Rýže, brambory i hranolky: Kolik kalorií mají přílohy? U některých se to liší i způsobem přípravy

Různá jídla s hranolkami, rýží i zeleninou na stole Nadir Keklik / Shutterstock.com

Hubnutí neznamená jen trávit hodiny v posilovně. Základem úspěchu je vyvážený jídelníček. Pokud chcete shodit přebytečná kila, zaměřte se i na přílohy. Nemusíte je hned vyškrtnout ze svého jídelníčku, stačí vědět, které jsou kaloricky nenáročné a které naopak vaši snahu zhubnout sabotují.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Kde se skrývá v kuchyni nejvíc bakterií? Prkénka i vařečky jsou jich plné, ale jejich ráj je jinde

Každý sportovec i nutriční specialista vám potvrdí: Ať už se člověk snaží zhubnout, nebo naopak přibrat, kalorie jsou klíčem k úspěchu. Možná vůbec netušíte, kolik kalorií obsahuje vaše oblíbené jídlo, které si s chutí dopřáváte. Často jsou právě přílohy důvodem, proč se nám nedaří, aby se ručička na váze přiblížila vytouženému číslu.

Rýže

Rýže je jedna z nejzdravějších příloh, kterou můžete pravidelně konzumovat, protože přirozeně obsahuje spoustu důležitých látek. Mezi ně patří vláknina, vitamín B a minerály. Rýže obsahuje přibližně 350 kcal na 100 gramů, což platí pro většinu druhů rýže. V uvařeném stavu je to přibližně 120 kcal/100 g.

Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v tomto případě zanedbatelný. Hnědá rýže obsahuje nejvíce vlákniny a ocení ji každý, kdo chce mít na talíři co možná nejvýživnější jídlo. Co se týče výživových hodnot, nejhůř je na tom bílá rýže. Při zpracování je zbavena slupky, otrub a klíčku, což sice zvyšuje trvanlivost a zlepšuje proces vaření, chybí jí ale důležité živiny.

Brambory

Brambory jsou do diety ideální a spolu s rýží jsou nejlepšími pomocníky v hubnutí. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, vlákniny a draslíku. Kromě toho obsahují také vitamíny B6 a B9, železo a hořčík. Můžete si je dopřát vařené, ale i pečené jako americké brambory, což může být chuťově zajímavější, je ale třeba počítat s tím, že se v tomto případě přidává pro lepší chuť ještě olej, tudíž může být obsah kalorií vyšší. Vařené brambory obsahují přibližně 75 kcal/100 g, což je ze všech zmíněných příloh nejnižší obsah kalorií.

Hranolky na prkénku s kečupem a tatarkou gowithstock / Shutterstock.com

Hranolky

Jeden by řekl, že hranolky a brambory jsou téměř ta samá věc. V tomto případě ale opět závisí na způsobu přípravy. Pečené hranolky mají přibližně 128 kcal na 100 gramů, hranolky smažené v oleji jsou na tom o poznání hůř, obsahují přibližně 289 kcal. Výživová hodnota je u hranolek velmi nízká, proto je vhodnější sáhnout raději po jiné příloze, třeba po hnědé rýži, která nabízí spoustu důležitých látek a v uvařeném stavu má přibližně o 170 kcal méně. Místo klasických hranolek můžete vyzkoušet i zdravější variantu, kterou jsou batátové hranolky.

Knedlík

Knedlík je oblíbená česká příloha, která obsahuje spoustu sacharidů a má vysoký glykemický index, což vede k tomu, že budete mít po jídle brzy hlad. Ani po výživové stránce to není žádná sláva, knedlík totiž většinou obsahuje hlavně mouku. Houskový knedlík obsahuje přibližně 212 kcal/100 g, bramborový 235 kcal/100 g a karlovarský 165 kcal/100 g. Na první pohled se zdá, že kalorie nejsou zas tak vysoké, skutečnost je ale taková, že pokud byste si dali svíčkovou se šesti houskovými knedlíky, pak by jen příloha měla 510 kcal.

Gratinované brambory s fenyklem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Gratinované brambory s fenyklem

Gratinované brambory s fenyklem si zamilujete. Tento svěží bezmasý recept ocení vegetariáni i ti, kteří rádi zkoušejí něco nového. Až ochutnáte, nebudete už chtít dělat zapečené brambory jinak.

Gratinované brambory s fenyklem
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Křupavé brambory s avokádovým dipem jsou skvělým tipem na rychlou a chutnou večeři nebo když vás honí mlsná na něco dobrého k televizi. Výslednou chuť můžete ještě vylepšit bylinkami, třeba tymiánem nebo oregánem.

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Těstoviny

Těstoviny mají spoustu druhů, většina z nich má okolo 360 kcal na 100 gramů. Plněné těstoviny (například ravioli, tortellini) mohou mít kalorií i více. V jejich složení byste našli zejména rafinovanou mouku a vejce. Klasické těstoviny příliš zdravé nejsou, postrádají totiž vitamíny a minerály.

Zdravější variantou mohou být celozrnné těstoviny, které jsou nabité vlákninou a navíc mají i nižší glykemický index. Existují i bezkalorické a vysokoproteinové (konjakové) těstoviny, které jsou do diety mnohem vhodnější.

  • Tip: Pokud chcete snížit příjem kalorií, ale bez přílohy si jídlo prostě nedokážete představit, zkuste například část vaší přílohy nahradit zeleninou. Stejně tak je zdravou a nízkokalorickou volbou quinoa, bulgur, pohanka nebo konjakové těstoviny.

Zdroje: Kaloricketabulky, NCBI, Medicalnewstoday