Pro rakouskou kuchyni je jednou z nejtypičtějších ingrediencí hovězí maso. Připravuje se na různé způsoby. Velmi oblíbené je vařené hovězí, které bylo v minulosti vůbec nejrozšířenější. A svou popularitu si zachovalo dodnes. Budeme se toho držet i my a připravíme si klasiku z vařeného hovězího masa – tafelspitz, hustý vývar z masa a zeleniny. Tak pojďme na to! Měl ho rád i císař František Josef I.
Vařené hovězí maso patří mezi oblíbené ingredience vídeňské kuchyně. Již od středověku mělo hovězí maso velký význam v jídelníčku všech společenských vrstev rakouského obyvatelstva. V 18. století, za vlády Marie Terezie, zažilo vařené hovězí maso velký boom. Nechybělo na žádné slavnosti ani rautu. V 19. století bylo také pravidelnou součástí jídelníčku císařské rodiny.
V průběhu 19. století vznikl také tafelspitz. Poprvé ho připravili v hotelu Sacher, kde ho ochutnal i císař František Josef I. Vývar s hovězím masem a sezónní zeleninou se stal záhy oblíbeným jídlem císařského páru, které jim pravidelně připravovali i v císařské kuchyni.
Hovězí, slepičí nebo kuřecí? Ať už si vyberete jakýkoli poctivý vývar, máme pro vás nápad, jak jej podávat. Váš oblíbený vývar můžete jednoduše obložit – obložený vývar totiž není nic jiného, než lahodná tekutina se vším, co máte rádi. Jak na něj?
Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.
Hovězí vývar s morkovými knedlíčky a kořenovou zeleninou je výtečná polévka, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Knedlíčky připravené z morkových kostí jsou naprostou delikatesou, která zaujme.
První zmínka o tafelspitzu je z roku 1893. Jako příloha se k němu dříve podávala bramborová kaše, makarony nebo jablečný křen. Oblíbenou přílohou je k němu i pečivo. Tafelspitz je dodnes základem rakouské kuchyně a můžete ho připravit z nejrůznějších ingrediencí. Záleží vždy jen na vašich chuťových preferencích.
Houskový křen
Zdroj: Kupi