Hubnutí neznamená jen trávit hodiny v posilovně. Základem úspěchu je vyvážený jídelníček. Pokud chcete shodit přebytečná kila, zaměřte se i na přílohy. Nemusíte je hned vyškrtnout ze svého jídelníčku, stačí vědět, které jsou kaloricky nenáročné a které naopak vaši snahu zhubnout sabotují.
Každý sportovec i nutriční specialista vám potvrdí: Ať už se člověk snaží zhubnout, nebo naopak přibrat, kalorie jsou klíčem k úspěchu. Možná vůbec netušíte, kolik kalorií obsahuje vaše oblíbené jídlo, které si s chutí dopřáváte. Často jsou právě přílohy důvodem, proč se nám nedaří, aby se ručička na váze přiblížila vytouženému číslu.
Rýže je jedna z nejzdravějších příloh, kterou můžete pravidelně konzumovat, protože přirozeně obsahuje spoustu důležitých látek. Mezi ně patří vláknina, vitamín B a minerály. Rýže obsahuje přibližně 350 kcal na 100 gramů, což platí pro většinu druhů rýže. V uvařeném stavu je to přibližně 120 kcal/100 g.
Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v tomto případě zanedbatelný. Hnědá rýže obsahuje nejvíce vlákniny a ocení ji každý, kdo chce mít na talíři co možná nejvýživnější jídlo. Co se týče výživových hodnot, nejhůř je na tom bílá rýže. Při zpracování je zbavena slupky, otrub a klíčku, což sice zvyšuje trvanlivost a zlepšuje proces vaření, chybí jí ale důležité živiny.
Brambory jsou do diety ideální a spolu s rýží jsou nejlepšími pomocníky v hubnutí. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, vlákniny a draslíku. Kromě toho obsahují také vitamíny B6 a B9, železo a hořčík. Můžete si je dopřát vařené, ale i pečené jako americké brambory, což může být chuťově zajímavější, je ale třeba počítat s tím, že se v tomto případě přidává pro lepší chuť ještě olej, tudíž může být obsah kalorií vyšší. Vařené brambory obsahují přibližně 75 kcal/100 g, což je ze všech zmíněných příloh nejnižší obsah kalorií.
Jeden by řekl, že hranolky a brambory jsou téměř ta samá věc. V tomto případě ale opět závisí na způsobu přípravy. Pečené hranolky mají přibližně 128 kcal na 100 gramů, hranolky smažené v oleji jsou na tom o poznání hůř, obsahují přibližně 289 kcal. Výživová hodnota je u hranolek velmi nízká, proto je vhodnější sáhnout raději po jiné příloze, třeba po hnědé rýži, která nabízí spoustu důležitých látek a v uvařeném stavu má přibližně o 170 kcal méně. Místo klasických hranolek můžete vyzkoušet i zdravější variantu, kterou jsou batátové hranolky.
Knedlík je oblíbená česká příloha, která obsahuje spoustu sacharidů a má vysoký glykemický index, což vede k tomu, že budete mít po jídle brzy hlad. Ani po výživové stránce to není žádná sláva, knedlík totiž většinou obsahuje hlavně mouku. Houskový knedlík obsahuje přibližně 212 kcal/100 g, bramborový 235 kcal/100 g a karlovarský 165 kcal/100 g. Na první pohled se zdá, že kalorie nejsou zas tak vysoké, skutečnost je ale taková, že pokud byste si dali svíčkovou se šesti houskovými knedlíky, pak by jen příloha měla 510 kcal.
Těstoviny mají spoustu druhů, většina z nich má okolo 360 kcal na 100 gramů. Plněné těstoviny (například ravioli, tortellini) mohou mít kalorií i více. V jejich složení byste našli zejména rafinovanou mouku a vejce. Klasické těstoviny příliš zdravé nejsou, postrádají totiž vitamíny a minerály.
Zdravější variantou mohou být celozrnné těstoviny, které jsou nabité vlákninou a navíc mají i nižší glykemický index. Existují i bezkalorické a vysokoproteinové (konjakové) těstoviny, které jsou do diety mnohem vhodnější.
Zdroje: Kaloricketabulky, NCBI, Medicalnewstoday