8 geniálních způsobů, jak využít jednorázové koupací čepice z hotelu doma i na cestách

Průhledná plastová koupací čepice BonNontawat / Shutterstock.com

Často jsou součástí toaletních potřeb pro hosty, málokdo je však skutečně využívá. Až v hotelu příště na nevyužité jednorázové plastové koupací čepice narazíte, vezměte si je s sebou. Malý, lehký a skladný balíček se vejde do každé kabelky, kosmetické taštičky i kapsy a zužitkovat se dá na spoustu praktických způsobů. Jako poslední záchrana v mnoha situacích na cestách, i jako užitečná vychytávka v kuchyni a domácnosti. Jak se dají koupací čepice využít?

Přečtěte si také

Letní bouřky vás nezaskočí. Jak ochránit dům, zahradu či auto před kroupami, vichrem a deštěm?

1. Zabrání okorání ovoce a zeleniny

Pro skladování a zachování čerstvosti rozkrojených plodů se prodávají nejrůznější silikonová a plastová víčka nebo sáčky, v případě nouze si ale vystačíte i s koupací čepicí. Ta navíc v lednici zvládne přikrýt i takový meloun, ananas, dýni i velkou hlávku salátu nebo květáku.

2. Uzavřou misky s jídlem

Obdobně koupací čepici využijete i jako obal na nedojedená jídla v miskách, která chcete schovat a uzavřít. Ať už doma, v lednici nebo venku, kde čepice poslouží i jako výborná ochrana pokrmů před hmyzem a nečistotami. Elastické provedení s gumičkou navíc umožní přikrýt i větší mísy a talíře, případně čtvercové dózy, pro které se obvykle „v polních podmínkách“ složitě hledá provizorní víčko.

Žena přetahuje průhlednou koupací čepici přes mísu se zapečenou zeleninou Svetlyachock / Shutterstock.com

3. Při vaření udrží tablet v čistotě

Hledáte si často během vaření recepty na tabletu nebo chytrém telefonu, případně zapisujete suroviny? Pak určitě víte, že jakmile začne všechno bublat a vřít, není času nazbyt a dotyková obrazovka je během chvilky zapatlaná od jídla a nečistot z našich prstů. Příště zkuste přes tablet navléct tenkou průhlednou koupací čepici. S utíráním rukou si nebudete muset kvůli scrollování dělat starosti a přístroj zůstane čistý.

4. Oddělí špinavé prádlo i boty

Zapomněli jste do batohu nebo kufru přibalit sáček na použité oblečení a nemáte žádný po ruce? Zachrání vás právě koupací čepice, do které můžete špinavé kousky zabalit a oddělit je v zavazadle od těch čistých. Obdobně vám čepice při balení poslouží jako obal na (špinavé) boty.

5. Zajistí suché sedátko na kole v dešti

Ať už začíná kapat, nebo se teprve stahují mraky, sedadlo zaparkovaného kola se v nejistém počasí vyplatí vždy zakrývat. V suchu ho udrží i třeba taková koupací čepice. Díky ní nebudete muset sedat do mokrého a i v dešti se vám pojede alespoň o trochu pohodlněji.

Barevné koupací čepice navlečené na sedátkách dvou zaparkovaných kol Jenny Summers / Shutterstock.com

6. Ochrání cennosti před vlhkem

Koupací čepice se vám bude podobně v kabelce nebo tašce hodit jako nouzový ochranný obal na mobilní telefon, peněženku nebo jiné cennosti před vlhkem v dešti, případně pískem na pláži nebo prachem na stavbě.

7. Při skladování zajistí ochranu před prachem

Navléct koupací čepici potom můžete na cokoliv, co potřebujete ve skříni, komoře, sklepě nebo venku ochránit před usedajícím prachem nebo nečistotami: fotoaparát a jeho příslušenství, boty a kabelky, cennosti, drobnou elektroniku a spotřebiče apod.

8. Vytvoří jednoduché pařeniště

Do plastové misky nasypte vhodný substrát a přikryjte koupací čepicí. Takto vytvořené domácí pařeniště využijete pro rychlejší klíčení semínek a sazeniček i pro řízkování rostlin, klíčení luštěnin nebo pěstování microgreens.

Zdroje: Kupi