Donuty patří mezi ikonické americké jídlo. Smažená kobliha s dírkou uprostřed se namáčí do nejrůznějších polev a pokaždé je to jiný chuťový zážitek. Na přípravě domácích donutů není nic složitého, nejvíce času zabere kynutí těsta. Tak si je pojďte usmažit s námi! Máme na ně osvědčený recept od Josefa Maršálka.
Smažené sladké kousky těsta připravovali už staří Řekové a Římané. Doklady o smažení těsta ale najdeme v kulturách po celém světě. Historie moderní koblihy začíná během 17. a 18. století v New Yorku, kde nizozemští přistěhovalci připravovali smažené koule těsta, zvané olie koeken – v překladu olejové koláče. Tyto olie koeken už byly podobné dnešním koblihám, ale ještě jim chyběl ikonický prstencový tvar. Místo toho se do středu koblih dávaly ořechy a různé ovoce.
Jak vznikl typický tvar donutu? Podle příběhů za ním stojí americký námořník Hanson Gregory, který v roce 1850 údajně vyřízl otvor do koblihy pomocí víčka od plechovky. Podle jiné verze propíchl koblihu lodním kolem během bouře na moři. Díra v koblize se ukázala jako důležitá inovace pro další vývoj donutů a jejich „objev“ si plně nárokují Spojené státy.
Nadýchané, jemné tvarohové koblížky hravě připravíte během chvíle jako ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu i jako odpolední dezert ke kávě. A smlsnou si na nich děti i dospělí.
Churros s čokoládou skvěle chutnají a svou chutí připomínají u nás tolik oblíbené koblížky. Tato smažená španělská delikatesa vonící po skořici zaručeně potěší malé i velké mlsouny.
Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.
Donuty byly důležitou součástí jídelníčku vojáků během první světové války. Dobrovolnice, označované jako doughnut Lassies, je vojákům roznášely do zákopů. Proč právě donuty? Ingredience na ně byly běžně dostupné, a navíc jejich příprava netrvala nijak dlouho. Po skončení války popularita donutů ještě stoupla a vyhledávali je především vojáci a veteráni.
Poleva
Na dokončení
Zdroje: recept Josefa Maršálka, Kupi