Češi reagují na dražší zeleninu po svém. Vlastní produkce na zahrádkách se postupně zvyšuje

Různá zelenina na hromadě Alexander Raths / Shutterstock.com

Cena zeleniny v českých obchodech za posledních deset let výrazně stoupla. Mezi premianty se řadí hlavně bílé hlávkové zelí, rajčata, cibule, mrkev nebo květák. Mnohé druhy mezi lety 2014 a 2024 zdražily i o více než 80 procent. Na rostoucí cenovou náročnost ovoce a zeleniny Češi zareagovali zvýšenou vlastní produkcí na zahrádkách.

Přečtěte si také

Ušetřete: Drahý sýr mascarpone jde levněji nahradit, třeba ve skvělém malinovém dortu!

Pěstování vlastní zeleniny je pro mnohé klíčové

Ovoce a zelenina je nejen v České republice stále pro mnohé domácnosti méně a méně cenově dostupná. Souvisí to zejména s globálním oteplováním, které zemědělce po celém světě velmi trápí. Dešťových srážek rok od roku ubývá a pěstitelé si se suchem zatím nedokáží úplně poradit.

Sázení přísady do země Shaplov Evgeny / Shutterstock.com

V letošním roce se k tomu v případě České republiky přidaly poměrně nedávné jarní mrazíky, kvůli kterým bude letošní úroda v České republice nižší a obchodní řetězce budou muset zvýšit dovoz ze zahraničí.

Nedávné mrazíky negativně dopadly také právě na české zahrádkáře. Ti nyní sčítají velké ztráty. Při pohledu na poslední roky je však zřejmé, že právě vlastní produkce zeleniny i ovoce byla pro mnohé drobné pěstitele a spotřebitele klíčová. Vyplývá to také z nedávné situační a výhledové zprávy Zelinářské unie Čech a Moravy, která ji připravovala s tuzemským Ministerstvem zemědělství.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smažený cuketový květ v těstíčku

Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Těstovinová frittata s cuketou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Těstovinová frittata s cuketou

Těstovinová frittata s cuketou je jídlo podobné vaječné omeletě se špagetami na italský způsob. Správně připravená italská frittata by měla být křupavá na okrajích a vláčná uvnitř. Připravenou ji budete mít během chvilky a podávat ji můžete ještě horkou, případně při pokojové teplotě.

Těstovinová frittata s cuketou

Půl milionu domácností pěstuje vlastní zeleninu

Inflační krize je sice v posledních týdnech na ústupu, zeleniny a ovoce se to však nejspíš týkat nebude. Přitom v dobách tvrdého zdražování bylo právě vlastní pěstování mrkve, rajčat či paprik na zahrádkách jedním z oblíbených nástrojů, jak se s všeobecným zvyšováním cen vypořádat.

Podle Zelinářské unie Čech a Moravy pěstuje vlastní čerstvou zeleninu už více než 500 tisíc domácností. Tato produkce se na celkové tuzemské sklizni momentálně podílí asi z jedné pětiny a třeba v roce 2022 se vyšplhala až na úroveň 303 tisíc tun. Ještě před vypuknutím koronavirové pandemie však tento podíl dosahoval jen zhruba na úroveň patnácti procent.

Pěstování je oblíbené i ve městech

Samozásobování zeleninou je rostoucí hlavně v případě vesnic, zároveň se ale začíná rozmáhat také pěstování ve městech, a to mimo jiné díky komunitnímu pěstování a existenci balkonů.

Podle odborníků nyní průměrná pěstební plocha malého tuzemského zahrádkáře činí asi 70 metrů čtverečních a celkově se vlastní produkce zeleniny odehrává na asi 4 000 hektarech. Zpracovatelský průmysl přitom pracuje na celkové ploše 11 000 hektarů a v roce 2023 se v meziročním srovnání plocha asi o 288 hektarů zredukovala.

Češi na svých zahrádkách nejčastěji pěstují rajčata, papriky, salátové okurky a klasické nakládačky. Rostoucí trendy jsou ale patrné také v případě hrášku, mrkve nebo cibule.

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy, Kupi