Proteinové tyčinky: Jsou opravdu tak zdravé?

Mladá žena jí čokoládovou proteinovou tyčinku platinumArt / Shutterstock.com

Proteinové tyčinky se v posledních letech staly populárními nejen mezi sportovci, ale i lidmi, kteří potřebují rychlou svačinu, která jim dodá energii. Jsou ovšem opravdu tak skvělé? K čemu jsou vlastně dobré a jak vybrat tu kvalitní?

Přečtěte si také

Top 5 tekutin, které v létě hydratují líp než voda. Minimálně jedna hodně překvapí

Jsou proteinové tyčinky vhodnou potravinou?

Na to, jestli jsou proteinové tyčinky vhodnou součástí zdravého jídelníčku, není zcela jednoznačná odpověď. Vše záleží na složení konkrétních tyčinek. Obecně ale platí, že proteinové tyčinky jsou ideálním způsobem, jak do svého jídelníčku snadno přidat sacharidy, bílkoviny, minerály a vitamíny. Mohou také podpořit regeneraci svalů po tréninku či omezit chuť k jídlu.

I přes všechny tyto výhody nejsou proteinové tyčinky vždy tou nejlepší volbou. Na trhu najdete tyčinky s nejrůznějším složením, je proto podstatné číst etikety produktů. Některé totiž mohou obsahovat příliš vysoký obsah cukru či přidaných látek, což pro každodenní konzumaci není úplně vhodné.

Jsou proteinové tyčinky jen ultrazpracovaná potravina?

Ačkoli proteinové tyčinky obvykle najdete v sekci fitness potravin, jde obvykle o ultrazpracovanou potravinu. Ultrazpracované potraviny jsou takové, které obsahují umělá barviva, emulgátory, umělá sladidla či konzervační látky (mimo proteinové tyčinky se do této kategorie řadí i sušenky nebo cereálie).

To ovšem neznamená, že všechny tyto potraviny jsou špatné pro naše zdraví. Za méně zpracované potraviny jsou považovány ty s vysokým obsahem živin. Je tedy potřeba zaměřit se na tyčinky, které jsou vyrobeny hlavně z přírodních surovin jako ořechů, semen či sušeného ovoce.

Cyklista drží v ruce proteinovou tyčinku katyapulka / Shutterstock.com

Kdy je vhodné jíst proteinové tyčinky?

Ideální doba na svačinu ve formě proteinové tyčinky je 30 až 60 minut po cvičení, tedy v tzv. anabolickém okně, kdy tělo potřebuje doplnit bílkoviny a sacharidy pro regeneraci svalů. Dosavadní výzkum však prokázal, že toto okno může trvat i pět hodin, proto se nebojte dát si tyčinku i později, bude pro vaše svaly prospěšná i po několika hodinách.

Tyčinky samozřejmě můžete konzumovat kdykoli během dne, nenahradí sice plnohodnotný pokrm, ale na cestách nebo při velkém časovém vytížení se zcela jistě budou hodit.

Vanilkové proteinové rohlíčky bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Vanilkové proteinové rohlíčky bez cukru

Vanilkové proteinové rohlíčky bez cukru zaujmou hlavně ty, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou jíst cukr nebo mu neholdují, pochutnají si na nich ale i všichni ostatní. Příprava vanilkových rohlíčků s proteinem je rychlá a jednoduchá.

Vanilkové proteinové rohlíčky bez cukru
Low carb kakaové kuličky s proteinem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Low carb kakaové kuličky s proteinem

Low carb kakaové kuličky s proteinem oceníte, pokud se vy nebo vaši blízcí stravujete nízkosacharidově. Jedná se o cukroví, které skvěle chutná i přesto, že neobsahuje ani špetku cukru. A navíc je máte hotové za pár minut.

Low carb kakaové kuličky s proteinem

Na co jsou dobré proteinové tyčinky?

Proteinové tyčinky mají spoustu výhod, mezi ty nejhlavnější patří tyto:

  1. Doplnění živin: Průměrná proteinová tyčinka obsahuje 10 až 20 gramů bílkovin – ty jsou podstatné pro růst a regeneraci svalů i celkové zdraví. Dále obsahují vlákninu důležitou pro trávení, jež zároveň snižuje pocit hladu. Najdete v nich i vitamíny a minerály jako vápník, železo, hořčík a další.
  2. Kontrola hmotnosti: Proteinové tyčinky snižují pocit hladu, proto po jejich konzumaci máme nižší sklony k přejídání, což může vést ke snížení hmotnosti. Zároveň vám však mohou pomoci se zvýšením váhy, respektive nabráním svalů, pokud je to vaším cílem – když zvolíte vysoce kalorické tyčinky, které budete jíst mezi jednotlivými jídly, přispěje to ke zvýšení hmotnosti.
  3. Pohodlí a dostupnost: Někdy se vám prostě nechce připravovat snídani nebo na to nemáte čas. Občas jsou proto proteinové tyčinky tou nejlepší volbou. Nezapomínejte ale, že byste jimi hlavní jídlo měli nahrazovat jen výjimečně.
Mladá žena jí proteinovou tyčinku Ground Picture / Shutterstock.com

Kolik proteinových tyčinek mohu sníst za den?

Počet proteinových tyčinek, které můžete sníst za den, záleží na složení vaší stravy a vašich individuálních potřebách. Obecně se však uvádí, že ideální množství je jedna až dvě tyčinky denně. Pokud dávku překročíte, měli byste si dávat pozor na kombinování s dalšími významnými zdroji vitamínů, jako jsou např. multivitamínové tablety, mohlo by to oslabit váš imunitní systém.

Jak poznat dobrou proteinovou tyčinku?

Vzhledem k množství dostupných možností na trhu může být výběr té nejlepší proteinové tyčinky poměrně náročný. Důležité je číst složení – vyhněte se těm, které obsahují přidané cukry, umělá sladidla či konzervanty, a zaměřte se na ty s minimálním množstvím přísad. Dobrá tyčinka by měla obsahovat 10–20 gramů bílkovin. Ideálně vybírejte tyčinky s nízkým obsahem přidaných cukrů a vysokým obsahem vlákniny. Zaměřte se i na kalorie a zvolte tyčinku tak, aby odpovídala vašim cílům.

  • Tip: Podívat se můžete například na proteinové tyčinky značky Vilgain, Mixit či BioTechUSA.

Samozřejmě nezapomínejte vybírat tak, aby vám tyčinka chutnala – to je koneckonců to nejdůležitější u všech jídel.

Zdroj: Healthline, NOVI-health, NCBI, WebMD