Nejoblíbenější řecký dezert: Na vynikající baklavu potřebujete filo těsto a ořechy

Několik kousků baklavy, servírované na talíři, ozdobené mátou Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Dnes si uděláme baklavu, tradiční dezert z Řecka. Nebo snad z Turecka? I když se o původ baklavy přou tyto 2 země, nic to neubírá na vynikající chuti dezertu. Baklavu tvoří naskládané pláty speciálního těsta, které se plní ořechy, a po upečením se zakapávají lahodným sirupem. Dezert je možná trochu časově náročnější na přípravu, ale ta chuť za to rozhodně stojí. Pojďte si ji upéct s námi!

Přečtěte si také

Jak se zbavit šatních, kožešinových a čalounových molů? Babské rady, které vám ušetří peněženku

Kde a kdy vznikla baklava?

Původ baklavy můžeme vysledovat až do starověké Asyrské říše, která se rozprostírala na území dnešního Turecka, Sýrie, Kuvajtu a Íránu. Lidé zde připravovali dezert z nekvašených placek. Placky skládali na sebe a mezi vrstvy těsta dávali ořechy. Šlo o slavnostní dezert, vyhrazený pro výjimečné příležitosti.

Starověcí Řekové a později i Římané pak připravovali „placentové dorty“. Název pochází z řeckého slova „plakous“, což znamená plochý. Šlo o jídlo z mnoha vrstev těsta, které se plnilo sýrem a medem.

Od Římanů placentové dorty převzali Turci. Nejstarší zmínka o baklavě pochází z 15. století právě z turecké Osmanské říše. Baklava byla tenkrát doslova posvátnou součástí ramadánu a sultán jí obdarovával své elitní vojáky. A jelikož pod nadvládnou Osmanské říše bylo dlouho i Řecko, dostal se tento sladký dezert snadno i tam.

Řecký salát
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Řecký salát

Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.

Řecký salát
Souvlaki
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Souvlaki

Souvlaki je lahodné jídlo původem z Řecka. Jedná se o špízy z marinovaného jehněčího masa. Jako příloha se skvěle hodí opečené chlebové pita placky, tzatziki nebo opečené brambory. Tuto ikonickou středomořskou lahůdku si snadno připravíte doma v troubě nebo na grilu.

Souvlaki

Je baklava řecká, nebo turecká?

I když pravděpodobně první baklava vznikla v Turecku, Řekové přišli s vlastní verzí příběhu. Podle Řeků vznikla baklava ze starořeckého jídla „kopton“. Byl to dezert z vrstvené sezamové pasty, plněné ořechy a medem. Ovšem nejde o přesvědčivý argument, protože na baklavu se používá těsto filo, které se u pokrmu kopton nepoužívalo.

Během staletí vznikly i nejrůznější variace baklavy. Nejznámější je baklava z turecké oblasti Gaziantep a používají se do ní pistácie. Tato turecká varianta baklavy se dokonce může pochlubit chráněným označením, které jí v roce 2013 udělila Evropská unie.

Pláty těsta filo na černé desce Axel Mel / Shutterstock.com

Baklava – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g (1 balení) těsta filo
  • 350 g másla
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice

Sirup

  • 250 g cukru krupice
  • 4 lžíce medu
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • máslo
  • ořechy

Postup:

  • Nejdřív si připravte sirup. Dejte do hrnce vodu, cukr, med a citronovou šťávu. Vařte za občasného míchání 12–15 minut. Poté odstavte z plotny a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Během chladnutí bude sirup houstnout.
  • Připravte si těsto. V jednom balení těsta je 20 listů. Z těsta vykrojte kruhy podle velikost formy. Z každého listu těsta vyřežete 2 kruhy, takže celkem budete mít 40 kruhů z těsta. Takto vykrojené pláty těsta přikryjte utěrkou, aby neosychaly.
  • Formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Mleté ořechy smíchejte se skořicí a směs rozdělte na 4 stejné části.
  • Předehřejte troubu na 170 °C. Do formy dejte první list těsta a celý ho potřete rozpuštěným máslem. Stejný postup bude i u dalších 9 listů těsta – na první list těsta přidávejte postupně další a každý pomažte máslem. První vrstvu tedy bude tvořit 10 plátů těsta. Na tuto první vrstvu dejte první část připravené směsi ořechů a skořice.
Grilovaný sýr halloumi
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný sýr halloumi

Grilovaný sýr halloumi s marinovanou rukolou a cibulovou marinádou si zajisté zamilujete. Na přípravu není vůbec náročný, hravě si jej tedy zvládne připravit každý. Jeho chuť je příjemně jemná a perfektně se doplňuje s cibulovou marmeládou.

Grilovaný sýr halloumi
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě
  • Na ořechy přijde druhá vrstva těsta. Naskládejte na ořechy dalších 5 listů těsta a každý pomažte máslem. Poté opět na tuto vrstvu těsta nasypejte druhou část ořechů. Na ořechy poté přijde další vrstva těsta – opět na sebe naskládáte 5 listů těsta a každý pomažete máslem. Pokračujte ve stejném vrstvení, dokud nespotřebujete i zbylé 2 části ořechů.
  • Na poslední ořechovou vrstvu naskládejte poslední vrstvu z těsta – zbývajících 10 plátů, které opět budete skládat na sebe. Každý plát opět pomažete máslem. Jakmile máte vše navrstvené ve formě, nařežte baklavu ostrým nožem na obdélníčky. Ozdobte ořechy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 70 minut. 20 minut před koncem pečení přikryjte baklavu alobalem, aby se nespálila.
  • Po upečení ihned pokapejte baklavu vychladlým sirupem. Měli byste spotřebovat všechen sirup. Baklavu skladujte maximálně týden. Ale určitě ji sníte mnohem dřív.

Zdroj: Kupi, Smitsonian mag, History cooperative