Šašlik je špíz z marinovaného masa, který je v různých úpravách typický pro východní Evropu. Setkáte se s ním na Ukrajině, v Arménii a v kavkazské oblasti. Tradičně se zde připravuje na grilu a je považovaný za slavnostní jídlo. Pojďte si ho udělat s námi! S přípravou šašliku začněte už den předem, protože marinované maso se musí nechat přes noc odležet v lednici.
Šašlik vznikl ve střední a západní Asii. Odtud se rozšířil do východní Evropy, pro kterou je šašlik jedním z tradičních jídel. Název pokrmu je odvozený z tureckého slova „shish“, což v překladu znamená špíz.
Šašlik se původně dělal pouze z jehněčího masa. Dnes jej lidé dělají i z vepřového nebo hovězího, ovšem najdete i verze s jeseterem. Pro šašlik je typické marinování v nakyslých marinádách, díky kterým maso zkřehne. Do marinád se tak často přidává třeba ocet, víno, šťáva z granátového jablka nebo i majonéza – a právě majonéza bude tvořit základ i naší marinády.
Kuřecí špíz na zeleném chřestu je rychlý pokrm, který budete mít na stole jedna dvě a zaručeně si na něm pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Maso
Salát
Zdroje: Kupi, 196 flavour, Taste atlas