Hledáte tip na rychlý oběd, o který se nemusíte skoro vůbec starat? Vyzkoušejte alsaský hrnec, tradiční jídlo francouzské kuchyně! Je to pokrm z jednoho hrnce, podobný guláši, do něhož se dávají 3 druhy masa, brambory a zelenina. V podstatě stačí dát všechny suroviny do jednoho pekáče, strčit ho do trouby a počkat si na výsledek. Je to naprostá pecka, protože v alsaském hrnci se díky pomalému pečení skvěle propojí všechny chutě. Pojďte si ho udělat podle Zdeňka Pohlreicha!
Alsaský hrnec, tzv. baeckeoffe, je oblíbené selské jídlo z jednoho hrnce. Výraz baeckeoffe v překladu doslova znamená pekařská pec. Souvisí to s tradiční přípravou tohoto jídla, které se pomalu peklo v chladnoucích pecích na chleba. Svým způsobem je to guláš, do něhož se kromě zeleniny dávají i 3 druhy masa – hovězí, vepřové a jehněčí.
Podle tradičních historek alsaské ženy tento hrnec připravovaly vždy v sobotu večer a v neděli ho nesly k místním pekařům. Ti za pomoci pruhu těsta utěsnili prostor mezi víkem a hrncem, aby z něj neunikala pára. Pomalé pečení zajistilo skvělé propojení chutí, což je pro alsaský hrnec typické.
Ratatouille je tradiční francouzské zeleninové jídlo z rajčat, cukety, lilku, papriky a cibule, dochucené nejrůznějšími bylinkami (bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn aj.). Podává se nejčastěji s pečivem. Připravte si jej doma a vykouzlete tu správnou středomořskou atmosféru.
Francouzská cibulačka je velmi chutná polévka, rychlá a snadná na přípravu. Potřebovat budete jen pár základních surovin, a to dostatek cibule, silný vývar, kvalitní sýr a bagetku nebo bílý chléb. Pojďte si ji s námi připravit, jsme přesvědčeni o tom, že si na ní pochutnáte.
Pomalu dušená jídla z jednoho hrnce se objevují po celé Francii. Na rozdíl od alsaského hrnce mají odlišné receptury a také název – mimo Alsasko jsou tato jídla označovaná jako potée. Můžete do nich přidávat nejrůznější suroviny. V některých receptech najedete třeba vepřové nožičky, ocásky, husu, bílé fazole nebo klobásky.
Zdroj: Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Kupi