Zelenina v Česku za posledních deset let prudce zdražila. Statistiky Českého statistického úřadu odhalují, že smutným premiantem je hlavně hlávkové zelí. Tuzemští spotřebitelé za něj v lednu letošního roku zaplatili o více než 136 procent víc než v roce 2014. Jeden kilogram bílého hlávkového zelí vyšel před deseti lety průměrně na 11 korun, za tu dobu však zdražilo o dalších 15 korun.
Bílé hlávkové zelí má obrovské zdravotní přednosti. Uvnitř každé hlávky se totiž ukrývá velká zásoba důležitých vitamínů a minerálů. Konkrétně se jedná o draslík, zinek, selen, jód, železo, vápník, inositol i kupříkladu vitamíny C, A, E, B a K. Hlávkové zelí má v sobě také dost vlákniny nebo nejrůznějších enzymů.
Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.
Zelňačka se sušenými švestkami má velmi nevšední chuť, která vás jistě zaujme. Navíc je vylepšená lahůdkovým droždím, jemnými ovesnými vločkami a himálajskou solí, rozhodně tedy bude stát za to.
I proto je zelí poměrně častou součástí tuzemského jídelníčku a příkladem jsou třeba oblíbené pokrmy jako halušky se zelím, segedínský guláš, zelná polévka nebo třeba vepřo knedlo zelo. I přes svůj velký potenciál se ale bílé hlávkové zelí nevyhnulo obrovskému zdražení. Podle statistik žádná jiná zelenina v Česku nezdražila v uplynulých deseti letech výrazněji.
„Bílé hlávkové zelí lze aktuálně koupit během letákových akcí v obchodech nejčastěji od 14,90 Kč do 24,90 Kč za kilo. V jarních měsících mohou zákazníci narazit také na rané bílé zelí, za které zaplatí v akci většinou kolem 24,90 Kč za kilo,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.
Podle Českého statistického úřadu bylo zelí v roce 2022 pátým nejvíce konzumovaným druhem zeleniny. Každý Čech v průměru spotřeboval 6,7 kilogramu hlávkového zelí. Ze statistických dat ale také vyplývá, že oblíbenost hlávkového zelí v České republice postupně klesá. Ještě v roce 2013 každý Čech průměrně spotřeboval 8 kilogramů zelí ročně, v roce 2022 to však bylo o 1,3 kilogramu méně.
Řada zákazníků si však často říká, proč bílé hlávkové zelí vlastně tolik zdražilo. Faktem je, že ceny se tvoří i na základě poptávky a nabídky. Data však ukazují, že poptávka zelí v České republice za posledních několik let klesla, což by v praxi mělo tlačit na snížení ceny. Pokulhává ale i nabídka.
V produkci hlávkového zelí není Česká republika dlouhodobě příliš soběstačná. Téměř polovinu spotřebovaného hlávkového zelí každý rok dováží ze zahraničí, a to zejména z jihu Evropské unie. Tamní zemědělci a farmáři se ale v posledních letech potýkají s velmi nevýraznou úrodou, kterou negativně ovlivňují klimatické změny. Evropští zemědělci mají plné ruce práce a kromě sucha se mnohdy musí potýkat naopak s extrémní dešťovými srážkami.
Podobně jako v případě jiných druhů zeleniny je však třeba zmínit i další aspekty, které k rekordnímu zdražení hlávkového zelí v uplynulých letech přispěly. Jedná se také o postupně zdražující hnojiva nebo energie, k čemuž došlo zejména v letech 2022 až 2023 po vypuknutí ruské války na Ukrajině.
Značnou měrou se na zdražení bílého hlávkového zelí podepisují také dražší paliva, která komplikují levnou přepravu zelí do České republiky z jihu Evropy. Do konečné ceny zelí se tedy promítají i vyšší náklady evropských přepravců.
Zdroj: Český statistický úřad, Healthline, Kupi