Výborná klasika, která nikdy nezklame: Recept na nejlepší chalupářskou sekanou

Chalupářská sekaná, zabalená ve slanině, z níž jsou ukrojené 2 plátky Elena Veselova / Shutterstock.com

Sekaná patří mezi evergreeny naší kuchyně. Každá domácnost ji připravuje trochu jinak a objevují se i snahy vylepšit chuť sekané použitím netradičních ingrediencí. My si uděláme klasiku – chalupářskou sekanou, vylepšenou jen o plátky slaniny. Chutná naprosto božsky i s krajícem chleba a nakládanými okurky. Pojďte si ji uvařit s námi!

Přečtěte si také

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Kdy vznikla sekaná?

Jako u většiny jídel, i sekaná má svého předchůdce ve starověkém Římě. Jídla, podobná sekané, se zde objevila už během 1. století. Dokonce na ni najdeme recept ve sbírce starořímského vaření De Re Coquinaria. Římští kuchaři ji připravovali z vařených zvířecích mozků a drobů – sekanou považovali za jídlo, v němž šly zužitkovat zbytky jídla.

Původní sekaná byla z kousků krájeného masa a měla tvar placiček. Římané do ní přidávali chleba, namočený ve víně. Na ochucení používali různé bylinky a také piniové oříšky, které byly jednou z hlavních přísad tehdejších římských pokrmů. Díky Římanům se sekaná rozšířila i dále do Evropy a patřila mezi oblíbená jídla hlavně v Německu a také ve Švédsku.

Moderní verze sekané se objevila až v 19. století po vynálezu mlýnku na maso. Díky němu začala být příprava masa na sekanou mnohem jednodušší, čímž došlo k její popularizaci.

Kuřecí karbanátky se sýrem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí karbanátky se sýrem

Jednoduchý recept na křupavé zlatavé karbanátky se sýrem. Mleté kuřecí možná není úplně tradiční, ale v tomto provedení je naprosto skvělé. Navíc je to jednoduchý a rychlý pokrm, který si ve vašem jídelníčku jistě najde své místo.

Kuřecí karbanátky se sýrem
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Sekaná – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg mletého masa – mix hovězího a vepřového
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • 1 hrst strouhanky
  • 10 plátků anglické slaniny
  • plnotučná hořčice
  • chléb

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a utřete česnek.
  2. V míse smíchejte maso s cibulí, česnekem, jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Přidejte nasekanou petrželku a osolte. Přidejte strouhanku podle potřeby, směs musí držet pohromadě. Nechte chvíli odpočinout.
  3. Na dno pekáče naskládejte plátky slaniny. Vytvarujte ze směsi sekanou a položte ji na slaninu. Sekanou potřete bílkem a naskládejte na ni plátky slaniny.
  4. Podlijte trochou vody a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi hodinu. Podávejte s chlebem a hořčicí.

Zdroj: Kupi, Tasting table