Pro maďarskou kuchyni je jedním z nejtypičtějších jídel guláš nebo perkelt. Dnes si tento výčet doplníme o další maďarskou klasiku z „gulášové“ rodiny – uvaříme si tokáň. Není to totéž co guláš. Do tokáně totiž nepatří základní koření maďarské kuchyně. Tak pojďme vařit! Příprava jídla zabere přes dvě hodiny.
Co je maďarský tokáň?
Jde o jídlo, které je velmi podobné guláši. Snad jediný rozdíl v přípravě spočívá v tom, že maso v tokáni dusíme v malém množství tekutiny. Můžete ho připravit z hovězího, vepřového i skopového masa. Původ tokáně můžeme vysledovat až do středověku. Jde o jeden z nejstarších maďarských pokrmů, o němž najdeme zmínku v historických pramenech. Předchůdcem tokáně bylo ragú, které připravovali lidé v rumunském Sedmihradsku. Maďarská kuchyně ho převzala a upravila jej podle sebe.
Hovězí guláš
Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.
Hovězí guláš
Segedínský guláš
Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Skvěle chutná především s houskovým knedlíkem, ale podávat jej můžete také s čerstvým chlebem.
Segedínský guláš
Jaký je rozdíl mezi tokáněm a gulášem?
- Do tokáně se jako hlavní koření používá pepř
- Nedává se do něj mletá paprika
- Maso na tokáň se krájí na nudličky
- Cibulka v tokáni se nechává pouze zesklovatět, nemá být osmahnutá
Recept na maďarský tokáň
Ingredience na 4 porce:
- 600 g hovězího předního
- 1 větší cibule
- 5–6 stroužků česneku
- rajský protlak
- 2 dl bílého vína
- sůl a pepř
- olej
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na oleji.
- K cibulce přidejte hovězí maso nakrájené na nudličky a orestujte. Opékejte, dokud maso nezmění barvu. Poté přidejte rajský protlak, bílé víno a prolisované stroužky česneku. Osolte, opepřete a duste pod pokličkou asi 2 hodiny.
- Podávejte s rýží nebo s těstovinami.
Zdroj: Kupi