Výborné zapomenuté jídlo našich babiček: Uhlířinu připravíte z toho, co vám zbyde v kuchyni

Brambory s noky, slaninou a cibulí, servírované na talíři Kupi / vytvořeno s pomocí AI

Zbyly vám z předešlého dne brambory nebo těstoviny? Máme pro vás skvělý recept, jak z těchto zbytků vytvořit vynikající jídlo. Říká se mu uhlířina a často ho vařívaly naše babičky. Připravíte ho smícháním uvařených brambor, těstovin a slaniny. Zkrátka jednoduché a rychlé jídlo, které vás překvapí vynikající chutí. Pojďte si ho s námi uvařit!

Přečtěte si také

Zatočte se špinavými žaluziemi! Známe nejjednodušší způsob, jak na to rychle a bez nervů

Syté jídlo z toho, co vám zbyde v kuchyni

Naše babičky uhlířinu vařívaly často. Bylo to rychlé jídlo, do kterého stačilo dát zbytky uvařených brambor, trochu slaniny a cibule. Uvádí se, že uhlířina patřila mezi tradiční jídla horníků, na což odkazuje i název pokrmu.

Uhlířinu občas najdete i pod různými názvy, jako například hoďbidlo nebo grenadýrmarš. A u slova grenadýrmarš se na chvíli zastavíme, protože vysvětluje možný původ uhlířiny. Údajně šlo o vojenské jídlo, které v 18. století na popud Marie Terezie začali vařit vojenští kuchaři. Cílem bylo dopřát vojákům alespoň jedno teplé a syté jídlo denně.

Na uhlířinu jsme dnes skoro zapomněli. Je to škoda, protože je to chuťově vynikající jídlo. A také ho můžeme považovat za důkaz toho, že naše babičky už tenkrát byly moderní a dokázaly bravurně spotřebovat jakékoliv zbytky z kuchyně.

Bramborové bochánky s cuketou a sýrem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Bramborové bochánky s cuketou a sýrem

Bramborové bochánky s cuketou a sýrem jsou skvělé jako slaná dobrota třeba ke skleničce vína nebo jako svačina, kterou si můžete přibalit do práce. Cuketa patří mezi oblíbenou letní zeleninu, z níž lze vykouzlit množství slaných i sladkých jídel. Inspirujte se třeba naším receptem.

Bramborové bochánky s cuketou a sýrem
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Křupavé brambory s avokádovým dipem jsou skvělým tipem na rychlou a chutnou večeři nebo když vás honí mlsná na něco dobrého k televizi. Výslednou chuť můžete ještě vylepšit bylinkami, třeba tymiánem nebo oregánem.

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Recept na uhlířinu

Ingredience na 4 porce:

  • 100 g špeku
  • 2 cibule
  • kmín
  • 800 g uvařených brambor ve slupce
  • sůl

Těsto na noky

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • trocha vody

Postup:

  • Z mouky, vajec, soli a trochy vody vypracujte hladké tužší těsto. Nechte ho půl hodiny odpočinout zaklopené pod miskou. Z těsta poté vytvarujte noky a uvařte je ve vroucí osolené vodě. Hotové noky sceďte.
  • Cibuli nakrájejte najemno a slaninu na kostičky. Na pánvi orestujte dozlatova cibuli, poté slaninu a přidejte na plátky nakrájené brambory a noky. Osolte a dobře promíchejte. Pokud nechcete dělat noky, můžete použít i uvařené těstoviny.
  • Doporučujeme servírovat s kefírem nebo kyselou okurkou.

Zdroj: Kluci v akci, Český rozhlas