Zeleninové saláty jsou stálicí na jídelních lístcích restaurací po celém světě. Jedním z nich je i populární Caesar salát, který vznikl v minulém století ve Spojených státech. Tvoří ho listový salát s vynikající zálivkou z majonézy a koření. Podávají se k němu opečené krutony a můžete ho vylepšit i grilovaným kuřecím masem. Je to snadný a rychlý recept, který se hodí jako lehký oběd i večeře. Tak si ho pojďte udělat s námi!
Italský restauratér Caesar Cardini provozoval v roce 1924 restauraci v kalifornském San Diegu. Nebyl ovšem spokojený s tržbami, protože ke svým jídlům nemohl zákazníkům nabízet alkohol.
Rozhodl se tak přesunout svou restauraci do Mexika, do města Tijuana. Byla to skvěle zvolená poloha restaurace, protože ležela těsně za americko-mexickou hranicí. Cardiniho restauraci Caesar's hojně navštěvovali Američané a Mexičané. O jednom rušném víkendu v létě roku 1924 byla návštěvnost tak vysoká, že v restauraci došlo všechno jídlo.
Cardini tak obešel všechny blízké obchody a skoupil v nich vše, co se dalo – římský salát, parmazán, citron, olivový olej, kousky chleba a worcesterovou omáčku. Nařídil svým kuchařům, aby z těchto ingrediencí připravili jídlo. A první Caesar salát s lahodným dresinkem byl hotový.
Šopský salát pochází z Bulharska a je velmi oblíbeným letním jídlem i v celé střední Evropě. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, tak neváhejte a pojďte si jej s námi připravit.
Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.
V roce 1935 se Cardini přestěhoval do Los Angeles a začal pracoval jako obchodník s lihovinami. I když už s restauratérstvím skončil, prodával pod ochrannou známkou svůj dresink na salát.
Jeho hlavními ingrediencemi byl rostlinný olej, citronová šťáva, vejce, olivový olej, vinný ocet, parmazán, sůl, česnek, směs bylinek a koření. Ve 40. letech 20. století se tento dresink v kombinaci se salátem stal oblíbeným v restauracích po celém světě.
Zálivka
Zdroj: Kupi