Ratatouille je populární jídlo z francouzské Provence. Jde o svěží zeleninový pokrm, do kterého patří lilek, cuketa, paprika a rajčata. Francouzi připravují ratatouille hlavně v létě, kdy mají zeleninu z vlastní zahrádky. Pokud přemýšlíte nad zdravým jídlem, plným zeleniny, musíte ratatouille ochutnat! Pojďte si ho uvařit podle našeho oblíbeného receptu!
Kde se vzal ratatouille?
Ratatouille je „zeleninový guláš“, který pochází z Provence. Je typickým pokrmem provensálského města Nice. Jde o tradiční letní venkovské jídlo. Jeho název je odvozený ze 2 slov – „ratouiller“ (míchat) a „touiller“ (probudit). Podobné zeleninové směsi lidé v Provence vařili už od středověku. Jen jídlu ještě neříkali ratatouille. Zpočátku do něj nedávali rajčata, protože je považovali za jedovatá.
I když se rajčata do Francie dostala už v 16. století, až v 18. století je francouzští kuchaři začali považovat za jídlo. Možná i proto pochází první záznam o dnešním ratatouille až ze začátku 20. století! Recept s názvem ratatouille se objevil v roce 1903 v kuchařce La Cuisine à la Nice a autor zde pokrm popisuje jako ragú z lilku, rajčat, paprik a cukety.
Lečo
Lečo je směs zeleniny a vajec. Jedná se o velmi oblíbené jídlo pocházející z Maďarska, které u nás zdomácnělo. Recept je velmi jednoduchý, rychlý a suroviny na něj seženete velmi snadno.
Lečo
Zeleninový tatarák
Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.
Zeleninový tatarák
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Jak správně připravit ratatouille?
Jaké rady mají šéfkuchaři z Nice, kde je ratatouille tradičním jídlem?
- Zeleninu nakrájejte na malé kousky, čímž se zkrátí doba vaření.
- Zeleninu uvařte zvlášť a teprve na konci ji smíchejte a společně dovařte.
- Rajčata bez semínek přidejte až na závěr.
- Zeleninu dovařte bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina.
fotonika.sk / Shutterstock.com
Recept na ratatouille
Ingredience na 4 porce:
- 1 velký lilek
- 2 střední cukety
- 2 rajčata
- 2 červené papriky
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 4 stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 snítka tymiánu
- 2 cibule
- olivový olej
- čerstvý mletý pepř
- sůl
Postup:
- Lilek, cibuli a rajčata nakrájíme na kostičky, papriku na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky.
- Cukety rozkrojíme podélně a nakrájíme na půlcentimetrové kousky.
- Ve středně velkém hrnci rozpálíme olivový olej, na něm necháme dozlatova opéct nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.
- Zalijeme rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolíme, opepříme, promícháme a dusíme částečně odkryté asi půl hodiny. Přebytečná šťáva z rajčat by se měla během dušení odpařit, zelenina se tedy bude ke konci ještě trochu opékat, čímž získá výbornou nasládlou chuť.
- Přidáme dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn.
- Poté okamžitě stáhneme z ohně a podáváme horké s dokřupava opečenou bagetou nebo jiným pečivem.
Zdroj: Kupi