné válečky a nástroje určené k maderoterapii OMP.stock / Shutterstock.com

Kdy se dostaví první výsledky

Účinky maderoterapie na sebe nenechají dlouho čekat. Patrnou změnu byste měli vidět už po první návštěvě, větší výsledky pak zaznamenáte asi po deseti sezeních. Je velmi důležité chodit na masáž pravidelně, ideálně po celý rok.

Pro koho není maderoterapie vhodná

Ačkoliv má maderoterapie plno pozitivních účinků na tělo, není vhodná pro každého. Masáž by si měly odpustit těhotné ženy, osoby trpící na kožní infekce a osoby s cévními problémy. Maderoterapie není vhodná ani pro onkologické pacienty. „Klientka nemůže mít jakoukoliv aktivní léčbu na srážlivost krve, kardiovaskulární choroby a křečové žíly, na maderoterapii by se nemělo ani krátce po úrazech a operacích. Pokud ano, tak to dělat pod dohledem lékaře,“ doporučuje masérka Svobodová. „Těhotenství je také spíše kontraindikace, protože plod do sebe může vstřebat odpadní látky, to samé platí i u kojení,“ dodává.

Zdroje: Denisa Svobodová, Healthline, bezhladoveni.cz, Mamila