Fantastické zeleninové jídlo z Francie: Ochutnejte skvělou kombinaci sezónní zeleniny a čerstvých bylinek

Ratatouille, servírovaný v bílém talíři, ozdobený snítkou rozmarýnu margouillat photo / Shutterstock.com

Ratatouille je populární jídlo z francouzské Provence. Jde o svěží zeleninový pokrm, do kterého patří lilek, cuketa, paprika a rajčata. Francouzi připravují ratatouille hlavně v létě, kdy mají zeleninu z vlastní zahrádky. Pokud přemýšlíte nad zdravým jídlem, plným zeleniny, musíte ratatouille ochutnat! Pojďte si ho uvařit podle našeho oblíbeného receptu!

Přečtěte si také

Potravinářská inspekce otestovala kloubní výživy. Výsledek? Polovina jich klame spotřebitele

Kde se vzal ratatouille?

Ratatouille je „zeleninový guláš“, který pochází z Provence. Je typickým pokrmem provensálského města Nice. Jde o tradiční letní venkovské jídlo. Jeho název je odvozený ze 2 slov – „ratouiller“ (míchat) a „touiller“ (probudit). Podobné zeleninové směsi lidé v Provence vařili už od středověku. Jen jídlu ještě neříkali ratatouille. Zpočátku do něj nedávali rajčata, protože je považovali za jedovatá.

I když se rajčata do Francie dostala už v 16. století, až v 18. století je francouzští kuchaři začali považovat za jídlo. Možná i proto pochází první záznam o dnešním ratatouille až ze začátku 20. století! Recept s názvem ratatouille se objevil v roce 1903 v kuchařce La Cuisine à la Nice a autor zde pokrm popisuje jako ragú z lilku, rajčat, paprik a cukety.

Lečo
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Lečo

Lečo je směs zeleniny a vajec. Jedná se o velmi oblíbené jídlo pocházející z Maďarska, které u nás zdomácnělo. Recept je velmi jednoduchý, rychlý a suroviny na něj seženete velmi snadno.

Lečo
Zeleninový tatarák
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový tatarák

Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.

Zeleninový tatarák
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Jak správně připravit ratatouille?

Jaké rady mají šéfkuchaři z Nice, kde je ratatouille tradičním jídlem?

  1. Zeleninu nakrájejte na malé kousky, čímž se zkrátí doba vaření.
  2. Zeleninu uvařte zvlášť a teprve na konci ji smíchejte a společně dovařte.
  3. Rajčata bez semínek přidejte až na závěr.
  4. Zeleninu dovařte bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina.
Zelenina na ratatouille, lilek, cuketa, papriky, rajčata, česnek, cibule fotonika.sk / Shutterstock.com

Recept na ratatouille

Ingredience na 4 porce:

  • 1 velký lilek
  • 2 střední cukety
  • 2 rajčata
  • 2 červené papriky
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • čerstvý mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Lilek, cibuli a rajčata nakrájíme na kostičky, papriku na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky.
  2. Cukety rozkrojíme podélně a nakrájíme na půlcentimetrové kousky.
  3. Ve středně velkém hrnci rozpálíme olivový olej, na něm necháme dozlatova opéct nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.
  4. Zalijeme rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolíme, opepříme, promícháme a dusíme částečně odkryté asi půl hodiny. Přebytečná šťáva z rajčat by se měla během dušení odpařit, zelenina se tedy bude ke konci ještě trochu opékat, čímž získá výbornou nasládlou chuť.
  5. Přidáme dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn.
  6. Poté okamžitě stáhneme z ohně a podáváme horké s dokřupava opečenou bagetou nebo jiným pečivem.

Zdroj: Kupi