Už vás omrzela míchaná vajíčka k snídani? V tom případě zkuste změnu a připravte si frittatu – vaječnou omeletu na italský způsob. Nejčastěji se do ní přidává zelenina, sýr a někdy také maso. Italové při přípravě frittaty často zužitkují to, co jim v kuchyni právě zbylo. Jde o rychlý a chutný recept, kterým se určitě doma zavděčíte. Pojďte si frittatu udělat s námi!
Jak už název napovídá, frittata je italské jídlo, které se hodně podobá naší vaječné omeletě. Její název pochází z italského slova „friggere“, což v překladu znamená smažit. Původ frittaty můžeme hledat už ve starověku, konkrétně v Persii. Odtud se dostala do Španělska, kde vznikla verze frittaty, která byla dost podobná té dnešní. Od 16. století totiž začali Španělé do vaječné omelety přimíchávat brambory a jídlo se v této podobě rozšířilo i do Itálie.
Italové do ní začali přidávat další ingredience, jako sýr, zeleninu a také maso. Je zajímavé, že i když máme frittatu spojenou hlavně s Itálií, málokdy ji najdete na jídelním lístku italských restaurací. Italové ji vnímají spíše jako domácí jídlo, do kterého můžete dát to, co vám zbyde v kuchyni.
Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Zdroj: Kupi