Víte, který strom produkuje největší plody na světě? Ne každý ho zná, protože roste pouze v tropických oblastech, ale jelikož lze jeho plody pořídit snadno už i v tuzemsku, je dobré o existenci chlebovníku vědět. Nepleťte si ho s chlebníkem, i když si můžete být jistí, že by se vám jeho plody do chlebníku nevešly. Chlebovník potěší zejména ty, kteří hledají vegetariánskou alternativu masa.
Chlebovník různolistý, latinsky Artocarpus heterophyllus, je velký stálezelený strom pocházející z jihozápadních deštných pralesů Indie. Nejčastěji ho nalezneme pod jeho anglickým názvem jackfruit, stejně tak se označují i jeho plody. Patří do čeledi morušovité a může dorůst výšky 20 až 30 metrů. Je odolný vůči suchu a teplu, ale vyžaduje dobře odvodněnou půdu a dostatek slunce.
Má podlouhlé listy se špičatým koncem. Květy stromu jsou malé, zelenožluté a vyrůstají přímo na kmenech a větvích stromu. Nejzajímavější jsou jeho gigantické plody, které rostou také přímo na kmenech a větvích stromu a mohou dosáhnout váhy i přes 30 kilogramů.
Pro své chutné a výživné plody se dnes pěstuje v tropických oblastech po celém světě. Ovoce je bohaté na živiny, včetně vitamínu C, draslíku, vlákniny a různých antioxidantů. Je také dobrým zdrojem sacharidů a poskytuje i bílkoviny. Chuť zralého plodu je obvykle sladká a ovocná s nádechem manga, banánu a ananasu. Dužina plodu je měkká, vláknitá a šťavnatá.
Když je plod zralý, může mít také lehký nádech ovocného vína. Textura tohoto ovoce je také unikátní. Má masitou a vláknitou konzistenci, která může připomínat kuřecí nebo vepřové maso. Díky této textuře je zralý jackfruit oblíbený jako vegetariánská náhražka masa v různých jídlech. Nezralý jackfruit má pevnější texturu a výraznější chutě, je ale méně sladký a je často používán v pikantních pokrmech, jako jsou kari, omáčky a polévky.
Pokud hodně cestujete, můžete v mnoha teplejších destinacích narazit na čerstvý jackfruit. V tuzemsku ho v této podobě pořídíte jen ve specializovaných obchodech, nejčastěji asijských. Mnohem jednodušší je koupit si konzervovaný jackfruit, který můžete sehnat v mnoha běžných obchodech nebo i na internetu. Nabízí se vám plechovky i sklenice s kousky jackfruitu ve sladkých i slaných nálevech. Cena není nijak vysoká, porce 500 g vás v průměru vyjde na 50–100 korun.
Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit třeba oblíbené masové recepty a maso v nich nahradit právě jackfruitem. Díky jeho textuře možná ani nezaznamenáte rozdíl. Můžete ho péct, vařit, smažit či grilovat. Hodí se ke všem přílohám, od rýže až po těstoviny. Nabízí se také mouka z jackfruitu, která je bez lepku.
Ačkoli je dužina jackfruitu oblíbená náhražka masa, nepřináší stejné množství bílkovin. Z tohoto důvodu je dobré jej kombinovat s jinými rostlinnými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny, ořechy a semena.
Potravinové alergie na chlebovník jsou vzácné, ale přesto buďte raději opatrní. Vyzkoušejte jen malé množství tohoto ovoce a sledujte, jak na něj vaše tělo reaguje. Pokud jste alergičtí na latex nebo pyl břízy, můžete být alergičtí i na jackfruit. Pokud máte problémy s ledvinami, draslík v ovoci může vést k hromadění draslíku v krvi, což je stav známý jako hyperkalémie.
Zdroje: National Library of Medicine, Everyday health, Healthline