Zbyly vám z předešlého dne brambory nebo těstoviny? Máme pro vás skvělý recept, jak z těchto zbytků vytvořit vynikající jídlo. Říká se mu uhlířina a často ho vařívaly naše babičky. Připravíte ho smícháním uvařených brambor, těstovin a slaniny. Zkrátka jednoduché a rychlé jídlo, které vás překvapí vynikající chutí. Pojďte si ho s námi uvařit!
Naše babičky uhlířinu vařívaly často. Bylo to rychlé jídlo, do kterého stačilo dát zbytky uvařených brambor, trochu slaniny a cibule. Uvádí se, že uhlířina patřila mezi tradiční jídla horníků, na což odkazuje i název pokrmu.
Uhlířinu občas najdete i pod různými názvy, jako například hoďbidlo nebo grenadýrmarš. A u slova grenadýrmarš se na chvíli zastavíme, protože vysvětluje možný původ uhlířiny. Údajně šlo o vojenské jídlo, které v 18. století na popud Marie Terezie začali vařit vojenští kuchaři. Cílem bylo dopřát vojákům alespoň jedno teplé a syté jídlo denně.
Na uhlířinu jsme dnes skoro zapomněli. Je to škoda, protože je to chuťově vynikající jídlo. A také ho můžeme považovat za důkaz toho, že naše babičky už tenkrát byly moderní a dokázaly bravurně spotřebovat jakékoliv zbytky z kuchyně.
Bramborové bochánky s cuketou a sýrem jsou skvělé jako slaná dobrota třeba ke skleničce vína nebo jako svačina, kterou si můžete přibalit do práce. Cuketa patří mezi oblíbenou letní zeleninu, z níž lze vykouzlit množství slaných i sladkých jídel. Inspirujte se třeba naším receptem.
Těsto na noky
Zdroj: Kluci v akci, Český rozhlas