Sendviče se v poslední době stávají stálicí i na obědovém menu restaurací. A protože receptů na vynikající sendvič není nikdy dost, připravíme si další americkou klasiku – Reuben sendvič. Od ostatních sendvičů se liší tím, že ho děláte z klasických krajíců chleba. Je pro něj typická také nezvyklá kombinace hovězího masa a kysaného zelí. Pokud si na Reuben sendvič děláte chutě, doporučujeme začít s přípravou už týden dopředu. Tak pojďme na to!
Kdo vymyslel Reuben sendvič?
Jedna verze příběhu uvádí, že ho v roce 1914 vymyslel restauratér Arnold Reuben. Měl ho připravit pro známou hollywoodskou herečku Annette Seelos, která v té době natáčela film s Charlie Chaplinem. Údajně přišla jednoho večera do Reubenovy restaurace a požádala ho o sendvič. Reuben vzal 2 krajíce žitného chleba, na jeden krajíc naskládal virginskou šunku, pečené krůtí maso, švýcarský sýr a salát coleslaw. Vše přiklopil druhým krajícem chleba a naservíroval ho herečce, která byla ze sendviče nadšená. Hezký příběh, ale chybí v něm hovězí maso!
Další teorie přisuzuje vznik sendviče Reubenu Kulakofskemu, jenž vlastnil velkoobchod s potravinami v Nebrasce. Kulakofsky byl členem soukromé pokerové skupiny. Tato skupina se scházela pravidelně každý týden ke hře v hotelu Blackstone a jako občerstvení měli domácí sendviče. Když hráčům došly, objednal si Kulakofsky další sendvič u kuchaře. Kuchař ale neměl po ruce salát a nahradil ho v sendviči kyselým zelím. K tomu ještě přidal plátky hovězího masa a švýcarský sýr. Vše osmažil na pánvi a populární Reuben sendvič byl na světě.
Club sendvič
Club sendvič je ideálním příkladem pokrmu, který dokáže zasytit i opravdu hladové, zároveň je ale vhodný na cesty. Jeho příprava je poměrně snadná a samozřejmě potěší i zmlsané chuťové buňky.
Club sendvič
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Nevíte, jakou rychlovku připravit k večeři? Kuřecí sendvič se zeleninou budete mít hotový během pár minut. Místo rajčat a rukoly můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce.
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Recept na Reuben sendvič
Ingredience na 4 porce:
Hovězí
- 1 kg hovězího hrudí
- 1,5 litru vody
- 1,5 lžíce pepře
- 1,5 lžíce hořčičného semínka
- 1,5 lžíce koriandru
- 1,5 lžíce chilli
- 1,5 lžíce nového koření
- 1 celá skořice
- 1 bobkový list
- 1 lžička hřebíčku
- 1/2 lžičky zázvoru
- 38 g hnědého cukru
- 120 g soli (ideálně nakládací sůl Praganda)
- 2 stroužky česneku
Warren Price Photography / Shutterstock.com
Sendvič
- 120 ml majonézy
- 1 lžíce chilli
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 cibule
- 4 plátky ementálu
- 8 ks chleba
- 400 g bílého kysaného zelí
- máslo
Postup:
- Všechno koření dejte do hmoždíře a nahrubo rozdrťte.
- Do velkého hrnce nalijte 1,5 litru vody, přidejte sůl, cukr, najemno nasekaný česnek a 2,5 lžičky nadrceného koření z hmoždíře. Za stálého míchání přiveďte k varu. Až se cukr a sůl rozpustí, sundejte z plotny a nechte lák vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí ho dejte do lednice – teplota láku by měla mít 5–10 °C.
- Hrudí omyjte studenou vodou, osušte a dejte do hrnce s připraveným lákem. Maso musí být v láku celé ponořené. V případě potřeby maso zatižte. Hrnec přiklopte a dejte do lednice na 5–7 dní. Délka naložení masa záleží na jeho výšce – pokud máte například 7 cm vysoké maso, musíte ho nechat minimálně 7 dní marinovat. Maso každý den pomocí kuchyňských kleští v láku otočte. Lák musí zůstat po celou dobu marinování čistý.
- Naložené maso omyjte pod tekoucí vodou, vložte ho do čistého hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo celé potopené. Do vody přidejte zbylé 2,5 lžičky nadrceného koření a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, přiklopte hrnec pokličkou, ztlumte plamen a vařte do změknutí masa (cca 2–3 hodiny).
- V průběhu vaření vodu doplňujte, pokud klesne pod úroveň masa. Uvařené hovězí hrudí pak nakrájejte na tenké plátky.
- Připravte si dresink. V misce smíchejte majonézu, chilli omáčku, citronovou šťávu, worcesterovou omáčku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte. Tímto dresinkem potřete krajíc chleba a naskládejte na něj nakrájené pátky hovězího masa, kysané zelí a plátek ementálu. Přiklopte druhým krajícem chleba.
- V pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm sendvič z každé strany. Po opečení ihned podávejte.
Zdroj: Kublanka, Tasting table