IKEA Kreativ přichází do Česka. Co chytrý plánovač interiérů dokáže?

Krabice IKEA Yaoinlove / Shutterstock.com

Zařizování domácnosti není jen tak, a ačkoliv je to často zábava, mnohdy to přináší i spoustu trápení. Kam nový nábytek umístit? A bude se do nového interiéru hodit? S tím chce zákazníkům pomoci IKEA se svou novou chytrou aplikací na plánování interiérů. O co přesně jde?

Přečtěte si také

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

IKEA představuje novou aplikaci

Nábytkářská společnost IKEA uvedla na český trh novou aplikaci IKEA Kreativ, která využívá nejmodernější technologie pro plánování interiérů. Tento inovativní nástroj je dostupný v mobilní aplikaci i na webu Ikea.cz a nabízí zákazníkům možnost kreativně si navrhnout své bydlení pomocí realistických interaktivních návrhů.

Martina Somrová z týmu Home Furnishing and Retail Design IKEA vysvětlila, že dosud byly pokročilé 3D modely v reálném prostředí doménou profesionálních studií. „IKEA Kreativ tyto možnosti přináší v uživatelsky velmi přívětivém prostředí pro každého a navíc přichází s řadou unikátních inovací, které celkový zážitek posouvají na novou úroveň,“ dodává.

Pár stěhuje sedačku Gorodenkoff / Shutterstock.com

Jak IKEA Kreativ funguje?

K analýze domácích prostor zákazníků IKEA Kreativ používá nejpokročilejší technologie umělé inteligence a počítačového vidění – ty jsou podobné systémům v autonomních vozech. Mezi tyto technologie patří neuronové sítě AI, speciálně navrženy pro rozpoznávání objektů a geometrie vnitřních prostor, algoritmy stereovidění pro 3D zobrazení, algoritmy počítačové fotografie pro pořizování širokoúhlých snímků a 3D grafika smíšené reality pro dosažení vysoké míry realističnosti.

Jednou z velkých výhod aplikace je, že díky moderním algoritmům umělé inteligence zvládne „vymazat“ existující nábytek v domácnosti, aby si zákazníci mohli plně představit, jak bude nový nábytek vypadat v prázdné místnosti.

Technologie pro IKEA Kreativ byla vyvinuta kalifornskou společností Geomagical Labs spadající pod Ingka Group, jež se zabývá umělou inteligencí. Parag Parekh, ředitel pro digitální technologie Ingka Group, vyjadřuje nadšení, že firma mohla pomoci vytvořit technologii, která pomáhá lidem s realizací jejich vysněné domácnosti.

„Máme za to, že si IKEA Kreativ díky inovativní a intuitivní technologii společnosti Geomagical Labs a jednoduchému digitálnímu prostředí poradí s běžnými překážkami, které člověka mohou při nákupu bytového zařízení potkat. Převést inspiraci v realitu a navrhnout si dokonalý domov tak bude moci opravdu každý,dodává Parekh.

Jaké funkce nabízí IKEA Kreativ?

IKEA Kreativ přináší jedinečnou možnost navrhovat vlastní prostory pomocí funkce IKEA Kreativ Scene Scanner™ v aplikaci IKEA. Stačí jen vyfotit danou místnost a aplikace fotky chytře přetvoří na interaktivní repliku prostoru s přesnými rozměry. Zákazníci tak mohou „umisťovat“ nábytek IKEA do návrhu místnosti.

Stůl plný plánů interiérů, vzorníků a tužek Naphat_Jorjee / Shutterstock.com

Výsledný návrh je možné sdílet s rodinou či přáteli a uložit si jej do účtu IKEA. Dále je možné rovnou přidat veškerý nábytek do nákupního košíku na e-shopu. Kdo preferuje nákupy v kamenných prodejnách, je možné se na uložený návrh podívat přímo v pobočce IKEA.

Pokud by někdo potřeboval více inspirace, ocení 3D showroomy. Web IKEA jich nabízí přes 50 a je možné v nich nábytek přesouvat, vyměňovat či skládat. Navíc je pravděpodobné, že se bude technologie stále vyvíjet a společnost bude přicházet s novými funkcemi či vylepšeními.

Nástroj IKEA Kreativ společnost nabízí zdarma – stačí si stáhnout aplikaci IKEA z App Store nebo Google Play, případně se podívat na webovou stránku Ikea.cz.

Další dostupné plánovače interiérů

Interiérové plánovače nabízí i jiné společnosti – je jen na vás, který nástroj vám sedne nejlépe. Níže nabízíme výčet několika plánovačů pro vaši vysněnou domácnost:

  • Biano Studio – Jednoduchý neplacený nástroj, který pomáhá vytvářet koncepty místností. Můžete vyzkoušet, jaký nábytek a jaké doplňky se k sobě hodí.
  • Homestyler – Stačí se registrovat a můžete zdarma plánovat. Mezi zajímavé funkce patří editor materiálu nábytku či AI dekorace. Nevýhoda je, že je pouze v angličtině.
  • Roomstyler – Neplacený program v angličtině, jenž nabízí možnost 3D zobrazení a výběr z tisíců kusů nábytku a dekorací.

Zdroj: Ikea, Biano Studio, Homestyler, Roomstyler