Je káva s mlékem špatná na žaludek, nebo nám naopak prospívá? Vědci objasnili, jak to ve skutečnosti je

Žena vypila kávu s mlékem a necítí se dobře Imcsike / Shutterstock.com

Někdo si bez mléka nedokáže kávu ani představit. Jiným je po takové kombinaci vždy těžko. Pokud jste už někdy narazili na tvrzení, že má káva s mlékem špatný vliv na žaludek, slinivku nebo činnost střev, pak se možná vyhýbáte šálku cappuccina z obav o své zdraví. Ne vždy je to ovšem nutné. Nedávno vědci dokonce naznačili, že by pro nás mohlo být spojení kávy a mléka prospěšné. Kdy je tato kombinace vhodná, a kdy se jí naopak vyhýbat?

Přečtěte si také

Pizza medvídci: Hravá dobrota, která se skvělé hodí na oslavu i jako rychlá svačinka pro děti

Za všechno může pouze mléko?

Jak například vyvrací obvyklý mýtus Institut moderní výživy, podle současných vědeckých poznatků nelze tvrdit, že by káva s mlékem negativně působila na dvanácterník a blokovala činnost slinivky a žlučníku, případně způsobovala jiné vážné zdravotní potíže. Pokud se někomu udělá po kávě s mlékem nebo smetanou špatně, pak je nejčastěji na vině mléko samotné.

U spousty lidí se intolerance na laktózu (případně alergie na bílkoviny kravského mléka) projeví až s pozdějším věkem a vlivem nevědomosti své případné zdravotní obtíže připisují nesprávným zdrojům. V tomto případě kombinaci mléka a kávy.

Může káva s mlékem prospívat našemu zdraví?

Existují dokonce případy, kdy je pro nás hrnek cappuccina nebo latté lepší volbou. Mnozí na ně nedají dopustit později odpoledne nebo navečer. Ne snad proto, že by mléko snižovalo množství vstřebaného kofeinu, ale jednoduše kávu naředí a může si jí dopřát pocitově větší množství.

Káva s mlékem může být vhodnější také pro osoby, které jsou citlivé na její kyseliny a po vypití černé kávy se obvykle potýkají s pálením žáhy a jinými problémy překyseleného žaludku. Mléko může pomoci kyselost neutralizovat. Zejména po ránu nalačno.

Přidávání mléka do šálku s kávou FoodVideoPhoto / Shutterstock.com

Efektivní spojení kávových antioxidantů a mléčných bílkovin

Vědci z Kodaňské univerzity poodhalili, že by pití kávy obohacené o mléko mohlo mít pro naše zdraví vyloženě pozitivní vliv. Alespoň co se protizánětlivých účinků týče. Za ty jsou zodpovědné především antioxidanty (polyfenoly) obsažené v kávových zrnech. Jak se pak v laboratoři ukázalo, pokud se spojí s molekulami mléčných bílkovin, jejich účinek se posiluje.

V naší studii ukazujeme, že jak polyfenoly reagují s mléčnými aminokyselinami, zvyšuje se jejich protizánětlivý účinek v imunitním systému. Díky tomu si dokážeme představit, že by takový “koktejl” mohl mít příznivý vliv i na záněty přítomné v lidském těle,uvedla profesorka Marianne Nissen Lund, vedoucí studie z potravinářského výzkumného ústavu Kodaňské univerzity.

A kdy je naopak lepší pít kávu bez mléka?

Určitě v případech, kdy vám mléko samotné (resp. teplé mléko) způsobuje zažívací a trávicí obtíže.

  • Tip: Pokud na sobě po vypití kávy s mlékem pozorujete plynatost, nevolnost, bolest břicha, těžkost v žaludku apod., zkuste chvíli pít kávu čistou nebo mléko nahraďte rostlinnou alternativou. Sami uvidíte, zda se dostaví rozdíl.

Někdy se od jeho přidávání do kávy odrazuje i při hubnutí, zde však záleží na okolnostech. Řada lidí totiž nepovažuje kávu s mlékem za kalorickou hrozbu. Když si však takových hrnků nebo kelímků dáme denně několik (100 ml mléka má asi 60 kcal), množství kalorií i tuků se již může na našem denním příjmu výrazně podepsat.

Jednoduše to tedy znamená, že ani při hubnutí se kávy s mlékem vzdávat nemusíte, počítejte s ní ale ve svém denním příjmu s ohledem na výdej, abyste i nadále zůstávali v kalorickém deficitu.

Zdroje: Kupi, ASC Publications, National Library of Medicine