Jak správně vybrat podložku na cvičení a jógu? Je lepší kaučuková, plastová nebo korková?

Žena s podložkou na cvičení v ruce se usmívá a ukazuje jedničku ViDI Studio / Shutterstock.com

Potřebujete novou podložku na cvičení a tápete mezi širokým výběrem? Poradíme vám, podle čeho se při nákupu orientovat. Mezi jednotlivým provedením jsou značné rozdíly a ne každá je vhodná pro jógu a pilates, posilování nebo kardio. Jak vybírat podložky a jógamatky podle tloušťky, materiálu, savosti, druhu aktivity a dalších užitečných funkcí?

Přečtěte si také

3 zapomenuté omáčky našich babiček: Chutnají skvěle s hovězím a hotové jsou do 30 minut

Na co si odpovědět před nákupem fitness podložky?

V první řadě si nadefinujte, co od podložky budete potřebovat. Jaké cvičení na ní budete provádět a jak moc se u něho zapotíte? A jste v něm začátečníky nebo pokročilými? Budete ji mít doma, nebo s ní cestovat ven či do fitka (ať už kvůli lehkosti, skladnosti nebo odolnosti)? Jakou délku budete potřebovat (například pro cviky v leže nebo relaxační techniky)? Upřednostňujete ekologičtější či hypoalergenní materiály, nebo funkčnost?

Jakmile budete mít požadované parametry sepsané, je načase porovnat výhody a nevýhody jednotlivých materiálů. A hledat mezi nimi ten, který co nejlépe vyhoví vašim potřebám a představám. Nejčastěji se setkáte s podložkami plastovými (PVC), kaučukovými, bavlněnými a bambusovými nebo korkovými. Případně jejich kombinací. Je důležité zmínit, že díky správné podložce vám půjde cvičení a nakonec i hubnutí lépe, bude vás bavit a budete potom i rychleji hubenější a pevnější.

Různobarevné podložky na cvičení Chutima Chaochaiya / Shutterstock.com

PVC podložky jsou praktické

Plastové podložky jsou obvykle cenově dostupné, odolné a snadno se čistí. Poskytují dobrou podporu a jsou vhodné pro všechny úrovně cvičících. Hodí se však spíše pro klidnější protahování. Při vyšší potivosti se mohou stávat kluzkými, což může představovat problém při dynamičtějších stylech jógy nebo kardio cvičení.

  • Tip: Jako alternativa k podložkám z polyvinylchloridu existují také ty z termoplastického elastomeru (TPE). Jsou ekologičtější, hypoalergenní, lehčí a odolnější vůči vlhkosti a potu. Nevýhodou je pouze jejich vyšší cena.

Kaučukové podložky jako univerzální cesta

Jsou obvykle dobrou univerzální střední cestou. Jsou velmi odolné, poměrně savé a poskytují efektivní tlumení nárazů, za které vám poděkují jak klouby a svaly, tak sousedi pod vámi. Oceníte je díky tomu i pro rychlejší a aktivnější styly cvičení (HIIT, kardio, dynamická jóga, tabata, aerobic apod.) nebo pro běžné posilování s váhami.

Je však potřeba počítat s tím, že nejsou tak lehké jako například plastové či bavlněné a některé mohou mít po prvním vybalení charakteristický gumový zápach.

Bavlněné a bambusové pro milovnice přírody

Podložky a jógamatky z těchto ekologických a hypoalergenních materiálů jsou sice měkké a pohodlné, jsou však méně odolné než syntetické materiály, mohou se také rychleji opotřebovávat, méně tlumit nárazy a více klouzat po podlaze. Jsou proto ideální spíše pro protahování, pomalé sestavy nebo relaxační a dýchací cvičení vleže.

  • Tip: Z přírodních materiálů mají lepší přilnavost a odolnost například podložky jutové či kožené, u těch je ale potřeba počítat s výrazně dražšími pořizovacími náklady.

Korkové podložky potěší designové nadšence

Obvykle jsou určené pro začátečníky i pokročilé. Hůře absorbují pot a vlhkost, jejich nákup proto zvažte s ohledem na prováděnou aktivitu nebo prostředí. Případně volte takové, které mají protiskluzovou vrstvu z jiného materiálu.

Oblíbené jsou pak především jako designové kousky, tomu odpovídá i jejich obvyklá vyšší cena.

Mladý pár cvičí doma na podložkách Roman Chazov / Shutterstock.com

Další tipy pro správný výběr podložky na cvičení

  • Pro začátečníky ve světě fitness nebo běžnou jógu a pilates je ideální tloušťka podložky 4–6 mm. Pro cvičení s většími nárazy, jako je například HIIT a kardio sáhněte po 7 mm. A při posilování s činkami nebo u pokročilejší jógy můžete sáhnout i po tloušťce 8–10 mm, která zajistí dobrou izolaci od podlahy i při delším setrvávání v jedné pozici.
  • Pokud budete s podložkou často cestovat, dají se koupit i takové, které mají popruh, případně se nerolují, ale skládají do obdélníku (lépe pak padnou do tašky nebo batohu).
  • Lepší přilnavost a ochranu před uklouznutím zajišťují podložky s texturovaným povrchem. Prodávají se rovněž kombinované, které mají například horní vrstvu z přírodního materiálu a spodní z protiskluzového kaučuku.
  • Některé podložky disponují zaoblenými nebo prodlouženými rohy, což zabraňuje jejich odchlipování a rolování během cvičení.
  • Pro začátečníky s jógou mohou být užitečné jógamatky s potiskem a vyznačenou středovou čárou, která pomůže udržet balanc a vyrovnávání během jednotlivých pozic.

Zdroj: dTest, Heureka, Kupi