Sekaná patří mezi evergreeny naší kuchyně. Každá domácnost ji připravuje trochu jinak a objevují se i snahy vylepšit chuť sekané použitím netradičních ingrediencí. My si uděláme klasiku – chalupářskou sekanou, vylepšenou jen o plátky slaniny. Chutná naprosto božsky i s krajícem chleba a nakládanými okurky. Pojďte si ji uvařit s námi!
Jako u většiny jídel, i sekaná má svého předchůdce ve starověkém Římě. Jídla, podobná sekané, se zde objevila už během 1. století. Dokonce na ni najdeme recept ve sbírce starořímského vaření De Re Coquinaria. Římští kuchaři ji připravovali z vařených zvířecích mozků a drobů – sekanou považovali za jídlo, v němž šly zužitkovat zbytky jídla.
Původní sekaná byla z kousků krájeného masa a měla tvar placiček. Římané do ní přidávali chleba, namočený ve víně. Na ochucení používali různé bylinky a také piniové oříšky, které byly jednou z hlavních přísad tehdejších římských pokrmů. Díky Římanům se sekaná rozšířila i dále do Evropy a patřila mezi oblíbená jídla hlavně v Německu a také ve Švédsku.
Moderní verze sekané se objevila až v 19. století po vynálezu mlýnku na maso. Díky němu začala být příprava masa na sekanou mnohem jednodušší, čímž došlo k její popularizaci.
Jednoduchý recept na křupavé zlatavé karbanátky se sýrem. Mleté kuřecí možná není úplně tradiční, ale v tomto provedení je naprosto skvělé. Navíc je to jednoduchý a rychlý pokrm, který si ve vašem jídelníčku jistě najde své místo.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Zdroj: Kupi, Tasting table