Fantastický zákusek z odpalovaného těsta: Upečte si famózní větrníky podle Josefa Maršálka

Větrník se žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou Juraj Rasla / Shutterstock.com

Dnes si uděláme další oblíbený zákusek z našich cukráren – populární větrník. Připravuje se z odpalovaného těsta, které je pro většinu domácích pekařek velkým strašákem. Ale vůbec se ho nemusíte bát. Základem je dodržet základní pravidlo během pečení, které je alfou a omegou celého úspěchu. Větrník si naplníme klasicky žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Pojďte do toho s námi! Větrníky si uděláme podle cukráře Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Lidl vs. Coca-Cola: Souboj vánočních kamionů startuje! Kdy a kde je potkáte?

Kdy vzniklo odpalované těsto?

Odpalované těsto je nezbytný základ větrníků. Vzniklo v 16. století ve Francii, kde ho vynalezl italský kuchař Pantanelli, který vařil pro francouzskou královnu Kateřinu Medicejskou. Připravoval z něj dorty a nejrůznější drobné pečivo. To se záhy rozšířilo po celé Francii.

Pantanelliho nástupce, kuchař Popeliny, pak dostal nápad zformovat z odpalovaného těsta malé kuličky, předchůdce profiterolek. Právě profiterolky, které Francouzi začali plnit různými krémy, jsou považované za předchůdce našich větrníků.

Laskonky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Laskonky

Laskonky patří k tradičním zákuskům, které si rádi vychutnáváme v českých cukrárnách, připravit si je ale můžete i doma. Recept na laskonky je totiž jednodušší, než byste mysleli.

Laskonky
Punčové řezy
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Punčové řezy

Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.

Punčové řezy

Jak na odpalované těsto?

Alfou a omegou je správné pečení. Na tom závisí více než polovina úspěchu.

  • Větrníky pečte ve velmi vyhřáté troubě, ideálně v rozmezí 200–200 °C. Po vložení větrníků do trouby můžete ztlumit teplotu na 180 °C.
  • Nikdy nepečte odpalované těsto na horkovzduch, těsto se nebude rovnoměrně nadouvat.
  • Prvních 25 minut neotvírejte troubu. Z těsta se začne odpařovat pára, díky které větrníky naskočí. Pokud troubu otevřete, pára unikne a z větrníků zůstane placka.
Odpalované těsto v kastrolku P-Kheawtasang / Shutterstock.com

Větrníky – recept

Ingredience:

Odpalované těsto

  • 100 g vody
  • 100 g mléka
  • 80 g másla
  • 10 g cukru krupice
  • 3 g soli
  • 160 g hladké mouky
  • 250 g vajec

Žloutkový krém

  • 500 g mléka
  • 80 g žloutků
  • 125 g cukru krupice
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g 33% smetany

Karamelová šlehačka

  • 500 g 33% smetany ke šlehání
  • 100 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 40 g másla

Poleva

  • 100 g cukru krupice
  • 150 g vody
  • 200 g moučkového cukru
Několik profiterolek na talíři s čokoládovou polevou New Africa / Shutterstock.com

Postup:

  • Nejdříve si připravte odpalované těsto. Do hrnce nalejte mléko, vodu, cukr, sůl a nakonec máslo. Přiveďte k varu a až směs začne vřít, přisypte najednou všechnu hladkou mouku. Vařte a míchejte, až mouka vstřebá všechnu tekutinu a vznikne vám hmota, podobná těstu na knedlíky.
  • Hotovou hmotu odstavte z plotny a dejte ji do mísy. Ideálně za pomoci robota začněte do hmoty postupně zašlehávat vejce. Další vejce vždy přidejte až ve chvíli, kdy je to předchozí do hmoty dobře zapracované. Pokud máte v těstě větší kousky, zapracujte je vařečkou do hmoty a ještě je krátce propracujte v robotu. Nechte těsto vychladnout.
  • Vychladlé těsto dejte do cukrářského sáčku s velkou zdobicí špičkou. Vyložte plech pečicím papírem a nastříkejte na ně odpalované těsto ve tvaru kolečka. Doporučujeme dělat kolečka směrem od obvodu ke středu. Mezi kolečky nechte velké rozestupy, odpalované těsto zvětší svůj objem. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Nepečte na horkovzduch. Pečte asi 30 minut a prvních 25 minut troubu vůbec neotvírejte.
  • V mezičase si připravte vanilkový žloutkový krém. Nalejte do hrnce mléko, přidejte máslo, zrníčka z vanilkového lusku, krupicový cukr, žloutky a kukuřičný škrob. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Krém přelejte do misky, zakryjte folií, aby se dotýkala povrchu – tak vám na ní nevznikne škraloup. Vychladlý krém dejte do lednice.
Tvarohové řezy Slzy anděla
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarohové řezy Slzy anděla

Máte rádi tvarohové dezerty? V tom případě vyzkoušejte náš recept na tvarohové řezy s názvem Slzy anděla. Dezert díky vysráženým krystalkům karamelu vypadá naprosto kouzelně a navíc i skvěle chutná. Příprava vám zabere více času, ale není nijak složitá. Zaručujeme, že se po nich jen zapráší.

Tvarohové řezy Slzy anděla
Hraběnčiny řezy
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Snadný

Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy patří k nejoblíbenějším českým moučníkům, neboť díky nadýchanému sněhu se obyčejný jablkový koláč rázem promění na sváteční dezert, který si zamiluje naprosto každý. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Hraběnčiny řezy
  • Připravte si karamelovou šlehačku. V hrnci smíchejte máslo, krupicový cukr a sůl. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nebude mít hmota karamelovou barvu. Do druhého hrnce nalijte poloviny smetany a přiveďte k varu. Uvařený karamel odstavte z plotny a po částech do něj přimíchejte vroucí smetanu. Směs znovu přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu. Na závěr do ní zamíchejte zbytek studené smetany a nechte dobře vychladit v lednici.
  • Po krémech si připravte základ karamelové polevy. Do hrnce nasypte krupicový cukr, zalejte ho troškou vody a nechte vařit. Asi po minutě by měl být hotový. Po částech do něj přilévejte vroucí vodu, pořádně rozmíchejte a dejte stranou.
  • Dodělejte vychlazený vanilkový žloutkový krém. Vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání a opatrně ji vmíchejte do vanilkového krému. Karamelovou šlehačku vyšlehejte do pevna a do připravené karamelové polevy vmíchejte moučkový cukr, dokud vám nevznikne hladká poleva.
  • Upečené větrníky rozřízněte nožem tak, aby spodní díl byl silnější než horní. Na spodní díl naneste pomocí cukrářského sáčku nejdříve vanilkový žloutkový krém a na něj naneste karamelovou šlehačku. Vršky větrníků namočte do karamelové polevy, nechte okapat a poté jimi přiklopte spodní díly.

Zdroj: Buchty po ránu, Tasting table, Kupi