Kuře na paprice patří mezi oblíbené české omáčky. Považujeme ji za jedno z tradičních jídel naší kuchyně, i když nejde o původní český recept. Vyniká lahodnou krémovou omáčkou s jemnou chutí papriky. Jde o rychlý a jednoduchý recept, kterého se nemusíte vůbec bát. Nejde na něm nic pokazit. My si ho dnes společně uvaříme podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Tak jdeme na to!
Jde o maďarské jídlo, které se vaří pravděpodobně od 18. století. V Maďarsku je známé pod názvem Paprikas csirke a připravovalo se podobně jako dnes. Rozdíl je snad jen v tom, že Maďaři do paprikáše původně dávali zakysanou smetanu a také rajčata.
Paprikáš byl v minulosti převážně jídlem rolníků, protože se připravoval z běžně dostupných surovin. Některé historické prameny také uvádí, že místo kuřecího masa používali maďarští rolníci původně hovězí maso. V podstatě ho jen uvařili a hotové posypali paprikou.
V průběhu 19. století se paprikáš rozšířil i do větších maďarských měst a získal si podobnou popularitu jako guláš. Jídlo dokonce proniklo i do šlechtické kuchyně a právě aristokracie se zasadila o to, že paprikáš začal být vnímám jako národní jídlo. Díky maďarské aristokracii se stalo kuře na paprice populárním i v Rakousku, odkud se následně dostalo i k nám.
V paprikáši se za tu dobu moc změn neudálo. Jak už bylo zmíněno výše, jeden z hlavních rozdílů spočíval v použití zakysané smetany. Tu dávala do svého receptu i Magdalena Dobromila Rettigová, jak je uvedeno v její Domácí kuchařce z roku 1868. Recept má název kuřata s paprikou a kromě zakysané smetany v něm najdete jako další ingredience máslo, cibuli a hovězí vývar.
Zdroj: kuchařka Prostřeno bez servítků, 196 flavors, Daring Gourmet, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové