Opakovaně použitelné lahve jsou zdraví škodlivé. Množí se v nich nebezpečné bakterie a viry

Žena pije vodu z lahve PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Zatímco se spotřebitelé oprávněně vyhýbají jednorázovým plastovým lahvím a místo nich používají opakovaně použitelné, je důležité si uvědomit, proč jsou plastové lahve nevhodné a odborníci nedoporučují jejich opakované používání. Množí se na nich totiž bakterie, kterých je více než v záchodové míse. A to není vše. Opakovaně použitelné lahve mohou škodit zdraví.

Přečtěte si také

Božské kaki zpátky v obchodech! Tuto vitamínovou bombu většina lidí neumí správně jíst

Rozdíl mezi opakovaně použitelnými a jednorázovými lahvemi

Na trhu existuje mnoho různých druhů plastů, které mají shodnou vlastnost. Všechny jsou vyrobeny z jednoho základního materiálu – petrochemikálií. Většina jednorázových plastů je vyrobena z nízkohustotního polyethylenu. Výrobky z LDPE jsou často měkké, flexibilní, průhledné a velmi lehké na přenášení. Opakovaně použitelné lahve na nápoje jsou naopak vyrobeny z vysokohustotního polyethylenu. Tento materiál je mnohem pevnější než nízkohustotní polyethylen a je také odolnější vůči teplu.

Opakovaně použitelné lahve obsahují bakterie

Opakovaně použitelné lahve na nápoje jsou výbornou volbou pro minimalizaci odpadu a zajištění stálého přísunu tekutin. Nedávná vědecká studie však ukázala, že mohou obsahovat až 40tisíckrát více bakterií než toaleta. Kromě bakterie E. coli, která může způsobovat závažné infekce, našli vědci v lahvích i bakterie způsobující nevolnosti, včetně zvracení a průjmů. Dva dánští chemici zjistili, že po pouhých 24 hodinách obsahovala voda, která zůstala v opakovaně použitelné lahvi, více než 30 milionů druhů bakterií.

Mladá žena pije vodu z lahve Alex Bros / Shutterstock.com

Pohlcují nečistoty a nelze je efektivně vyčistit

Tým vědců z USA se před nedávnou dobou zaměřil na detailní výzkum opakovatelně použitelných lahví a došel k závěru, že obsahují až 40tisíckrát více bakterií než běžně používané záchodové prkénko. Celkem bylo objeveno přes 20 milionů bakterií, jak ukazuje tato analýza.

Sklo a nerezová ocel jsou vždy lepší volbou než plast, který je často doslova živnou půdou pro bakterie,“ vysvětluje nutriční specialistka Kristen Bernockieová z New Yorku na webu Lumberjack Athletics.

Největší množství patogenů tým našel v lahvích s výtokovým a šroubovacím uzávěrem. Zde hodnoty bakterií vystoupaly na rovných 30 milionů.

„Nejvíce bakterií bylo nalezeno ve znovupoužitelné láhvi na nápoje a v kuchyňské houbičce. Naopak záchodové prkénko bylo osídleno jen 515 bakteriemi. Počítačová myš na sobě nesla 4 miliony bakterií, miska pro psy 1,48 milionu a kuchyňský dřez 11,4 milionu,“ tvrdí výzkumný tým z Water Filter Guru.

Zdroje: Kupi, Lumberjack Athletics, Water Filter Guru, analýza laboratoře, WHO