Užívání doplňků stravy s vitamíny se stalo pro mnoho lidí běžnou součástí jejich životního stylu. Někdo si kupuje přípravky jen s jedním vitamínem, jiní sáhnou po multivitamínu. Pokud jste si doposud kupovali pouze vitamínové doplňky v kapslích nebo tabletách, možná jste si všimli, že se nabídky obchodů i lékáren stále častěji plní lahvičkami s lipozomální formou vitamínů. Proč je náhle tato podoba tak populární a jaké výhody nabízí ve srovnání s tradiční podobou doplňků?
Když užijete tabletku obsahující 100 % doporučené denní dávky určitého vitamínu, neznamená to, že vaše tělo tuto dávku dostane. Běžné doplňky stravy nemají potřebnou ochranu proti trávicím enzymům a šťávám z úst, takže tělo nevstřebá veškerou nálož vitamínu. Lipozomální podávání poskytuje životaschopné řešení tohoto problému díky své vysoké biologické dostupnosti a účinné absorpci, která se projevuje s malými nebo žádnými vedlejšími účinky.
Lipozomální vitamíny jsou obklopeny lipozomy, které jsou vyrobeny ze speciálních mastných kyselin, známých jako fosfolipidy, které tvoří nerozpustnou bublinu, která chrání živiny před drsným prostředím trávicího systému. To zajišťuje, že si vitamín zachová svou integritu, dokud není doručen do střeva, kde je absorbován tělem. Jakmile se lipozomy dostanou do krevního řečiště, fosfolipidy se odstraní, aby je tělo použilo k výstavbě nových buněk.
Liposomy byly poprvé objevené britským hematologem Alecem Banghamem v roce 1961. Od 70. let 20. století byly lipozomy zkoumány jako potenciální systémy pro dodávání léčiv kvůli jejich biokompatibilitě a schopnosti začlenit jak hydrofilní, tak hydrofobní terapeutická činidla. Navzdory dřívějším příslibům to bylo o desetiletí později, na konci 90. let 20. století, kdy lipozomové technologie mohly vytvořit úspěšné komerční produkty. Očekává se, že trh s lipozomálními vitamíny v následujících letech prudce poroste společně s tím, jak se bude zvyšovat osvěta týkající se jejich výhod.
Tradiční vitamínové tablety dodají do vašeho těla pouze asi 10 % vitamínů, které obsahují. Je to způsobeno tím, že jejich molekuly jsou příliš velké a protože je žaludek začne rozkládat dříve, než se mohou správně vstřebat.
Výzkum potvrzuje, že lipozomální živiny mají lepší biologickou dostupnost. Například studie z roku 2021 zjistila, že lipozomální vitamín C je 1,77krát biologicky dostupnější než nelipozomální vitamín C.
Ve studii z roku 2023 výzkumníci vysvětlují, že vitamín C je známý svou nestabilitou, rychlou degradací a špatnou biologickou dostupností. Dále říkají, že technologie lipozomálního dodávání mohou pomoci kompenzovat tato omezení, protože zvyšují biologickou dostupnost. Mezi další živiny, které mohou těžit z této technologie, patří vitamín K2, železo a minerály, jako je vápník, hořčík a zinek.
Salát z jablek a mrkve si jistě oblíbíte nejen vy, ale i vaše děti. Jde o jednoduchou a chutnou kombinaci, které má osvěžující a neodolatelnou chuť. Poměr jablek a mrkve není tak důležitý, důležité je spojení chutí, které si dítě zamiluje.
Salát z červené řepy s kozím sýrem, polníčkem a ořechy skvěle poslouží jako výtečná večeře. Příjemně vás zasytí a doplní řadu tělu prospěšných látek. Podávejte ideálně s kouskem bagetky nebo opečeným toustem.
Lipozomálních produktů se tedy obávat nemusíte, nejde o reklamní trik, ale o technologii prověřenou desítkami let zkoumání a testování. Vyšší pořizovací cena může mnoho lidí od nákupu odradit, ale jelikož je vynahrazena lepší vstřebatelností vitamínů, máte jistotu, že je vaše tělo skutečně přijme.
Zdroj: National Library of Medicine, Nutrivitality, Science Direct