Báječná pečínka z hovězího masa podle známého šéfkuchaře: Pověstnou šťavnatost zajistí kuchyňský teploměr

Roastbeef, nakrájený na plátky, podávaný na zelenině hsunny / Shutterstock.com

Máte chuť na šťavnatou hovězí pečínku? Zkuste si udělat domácí roastbeef! Potřebujete jen kus roštěnce, sůl a pepř. A také se vám k tomuto receptu bude hodit kuchyňský teploměr. Aby byl totiž roastbeef uvnitř krásně šťavnatý a růžový, potřebujete hlídat teplotu. A potom je to brnkačka. Pojďte si roastbeef upéct s námi! Uděláme ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Přečtěte si také

Zbyla vám rýže? Rýžová kaše není vaší jedinou možností, známe lepší recepty

Kterému světci vděčíme za roastbeef?

Sv. Jiří je považovaný za patrona Anglie a roastbeef se tradičně připravuje právě na jeho svátek. Podle pověsti totiž dostala historicky první roastbeef ve 4. století právě manželka sv. Jiřího na důkaz jeho smrti. Podle jiné pověsti je roastbeef mnohem mladší a vznikl během křížových výprav do Svaté země, kdy si vojáci opékali kusy hovězího masa na bitevním poli.

Obliba roastbeefu stoupla v Anglii v 15. století za vlády krále Jindřicha VII., kdy jeho stráže jedly pravidelně každou neděli po bohoslužbě pečené hovězí maso. Tato tradice se záhy rozšířila po celé Británii a lidé vždy před mší nosívali místním pekařům kusy hovězího masa, které si po skončení bohoslužby dali k obědu. Roastbeef se původně podával se spoustou omáček a dnes jej Britové nejčastěji podávají s yorkshirským pudinkem.

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem

Hledáte lehkou variantu oběda, který zasytí? Zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem a lehkým salátkem. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace.

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem
Loupaná hovězí plec v hořčici
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Loupaná hovězí plec v hořčici

Loupaná hovězí plec v hrubozrnné hořčici je opravdová lahůdka. Plec se nachází na přední noze býka a řadí se mezi nejjemnější druhy hovězího. Maso má vyšší podíl vazivových tkání, proto se často marinuje nebo také pošíruje. Vychutnejte si hovězí plec v našem receptu.

Loupaná hovězí plec v hořčici
Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. Tak si je pojďte uvařit podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Jak na dokonalý roastbeef?

  • Nejdůležitější je výběr kvalitního hovězího masa. Ideálním je vyzrálý hovězí nízký roštěnec. Vyzrálé maso je důležité, jinak bude váš roastbeef tuhý a žvýkavý.
  • Odřízněte všechny tuhé blány kolem masa. Tukovou vrstvu na mase můžete nechat, jen ji doporučujeme nakrojit do kříže, aby se maso nesmrsklo.
  • Nechte maso dostatečně dlouho marinovat. Ideální je to přes noc, tak s tím při přípravě počítejte.
  • Před pečením maso ovažte provázkem, aby drželo tvar.
  • Než začnete maso péct, vyndejte ho cca hodinu před pečením z lednice, aby nedostalo teplotní šok.
  • Maso zprudka osmahněte – to zajistí, že šťáva zůstane uvnitř masa.
  • Po upečení nechte maso ještě cca 10 minut odpočinout – tím zajistíte, že se šťáva v mase rozleží.
Kus hovězího masa na černém prkénku, kolem snítky rozmarýnu Ilia Nesolenyi / Shutterstock.com

Recept na roastbeef

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g vysokého roštěnce
  • 150 g dijonské hořčice
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Očistěte roštěnec, vrchní blánu nařízněte na kostičky. Potřete hořčicí, olejem a nechte minimálně 24 hodin marinovat.
  2. Troubu předehřejte na 140 °C. Maso osolte, opepřete a na pánvi zprudka opečte. Vložte do trouby a pečte cca 60 minut, aby měl roštěnec ve středu teplotu 45–55 °C. (Doporučujeme kontrolovat teplotu kuchyňským teploměrem).
  3. Asi po hodině maso vyndejte z trouby a maso nechte ještě 10 minut odpočinout. Nakrájejte na tenké plátky a podávejte.

Zdroje: Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Kupi