Krásně křupavý a správně dochucený bramborák je skutečná lahůdka. Můžeme ho jíst jako hlavní jídlo i jako přílohu k různým masovým směsím. Bramborák má různé krajové názvy, v podhůří Beskyd se mu třeba říká hňup a v jižních Čechách cmunda. A právě o jihočeské cmundě dnes bude řeč. Cmunda po kaplicku patří mezi tradiční jihočeské jídlo, do kterého se dává kus uzeného a kysané zelí. Tak si pojďte tuto specialitu připravit spolu s námi!
Jihočeskému šéfkuchaři Otu Kořínkovi. Ten ji poprvé připravil po druhé světové válce ve své restauraci pro hladové hosty, kteří k němu přišli po otvírací době. Chtěl jim vyhovět a z toho, co mu zbylo v kuchyni, pro ně vytvořil bramborák, plněný kysaným zelí a uzeným masem.
Jak už to tak v kulinářské historii bývá, toho improvizované jídlo se záhy stalo populárním po celém Česku.
A kde se vlastně vzaly bramboráky? Obliba jídel z brambor začala v Evropě stoupat v průběhu 18. století, kdy starý kontinent sužoval hladomor. V této době se tak začínají objevovat pokrmy z brambor i z bramborového těsta. Můžeme tak předpokládat, že se v 18. století objevily i první bramboráky. Obecně můžeme říct, že bramboráky jsou typickým pokrmem slovanských a germánských národů. Typické jsou ale i pro maďarskou nebo běloruskou kuchyni.
Připravte si bramborový salát po španělsku a vychutnejte si tuto netradiční variantu k obědu nebo jako lehkou večeři. Tento bílkovinami nabitý salát vás spolehlivě zasytí a pohladí vaše chuťové pohárky. A když vám zbyde, poslouží i jako oběd s sebou do zaměstnání.
Náplň
Zdroje: Kupi, 100+1