Báječný závin lepší než od babičky: Upečte si kynutý makový závin podle Míši Landové

Makový závin, z něhož jsou odkrojené 3 kousky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kynuté buchty milujeme. A ty s makovou náplní jsou prostě nejlepší! Proto si dnes upečeme vynikající makový závin. Většina z nás ho má spojený s návštěvami u babičky, od ní nám vždycky chutnal nejvíc. Upéct makový závin přitom není žádná věda a určitě to bez problémů zvládnete i vy. Tak si připravte všechny potřebné ingredience a jdeme na to! Upečeme si ho podle receptu food bloggerky Míši Landové.

Přečtěte si také

Košík.cz přináší revoluci v kancelářském stravování: Hotovka místo meníčka s cashbackem až 8 %

Kde se vzal mák v Evropě

Makový závin se v Evropě běžně peče na Vánoce a Velikonoce, ale není to samozřejmě pravidlem. Tento zvyk může souviset s apokryfními křesťanskými legendami, které tvrdí, že mák vyrostl v místech, kam dopadla Ježíšova krev během jeho ukřižování. Nicméně symbolické propojení máku a víry pochází už z předkřesťanských dob. Slované ho považovali za rostlinu, která umí překročit hranici mezi mezi životem a smrtí, proto dávali svým mrtvým do hrobů pokrmy z máku, aby své žijící příbuzné mohli chodit navštěvovat.

Odkud se k nám ale mák vlastně dostal? Předpokládá se, že mák pochází z oblasti Středomoří a Blízkého Východu. Už ve starověku ho totiž pěstovali Sumerové, Egypťané, Řekové a Římané, dělali z něj olej, víno a také ho přidávali do koláčů. V 8. století se mák rozšířil díky Arabům na Pyrenejský poloostrov a odtud pak dále do Evropy.

Hrnkový makovec
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Hrnkový makovec

Hrnkový makovec vás přenese zpátky do dětství k babičkám, které v našich očích umí péct ty nejlepší moučníky na světě. Náš rychlý hrníčkový recept na vláčný makovec budete mít do hodiny hotový. Stačí jen smíchat všechny suroviny a šupnout buchtu do trouby. Tak jdeme péct, ať si můžete dát makovec ještě dnes ke kávě!

Hrnkový makovec
Maková bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Maková bábovka

Maková bábovka je velmi chutná a vláčná. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Stačí pár minut a na stole máte parádní moučník, který si můžete s chutí dopřát třeba k odpolední kávě.

Maková bábovka

Recept na makový závin

Ingredience na 2 záviny:

Kynuté těsto

  • 190 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 80 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 90 g másla

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 350 ml mléka
  • 40–50 g cukru krupice
  • 50 g piškotových drobečků
  • rum
  • citronová kůra

Postup:

  1. Připravte si kvásek. Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobené droždí a nechte kvásek vzejít. Obě mouky prosejte do mísy. Máslo rozpusťte (nemusí být v tekutém stavu, stačí hodně změklé).
  2. Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Kvásek přilejte k mouce a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To pak rozdělte na 2 bochánky a nechte je pod utěrkou na teplém místě asi 30 minut odpočinout.
  3. Mezitím si připravte náplň. Mléko přiveďte k varu, přisypte mletý mák a za stálého míchání chvíli povařte. Poté sundejte z plotny, přidejte cukr a promíchejte. Nechte směs vychladit. Do zchladlé směsi přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a rum podle chuti. Náplň by měla mít krémovou konzistenci, aby šla roztírat.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  5. Bochánek těsta rozválejte na tenkou placku. Rovnoměrně ji potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Zamotaný závin přeneste na plech. Stejně postupujte i u druhého bochánku. Záviny nechte na plechu 10–15 minut odpočinout a pak je potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a dalších 15–20 minut dopékejte. Upečený závin nechte vychladnout a před servírováním lehce pocukrujte.

Zdroje: Víkendové pečení, Culture