Bezinkový sirup patří mezi oblíbené domácí sirupy. Báječně chutná, a navíc má i řadu zdravotních benefitů. Naše babičky ho dělávaly pravidelně a nedají na něj dopustit. Příprava bezinkového sirupu není složitá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Stačí jen dodržet správný postup. Zamiluje si ho celá rodina. Tak pojďme na to!
Tak praví jedno lidové přísloví, tedy alespoň část z něj. Bez černý obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Je v něm nejvíce zastoupen vitamín C, vitamín A a řada dalších prospěšných látek, které mají protizánětlivé a antivirové účinky. Bezinky zmírňují projevy chřipky, nachlazení, bolestí v krku a pomáhají také při astmatu nebo bronchitidě. Posilují imunitní systém a jsou účinným pomocníkem v boji s virovou nebo bakteriální infekcí.
Lidé používají bez černý k léčebným účelům už celá staletí. Uctívali ho Keltové i staří Germáni a k léčebným účelům ho využívali už starověcí léčitelé. Například ve 4. století př. n. l. se bezové květy a listy používaly jako projímadlo – květy a listy bezu jsou totiž mírně jedovaté. K bezu se váže také spousta lidových pověr. Pokud bezový keř políbí nastávající maminka, zajistí svému miminku šťastnou budoucnost.
Větvička bezu se dávala také do rakve zemřelým, protože bez byl dříve vnímám jako kouzelná rostlina, v níž sídlí duchové. Jedna pověra také říká, že do bezového keře nikdy neuhodí blesk. A když keř pokácíte a nezasadíte nový, budete mít velkou smůlu.
Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.
Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.
Zdroj: Kupi