Užíváte kolagen? A víte, že na klouby se hodí úplně jiný než na pleť?

Žena si sype kolagen do vody Prathankarnpap / Shutterstock.com

Kolagen, bílkovina zodpovědná za pružnost pokožky a vitalitu pohybového aparátu, je nepostradatelnou součástí našeho těla. S přibývajícím věkem však jeho produkce klesá, až se zcela zastaví. Důsledkem jsou vrásky a bolestivost kloubů při pohybu. Ačkoliv se jedná o přirozený proces stárnutí, existují způsoby, jak jej zpomalit. Jedním z nich je doplňování kolagenu pomocí vhodných suplementů. Jak ale vybrat ten správný?

Přečtěte si také

Není jedno, ve které poloze spíte. Zlepšete si zdraví spaním na správné straně

Úloha kolagenu v organismu

Kolagen je nejčastěji spojován s udržováním mladistvého vzhledu pleti, podporou zdraví kostí a kloubů. Významnou roli hraje také při hojení poranění. Poskytuje strukturu, oporu a pevnost kůži, svalům, kostem, šlachám, vazům a dalším pojivovým tkáním.

Proč doplňovat kolagen?

Lidské tělo si dokáže kolagen vyrobit samo, avšak pouze do určitého věku. Okolo 25. roku života se tvorba kolagenu zpomaluje a po čtyřicítce se zcela zastavuje. Proto je nezbytné jej doplňovat.

Sypání kolagenu do sklenice s vodou Erhan Inga / Shutterstock.com

Příznaky nedostatku kolagenu

  1. Bolesti kloubů a ztuhlost šlach či vazů – s věkem a poklesem hladiny kolagenu se mohou objevit tyto symptomy. Doplňky stravy s kolagenem mohou pomoci je zmírnit.
  2. Oslabení svalů – kolagen je důležitý pro stavbu svalové tkáně, jeho nedostatek může vést k oslabení svalů.
  3. Tenká, svrasklá kůže – kolagen udržuje pružnost a mladistvý vzhled kůže. Když ho tělo má málo, kůže ztrácí elasticitu a tvoří se vrásky.
  4. Zhoršené hojení ran – kolagen je klíčový pro hojivé procesy v těle. Jeho nedostatek může zpomalit hojení poranění.
  5. Lámavé nehty a vypadávání vlasů – zdravé nehty a vlasy potřebují kolagen. Křehké nehty a řídnoucí vlasy mohou signalizovat jeho nedostatek.
  6. Problémy s trávením – kolagen je důležitý pro zdraví střevní sliznice. Jeho nedostatek se může projevit zažívacími obtížemi.

Hladina kolagenu v těle přirozeně klesá s věkem, ale faktory jako nadměrné slunění, kouření a vysoký příjem cukru ji snižují ještě více. Pro udržení optimální hladiny je vhodné jíst zdravou stravu bohatou na bílkoviny a zvážit užívání doplňků stravy s kolagenem.

Druhy kolagenu

V lidském těle se nachází až 27 různých typů kolagenu, přičemž nejvíce zastoupené jsou typy I, II a III:

  • Kolagen typu I tvoří až 90 % veškerého kolagenu v organismu. Kromě kůže se vyskytuje v kostech, šlachách a vazivových tkáních. Bývá součástí suplementů pro podporu elasticity pleti, kvality vlasů a nehtů.
  • Kolagen typu II je zásadní pro udržení správné funkce kloubů. Je důležitou složkou kloubní chrupavky a kostí.
  • Kolagen typu III je hojně zastoupen v dětské pokožce. Podporuje pružnost kůže, vaziva a zvyšuje elasticitu cév.
Žena si sype prášek do vody Prathankarnpap / Shutterstock.com

Jak vybrat ten nejlepší kolagen?

S rostoucím věkem je pro tělo obtížnější kolagen vytvářet. Můžeme jej však doplňovat formou suplementů. Jak vybrat ten nejvhodnější?

Hovězí, vepřový nebo rybí kolagen?

  • Hovězí kolagen se častěji využívá v přípravcích na podporu pohybového aparátu. Obsahuje kolagen typu I a III.
  • Vepřový kolagen je podobný hovězímu a také se častěji nachází v doplňcích zaměřených na kloubní výživu. Skládá se z kolagenu typu I a III.
  • Rybí kolagen se nejčastěji používá v produktech cílených na problémy s pletí. Obsahuje výhradně kolagen typu I, díky čemuž je lépe vstřebáván a efektivněji využíván tělem. Bývá však dražší.

Kvalita chovu a výživy zvířat hraje důležitou roli v kvalitě kolagenu. Pokud je to možné, upřednostněte produkty v bio kvalitě, abyste minimalizovali riziko přítomnosti pesticidů nebo těžkých kovů.

Neupravený, nebo hydrolyzovaný kolagen?

V původní formě se kolagen v doplňcích stravy obtížně vstřebává, jeho využitelnost je proto nižší. Tělo si lépe poradí s hydrolyzovaným, naštěpeným kolagenem.

Samotný kolagen, nebo v kombinaci s dalšími látkami?

Čistý kolagen je vždy dobrou volbou. Mnohé suplementy jej však nabízejí v kombinaci s dalšími složkami, které mohou zvýšit jeho účinnost:

  • Vitamin C je klíčový pro syntézu kolagenu v těle a podporuje jeho vstřebávání.
  • Kyselina hyaluronová nebo biotin napomáhají zesílit efekt kolagenu a podporují růst a regeneraci buněk i tkání.

Při nákupu přípravků s více složkami si ve složení ověřte obsah kolagenu.

Muž se drží za koleno PawelKacperek / Shutterstock.com

Které doplňky zvolit?

S přibývajícím věkem se nedostatek kolagenu projevuje především dvěma symptomy – bolestivostí kloubů a kožními problémy. Které přípravky vám pomohou?

Kolagen na bolestivé klouby

Obtíže s klouby se objevují kolem 50. roku života a jsou spojeny s bolestí a zhoršenou pohyblivostí. Zmírnit tyto potíže pomohou suplementy s kolagenem typu I nebo II, případně jejich kombinace.

Mezi nejlépe hodnocené patří:

  • ALAVIS Triple Blend Extra Strong – komplexní kloubní výživa obsahující kolagen, glukosamin, chondroitin, MSM a kyselinu hyaluronovou.
  • Priessnitz Kolag + Boswellie Joint Care – obsahuje 3 typy kolagenu a boswelii, velké množství nativního kolagenu typu II.

Kolagen pro krásnou pleť a vlasy

Preventivní užívání kolagenu se doporučuje od 30. roku věku, ideálně prostřednictvím produktů obsahujících okolo 90 % kolagenu typu I nebo kombinaci typů I a III.

Mezi nejlépe hodnocené patří:

  • Collagen Beauty Formula od Biovea – mořský kolagen s kyselinou hyaluronovou, elastinem a vitaminem C pro krásu pleti, 198 g.
  • Verisol Collagen Powder od Biovea – hydrolyzovaný kolagen Verisol speciálně vyvinutý pro mladistvý vzhled pleti, 300 g.
  • The Super Elixir od WelleCo – nápojový prášek s mořským kolagenem, rostlinnými extrakty a antioxidanty pro výživu pleti zevnitř, 300 g.

Zdroj: Kupi, Medical News Today, Healthline