Hrachová kaše byla jedním z tradičních jídel našich babiček i prababiček. V minulosti se luštěniny jedly mnohem více než dnes. Patří mezi zdravé potraviny, protože obsahují hodně vlákniny i bílkovin. Hrách není výjimkou. Hrachovou kaši u nás lidé vařili už před staletími a spolu s dalšími kašemi z obilnin tvořila základ jejich jídelníčku. Pojďte si ji s námi uvařit. Můžete si ji vylepšit ještě uzeným nebo klobásou.
Kaše byly typickým jídlem středověké kuchyně. Lidé je připravovali z obilí, luštěnin, a dokonce i ovoce. V mnoha případech kaše nahrazovaly i chléb. Na dochucování se nepoužívalo téměř žádné koření, to bylo pro chudé vrstvy obyvatelstva příliš drahé. Čím se tedy kaše ve středověku dochucovaly? Nejčastěji ořechy, bylinkami a také medem. Právě medem byla slazená i hrachová kaše. Pro nás je tato kombinace nepředstavitelná, ale i dnes má své zastánce. Prý chutná výborně.
Na guláš existují desítky, možná až stovky receptů. A každý z nás má svůj oblíbený recept. Jde o syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Vyzkoušejte tento recept na fazolový guláš s hovězím masem, který by klidně mohl posloužit také jako kotlíkový guláš, budete příjemně překvapeni.
Podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, rok vydání 1868, stačilo do měkka uvařit hrách a přes sítko ho propasírovat do kastrolku se sádlem a cibulkou. Kaše se zahušťovala strouhanou žemličkou a mohli jste ji ještě omastit máslem nebo sádlem.
Můžete ji připravit ze zeleného i žlutého hrachu. Častěji se ale připravuje z toho žlutého, jenž je považovaný za superpotravinu. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a má také nízkou kalorickou hodnotu, což z něj dělá i skvělou potravinu pro hubnutí. Necháme na vás, z jakého hrachu si kaši připravíte.
Zdroje: Kupi, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové