Originální svatební dary, které novomanžele nadchnou. Poradíme i to, jak zabalit peníze

Prostřená sváteční tabule se svatebním darem vedle talíře Halfpoint / Shutterstock.com

Svatební sezóna začíná a mnozí z nás se ocitají v roli svatebčanů. Neoddělitelnou součástí této úlohy je přinést novomanželům nějaký dárek. Co ale vybrat, když snoubenci podle svých slov nic nepotřebují a zdá se, že mají všechno? Nezoufejte, i v takové situaci existují originální překvapení, která ženicha s nevěstou zaručeně potěší.

Přečtěte si také

Samosběr jablek je tady: Tipy na sady, kde si můžete natrhat jablka za dobrou cenu

Když domácnost už má vše potřebné…

V minulosti to svatební hosté měli jednodušší. Novomanželé si totiž z darů často zařizovali zbrusu novou domácnost, takže stačilo vybrat vhodný elektrospotřebič nebo sadu nádobí. V současnosti ale většina párů sdílí společnou domácnost dlouho před svatbou, takže jim doma nic nechybí. Darovat mixér nebo vysavač proto postrádá smysl. Jak tedy vybrat prezent, který novomanžele opravdu nadchne?

Jak originálně darovat tradiční dárky?

Sady sklenic nebo čajové servisy patřily dříve k nejčastějším svatebním darům. Ani dnes je však nemusíme zcela zavrhovat. Lze je totiž věnovat netradičním způsobem, aby byly novomanželům ušité přímo na míru. Co třeba obdarovat ženicha s nevěstou pamětními skleničkami s jejich jmény a datem svatby? Nejčastěji se jedná o elegantní sklenice na víno či šampaňské, ale při troše hledání určitě narazíte i na pivní půllitry nebo univerzální sklenice na nealkoholické nápoje. Důležité je vědět, jaký nápoj novomanželé preferují.

Klasickou čajovou nebo kávovou soupravu snoubenci doma pravděpodobně vlastní. Můžete jim ale pořídit hrníčky se svatební tematikou, které jim jejich velký den budou připomínat navždy. Nechte na ně vytisknout jejich jména, případně zvolte univerzální svatební či romantický motiv. Namísto běžných hrnků lze vybrat také například retro plecháčky, u kterých nehrozí rozbití.

Pro gurmány a labužníky

Pokud novomanželé rádi mlsají, obdarujte je nějakou dobrotou – samozřejmě se svatební tematikou. Koupit můžete třeba svatební čokoládu, kterou lze rovněž ozdobit originální etiketou se jmény, nebo dokonce fotografií ženicha a nevěsty. Zbožňují-li snoubenci kávu, potěšíte je nějakou luxusní. I na ni je možné nechat natisknout vlastní text.

Káva se báječně doplní s hrníčky zmíněnými výše. A pro milovníky vína samozřejmě existuje možnost láhve se svatební etiketou. Tu si můžete navrhnout podle svých představ. Kromě jmen novomanželů na ni umístěte třeba citát, který je vystihuje.

Elegantně zabalený dárkový poukaz Laura Dembicka / Shutterstock.com

Pro uchování vzpomínek

Sbírají novomanželé zážitky všeho druhu? Pak ocení místo, kam si svoje vzpomínky zaznamenají. Věnujte jim například deník, do něhož budou zapisovat svoje prožitky, vlepovat fotografie nebo kreslit obrázky. Nejdostupnější variantou je zcela obyčejný blok v pěkných deskách. Vybírat ale můžete i deníky určené speciálně pro páry. Obvykle obsahují předtištěné nadpisy nebo různé nápady, co zapisovat.

Jestliže ženich s nevěstou psaní neholdují, pořiďte jim klasické fotoalbum. Buď ho nechte prázdné, aby si ho postupně zaplnili, nebo jim do něj vlepte snímky ze společně prožitých okamžiků před svatbou. Vášnivým cestovatelům se zase bude hodit stírací mapa, na níž si budou moci přehledně vyznačovat, která místa společně navštívili.

Jak darovat peníze?

Nejobvyklejším svatebním darem v dnešní době jsou zřejmě peníze. Představují vděčnou volbu, protože s nimi nikdy nešlápnete vedle. Novomanželé si za ně jednoduše koupí, co budou považovat za vhodné. Pokud je nechcete věnovat tradičně v obálce, zvolte originálnější variantu. Nejsnadnější je koupit hezkou truhličku nebo kasičku. Ta novomanželům zůstane a mohou si do ní střádat peníze i v budoucnu.

Jste-li trochu kreativní, zarámujte bankovky jako obraz. Pohrajte si s tím, jak je poskládáte – můžete vytvořit originální motivy nebo třeba koláž. A pokud jsou novomanželé fanoušci kvízů a šifer, pořiďte jim originální svatební hry nebo hlavolamy. V tomto případě se peníze ukrývají do tajné schránky, kterou obdarovaní objeví až po vyluštění všech úkolů.

Fotografie ze svatby Andrey Sayfutdinov / Shutterstock.com

Pár dalších tipů na dárky

1. Zážitkový voucher: Darujte novomanželům nezapomenutelný zážitek, jako let balonem, degustaci vín, kurz vaření nebo třeba jízdu na koních. Zážitky si budou pamatovat celý život.

2. Předplatné: Předplaťte novomanželům něco, co mají rádi. Může to být předplatné do divadla, na koncerty, do fitka nebo třeba roční zásilka jejich oblíbené kávy či vína.

3. Osobní dárek s příběhem: Věnujte jim něco, co má pro vás osobní význam a připojte k tomu vysvětlující vzkaz. Může to být rodinné dědictví, kniha, která vás v životě ovlivnila apod.

4. Příspěvek na líbánky: Pokud znáte destinaci jejich svatební cesty, přispějte jim na nějaký nevšední zážitek v místě pobytu, např. potápění, výlet lodí, gurmánskou večeři atd.

5. Vlastnoručně vyrobený dárek: Zapojte svou kreativitu a vyrobte pro ně něco originálního. Může to být koláž společných fotek, obraz, pletená deka, vyřezávaná krabička na vzpomínky apod.

6. Adoptujte zvíře v ZOO: Pro milovníky zvířat můžete na jejich jméno adoptovat zvíře v zoologické zahradě. Získají certifikát a budou se moci chodit na svého svěřence dívat.

Klíčem je dát dárku osobní rozměr a vložit do něj kousek sebe. Novomanželé ocení, že jste dárku věnovali čas, energii a zamyšlení.

Zdroj: Kupi