Quiche, slaný koláč, patří mezi národní francouzské jídlo. Tvoří ho křehké máslové těsto, na které můžete dát jakoukoliv náplň. My si dnes připravíme francouzskou ikonu – lotrinský koláč. Stačí vám na něj jen pár surovin a na jeho přípravě není nic složitého. Upečeme si ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Jen doporučujeme těsto při pečení zatížit, ať nemá vypouklý tvar. Tak pojďme na to!
Lotrinský koláč neboli quiche lorraine patří mezi ikonická jídla francouzské kuchyně. První verze koláče se objevila už v 16. století. Tenkrát ho neznámý pekař upekl z chlebového těsta. Připomínal spíše pizzu a byl plněný běžně dostupnými surovinami – vejci, smetanou, bylinkami a slaninou.
Tento koláč se stal velmi rychle populárním po celé Francii. Koláči se začalo říkat quiche. Jde ovšem o slovo, které je odvozené z německého slova kuchen. Francouzské Lotrinsko totiž v 16. století patřilo k německému území a místní obyvatelé míchali oba jazyky dohromady. A tak z německého slova kuchen vznikl quiche. Podle místa svého vzniku pak získal koláč přívlastek lotrinský.
Lotrinský koláč byl původně jídlem nižších vrstev obyvatelstva. Až v 19. století se více rozšířil do velkých francouzských měst. V Paříži ho začali podávat jako jídlo k pivu, čímž se zařadil do repertoáru oblíbených francouzských jídel. Je tak populární, že dokonce existuje i francouzský národní den quiche – slaví se 20. května.
Chřestový koláč se šunkou je výtečnou jarní delikatesou, která se vám bude vyloženě rozplývat na jazyku. Spojení chřestu, schwarzwaldské šunky a křehkého listového těsta vytvoří chuťově naprosto dokonalý výsledek.
Pórkový koláč je jednou z variací na tradiční francouzský slaný quiche a skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, piknik nebo třeba svačinu. Připravený jej budete mít během hodiny a kombinaci pórku, slaniny, sýra a křehkého těsta si jistě oblíbí celá rodina.
Těsto:
Náplň:
Zdroj: Kupi, Mashed