Dnes si uděláme baklavu, tradiční dezert z Řecka. Nebo snad z Turecka? I když se o původ baklavy přou tyto 2 země, nic to neubírá na vynikající chuti dezertu. Baklavu tvoří naskládané pláty speciálního těsta, které se plní ořechy, a po upečením se zakapávají lahodným sirupem. Dezert je možná trochu časově náročnější na přípravu, ale ta chuť za to rozhodně stojí. Pojďte si ji upéct s námi!
Původ baklavy můžeme vysledovat až do starověké Asyrské říše, která se rozprostírala na území dnešního Turecka, Sýrie, Kuvajtu a Íránu. Lidé zde připravovali dezert z nekvašených placek. Placky skládali na sebe a mezi vrstvy těsta dávali ořechy. Šlo o slavnostní dezert, vyhrazený pro výjimečné příležitosti.
Starověcí Řekové a později i Římané pak připravovali „placentové dorty“. Název pochází z řeckého slova „plakous“, což znamená plochý. Šlo o jídlo z mnoha vrstev těsta, které se plnilo sýrem a medem.
Od Římanů placentové dorty převzali Turci. Nejstarší zmínka o baklavě pochází z 15. století právě z turecké Osmanské říše. Baklava byla tenkrát doslova posvátnou součástí ramadánu a sultán jí obdarovával své elitní vojáky. A jelikož pod nadvládnou Osmanské říše bylo dlouho i Řecko, dostal se tento sladký dezert snadno i tam.
Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.
Souvlaki je lahodné jídlo původem z Řecka. Jedná se o špízy z marinovaného jehněčího masa. Jako příloha se skvěle hodí opečené chlebové pita placky, tzatziki nebo opečené brambory. Tuto ikonickou středomořskou lahůdku si snadno připravíte doma v troubě nebo na grilu.
I když pravděpodobně první baklava vznikla v Turecku, Řekové přišli s vlastní verzí příběhu. Podle Řeků vznikla baklava ze starořeckého jídla „kopton“. Byl to dezert z vrstvené sezamové pasty, plněné ořechy a medem. Ovšem nejde o přesvědčivý argument, protože na baklavu se používá těsto filo, které se u pokrmu kopton nepoužívalo.
Během staletí vznikly i nejrůznější variace baklavy. Nejznámější je baklava z turecké oblasti Gaziantep a používají se do ní pistácie. Tato turecká varianta baklavy se dokonce může pochlubit chráněným označením, které jí v roce 2013 udělila Evropská unie.
Sirup
Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Zdroj: Kupi, Smitsonian mag, History cooperative