Výborná španělská klasika s arabskými kořeny: Slavné empanadas připravíte levou zadní

4 empanadas na dřevěném prkénku, vedle rajčata a rajčatový dip WS-Studio / Shutterstock.com

Pokud pojedete do Španělska nebo Latinské Ameriky, musíte ochutnat zdejší oblíbené jídlo do ruky – tzv. empanadas. Jsou to masové taštičky s různými náplněmi, zabalené v křupavém těstě. Empanadas mají arabskou stopu a Španělé si je upravili k obrazu svému. Díky nim se dostaly také do Latinské Ameriky, kde patří mezi nejpopulárnější pouliční jídlo. Podle našeho receptu si tuto španělskou chuťovku snadno připravíte i doma. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Seznam potravin, které můžete bezpečně jíst i prošlé

Na španělských empanadas mají podíl Arabové

Arabové na Blízkém Východě připravovali velké masové koláče, nazvané sfeeha. S Araby se tyto koláče rozšířily i do Španělska a Španělé prvky arabské kuchyně přejali. Slovo empanads je odvozené ze slova „empanar“, což v překladu ze španělštiny znamená zabalit nebo obalit chlebem.

Není jasné, kdy se z původních arabských masových koláčů staly menší kapsičky do ruky. První záznam o empanadas najdeme ve španělské kuchařce z roku 1520. Postupně se začaly objevovat i nejrůznější náplně. Španělští kolonisté své empanadas přivezli i do Latinské Ameriky. Především v Argentině jsou považované za jedno z národních jídel a patří mezi stálice tamních restaurací i rychlého občerstvení. V minulosti je Argentinci považovali za jídlo pracujících lidí, protože je bylo snadné nosit do práce a daly se sníst v ruce.

Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Melounové gazpacho
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Melounové gazpacho

Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.

Melounové gazpacho

Španělské empanadas – recept

Ingredience na 6 porcí:

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 lžičky vinného octa
  • mouka

Náplň

  • 350 g kuřecích stehen
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička fenyklu
  • 3 lžičky mleté uzené papriky
  • 3 lžičky scezených kapar
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 1,5 lžíce sušených rozinek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Nejdřív si připravte náplň. Kuřecí stehna okořeňte a vcelku je osmažte na pánvi s polovinou oleje z obou stran dozlatova. Jakmile jsou opečená, vyndejte je z pánve a osušte papírovou utěrkou. Nechte je trochu zchladnout a nakrájejte je na 2 cm kousky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Nalejte do pánve zbylý olej a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte rajčatovou pastu, kapary, koření, rozinky, kuřecí kousky a 2 lžíce vody. Osolte a opepřete. Promíchejte a vařte asi 5 minut. Směs poté rozložte na plech a nechte zchladnout.
  3. Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte a přidejte nakrájené studené máslo. Prohněťte prsty, aby vám vznikla drobenka. Můžete si vzít na pomoc i kuchyňského robota. Poté do těsta zapracujte lehce prošlehané vejce a ocet. Vypracujte hladké těsto – bude mít tužší konzistenci. Těsto zabalte do potravinářské folie a uložte na 30 minut do lednice.
  4. Uleželé těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na plát silný asi 4 mm. Vykrojte z něj 12 koleček o průměru 10 cm. Vyskládejte je na 2 plechy, vyložené pečicím papírem, a dejte na 30 minut do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte do ní předehřát 2 plechy.
  5. Na polovinu každého kolečka dejte náplň, přeložte přes ni prázdnou část těsta a okraje stiskněte k sobě. Takto naplněná kolečka skládejte na pečicí papír. Pečicí papír s empanadami přesuňte na předehřáté plechy a pečte 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s rajčatovým dipem.

Zdroj: Kupi, Tasting table