Výborné křupavé jídlo z brambor: Plní se kysaným zelím, uzeným masem a je z jižních Čech

Bramborák, plněný zelím a uzeným masem Richard Semik / Shutterstock.com

Krásně křupavý a správně dochucený bramborák je skutečná lahůdka. Můžeme ho jíst jako hlavní jídlo i jako přílohu k různým masovým směsím. Bramborák má různé krajové názvy, v podhůří Beskyd se mu třeba říká hňup a v jižních Čechách cmunda. A právě o jihočeské cmundě dnes bude řeč. Cmunda po kaplicku patří mezi tradiční jihočeské jídlo, do kterého se dává kus uzeného a kysané zelí. Tak si pojďte tuto specialitu připravit spolu s námi!

Přečtěte si také

Česká pošta a DPD spojují síly: Balík z DPDčka vyzvednete nově i na poště

Komu vděčíme za cmundu po kaplicku?

Jihočeskému šéfkuchaři Otu Kořínkovi. Ten ji poprvé připravil po druhé světové válce ve své restauraci pro hladové hosty, kteří k němu přišli po otvírací době. Chtěl jim vyhovět a z toho, co mu zbylo v kuchyni, pro ně vytvořil bramborák, plněný kysaným zelí a uzeným masem.

Jak už to tak v kulinářské historii bývá, toho improvizované jídlo se záhy stalo populárním po celém Česku.

A kde se vlastně vzaly bramboráky? Obliba jídel z brambor začala v Evropě stoupat v průběhu 18. století, kdy starý kontinent sužoval hladomor. V této době se tak začínají objevovat pokrmy z brambor i z bramborového těsta. Můžeme tak předpokládat, že se v 18. století objevily i první bramboráky. Obecně můžeme říct, že bramboráky jsou typickým pokrmem slovanských a germánských národů. Typické jsou ale i pro maďarskou nebo běloruskou kuchyni.

Bramborový salát po španělsku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bramborový salát po španělsku

Připravte si bramborový salát po španělsku a vychutnejte si tuto netradiční variantu k obědu nebo jako lehkou večeři. Tento bílkovinami nabitý salát vás spolehlivě zasytí a pohladí vaše chuťové pohárky. A když vám zbyde, poslouží i jako oběd s sebou do zaměstnání.

Bramborový salát po španělsku
Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky

Recept na cmundu po kaplicku

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • několik stroužků česneku
  • 2–3 vejce
  • hladká mouka podle potřeby
  • trocha mléka
  • sušená majoránka
  • sůl
  • rostlinný olej na smažení
  • 4 plátky uzené krkovice s kostí

Náplň

  • 600 g bílého kysaného zelí
  • kmín na dochucení
  • sůl podle chuti
  • cukr podle chuti
  • ocet na dochucení

Postup:

  1. Oloupejte brambory a v robotu je nastrouhejte najemno. Hrst brambor si dejte stranou. Nastrouhané brambory nechte chvíli odstát a vymačkejte z nich vodu.
  2. K bramborám přimíchejte prolisovaný česnek, vejce, osolte, opepřete, přidejte mléko, majoránku. Těsto zahustěte podle potřeby moukou. Dobře promíchejte. Těsto by mělo mít celkem hutné.
  3. Připravte si kysané zelí a uzené maso. Propláchněte kysané zelí a vařte jej asi 10 minut s kostí z krkovičky. Poté kost vyndejte a přimíchejte k zelí nastrouhané brambory. Dochuťte solí, cukrem, kmínem a trochou octa.
  4. Plátky uzené krkovice ohřejte.
  5. Na velké pánvi rozehřejte olej a na střením plamenu smažte velké bramboráky. Osmažte je z obou stran dozlatova. Na polovinu hotového bramboráku dejte zelí a na to položte plátek masa. Bramborák přeložte a servírujte.

Zdroje: Kupi, 100+1