Štrúdl, štrúdl, to je labůžo! Znáte tuhle písničku, která je s trochou nadsázky ódou na oblíbený moučník s jablky a rozinkami? Štrúdl je zkrátka vynikající, o tom snad nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vám nechce dělat těsto na štrúdl, můžete použít i to listové. Ale za nás doporučujeme udělat si těsto doma. A nezapomeňte ho vytáhnout tak, aby bylo průhledné jako papír. Tak má totiž správný tažený štrúdl vypadat. Pojďte si tento ikonický moučník upéct podle receptu Josefa Maršálka!
Za štrúdl vděčíme Turkům a jejich Osmanské říši. Osmanští Turci s sebou při svých válečných taženích po Evropě brali i své kuchaře. Ti pro vojáky připravovali záviny z tenkého těsta, které plnili různými náplněmi. Během tureckých válek s křižáky, které probíhaly v 17. století ve střední Evropě, okoukali Maďaři zmíněné turecké záviny a začali je sami připravovat. Zkoušeli různé náplně, až nakonec objevili tu jablečnou.
První recept na nám známý štrúdl pochází z roku 1696 z Vídně, která je považovaná za místo vzniku oblíbeného moučníku. A proč mu Vídeňané začali říkat štrúdl? Je to podle kyselých jablek odrůdy Strudel, z nichž se připravovala náplň do štrúdlu.
Postupně začali kuchaři přidávat do jablečné náplně rozinky a skořici. Štrúdl pak dostal nový rozměr v 18. století za vlády Marie Terezie, která ho podávala svým hostům. Štrúdl se rázem stal noblesním dezertem a jistá noblesa mu nechybí ani dnes.
Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.
Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.
Zdroj: YouTube kanál Českého rozhlasu, Culina botanica, 100+1