Tradiční rýžová specialita z Valencie: Jednoduchý a výborný recept na paellu s chorizem a kuřecím masem

Paella s kuřecím masem a zeleninou v pánvi se 2 uchy gkrphoto / Shutterstock.com

Dnes tady máme něco pro milovníky rýže. Připravíme si oblíbenou španělskou paellu, jídlo z jedné pánve, v němž je hlavní hvězdou rýže, zelenina a kuřecí maso. Pro Španěly je vaření i konzumace paelly společenskou událostí. Tradičně ji všichni strávníci jí z jedné pánve. Také se říká, že každá rodina ji připravuje trochu jinak. My pro vás máme vylepšený recept na paellu, do které kromě běžných ingrediencí přidáme ještě chorizo. Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Osmany Laffita vybírá módu i jídlo s láskou ke kvalitě. Zelený banán je prý lepší než brambůrky

Paella je nedílnou součástí španělských tradic

Vaření paelly je pro Španěly společenskou událostí. Můžeme ji je přirovnat k našim oblíbeným grilovačkám. Paella je spojená především s regionem okolo Valencie, kde Španělé po staletí pěstují rýži. Předpokládá se, že první paellu uvařili právě farmáři z Valencie. Při vaření jídla dali v podstatě dohromady všechno, co měli po ruce – rýži, zeleninu, fazole a šneky. Při slavnostních příležitostech pak Španělé nahrazovali šneky kuřecím nebo králičím masem.

Paella se připravuje ve speciální kulaté ploché pánvi se dvěma držadly, která pravděpodobně stojí za názvem pokrmu – Španělé totiž této pánvi říkají paellera. Paella se jí přímo z pánve a pro Španěly je synonymem pro výjimečné příležitosti. Vaří ji o víkendech, svátcích nebo při piknicích u moře, zkrátka kdykoliv, kdy se může sejít celá rodina nebo přátelé. Na závěr ještě jedna zajímavost – příprava paelly je ve Španělsku většinou mužskou záležitostí.

Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Španělské gazpacho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Španělské gazpacho

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, která je ideální především jako příjemné osvěžení v parných letních dnech. Připravuje se ze syrové zeleniny a tepelně se neupravuje. Podává se vychlazená jako polévka, ale můžete ji servírovat také ve sklenici jako hustý nápoj.

Španělské gazpacho

Recept na paellu s chorizem a kuřecím masem

Ingredience na 4 porce:

  • kuřecí prsa
  • 140 g salámu chorizo
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • špetka šafránu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl
  • citron
  • nasekaná petrželka

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a orestujte ho na pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Až je maso orestované ze všech stran, vyndejte ho z pánve a dejte ho stranou.
  2. Ztlumte plamen a ve stejné pánvi orestujte na plátky nakrájenou cibuli asi 10 minut. Poté přidejte rozdrcený stroužek česneku a restujte 1 minutu. Následně přidejte na proužky nakrájenou papriku, chorizo a smažte tak dlouho, dokud uzenina nepustí tuk.
  3. Vmíchejte papriku, šafrán a kurkumu a vsypte rýži. Promíchejte, aby se rýže obalila tukem z choriza a kořením. Míchejte asi 2 minuty a poté přilejte vývar. Přiveďte k varu, přisypte do pánve orestované maso a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Po 20 minutách vmíchejte hrášek a nechte vařit dalších 5 minut, dokud nebude rýže měkká. Osolte, zakapejte citronem a posypte nasekanou petrželkou.

Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica