Hodně pepře, žádná paprika: Uvařte si maďarskou klasiku, která se tváří jako guláš

Maďarský tokáň, ozdobený petrželkou, servírovaný na bílém talíři Fanfo / Shutterstock.com

Pro maďarskou kuchyni je jedním z nejtypičtějších jídel guláš nebo perkelt. Dnes si tento výčet doplníme o další maďarskou klasiku z „gulášové“ rodiny – uvaříme si tokáň. Není to totéž co guláš. Do tokáně totiž nepatří základní koření maďarské kuchyně. Tak pojďme vařit! Příprava jídla zabere přes dvě hodiny.

Přečtěte si také

Prádlo z pračky nevoní tak, jak byste chtěli? Luxusní a intenzivní vůni vykouzlí parfémy na praní, stačí jen pár kapek

Co je maďarský tokáň?

Jde o jídlo, které je velmi podobné guláši. Snad jediný rozdíl v přípravě spočívá v tom, že maso v tokáni dusíme v malém množství tekutiny. Můžete ho připravit z hovězího, vepřového i skopového masa. Původ tokáně můžeme vysledovat až do středověku. Jde o jeden z nejstarších maďarských pokrmů, o němž najdeme zmínku v historických pramenech. Předchůdcem tokáně bylo ragú, které připravovali lidé v rumunském Sedmihradsku. Maďarská kuchyně ho převzala a upravila jej podle sebe.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Segedínský guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Segedínský guláš

Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Skvěle chutná především s houskovým knedlíkem, ale podávat jej můžete také s čerstvým chlebem.

Segedínský guláš

Jaký je rozdíl mezi tokáněm a gulášem?

  • Do tokáně se jako hlavní koření používá pepř
  • Nedává se do něj mletá paprika
  • Maso na tokáň se krájí na nudličky
  • Cibulka v tokáni se nechává pouze zesklovatět, nemá být osmahnutá

Recept na maďarský tokáň

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g hovězího předního
  • 1 větší cibule
  • 5–6 stroužků česneku
  • rajský protlak
  • 2 dl bílého vína
  • sůl a pepř
  • olej

Postup:

  • Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na oleji.
  • K cibulce přidejte hovězí maso nakrájené na nudličky a orestujte. Opékejte, dokud maso nezmění barvu. Poté přidejte rajský protlak, bílé víno a prolisované stroužky česneku. Osolte, opepřete a duste pod pokličkou asi 2 hodiny.
  • Podávejte s rýží nebo s těstovinami.

Zdroj: Kupi