Ikonická svíčková na smetaně: Recept, díky kterému ji zvládne i začátečník na jedničku

Svíčková na smetaně, servírovaná s 5 houskovými knedlíky a hovězím masem Julia Ahanova / Shutterstock.com

Mezi nejoblíbenější česká národní jídla rozhodně patří svíčková na smetaně. Tato bohatá omáčka z kořenové zeleniny, která masu dodává nezaměnitelnou chuť, se v Česku vaří už po staletí. Svíčková se běžně připravuje při různých slavnostních příležitostech a je oblíbená pro svou vynikající chuť. I když její příprava vyžaduje víc času, s trochou snahy ji zvládne i méně zkušený kuchař. Vyzkoušejte ji doma podle našeho oblíbeného receptu!

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Kde se vzala svíčková na smetaně?

Tradiční česká omáčka pochází pravděpodobně už ze středověku. Svůj původ má ale zřejmě ve Francii, kde se podobně jako svíčková připravovalo hovězí po burgundsku.

Snad jediný rozdíl mezi těmito jídly je v chuti – hovězí po burgundsku má více nasládlou chuť, protože se do omáčky dává více mrkve. Kdežto v naší svíčkové vyniká chuť celeru.

Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka
Křenová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křenová omáčka

Tahle vynikající, rychlá, křenová omáčka se hodí k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Čerstvý křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.

Křenová omáčka

Proč omáčce říkáme svíčková?

Existují dvě verze, které vysvětlují název omáčky. Obě souvisí s řezníky. Podle jedné legendy vzniklo pojmenování svíčkové ve středověku, kdy řezničtí mistři museli pro své tovaryše jednou za rok udělat večeři. Konala se po návratu tovaryšů do učení. Večeře byla při svíčkách a jako hlavní chod se podávala hovězí pečeně. A z hovězí pečeně při svíčkách vznikla svíčková pečeně.

Druhé teorie vychází z řeznického slangu. Na tuto omáčku vybírali řezníci váleček masa pod hřbetem, kterému říkali svíčková.

Hovězí svíčková, servírovaná na dřevěném prkénku, vedle snítky rozmarýnu Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Recept na svíčkovou na smetaně

Ingredience na 4 porce:

  • 1,2 kg hovězí svíčkové (nebo falešné hovězí svíčkové)
  • 200 g másla
  • 100 g špeku
  • 3 ks petržele
  • 3 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1/2 celeru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 sklenice octa
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml smetany
  • sůl a bílý pepř
  • čerstvý tymián
  • saturejka a bobkový list

Na ozdobení

  • brusinkový džem
  • citron
  • šlehačka

Postup:

  • Očištěné maso prošpikujeme klínky špeku. Posypeme ho rozemnutým kořením a to vetřeme do masa.
  • Na dno velkého silnostěnného kastrolu, který má poklici a lze jej dát do trouby (nebo do pekáče s poklicí), rozložíme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a polovinu na plátky nakrájené kořenové zeleniny. Na to položíme maso a vše zalijeme rozpuštěným máslem.
  • Nádobu přikryjeme a naložené maso dáme nejméně na 1 den do chladu – může být až na 3 dny. Během této doby ho občas obrátíme, aby se svrchní část dostala dolů.
Kořenová zelenina – mrkev, celer, petžel ulrich22 / Shutterstock.com
  • Troubu předehřejeme na 180 °C. Z masa seškrábneme ztuhlé máslo do pekáče. Maso vyndáme a opečeme ho na velké pánvi s trochou oleje na vyšším stupni tak, aby se ze všech stran zatáhlo.
  • Základ v kastrolu nebo pekáči také dáme smažit, na střední stupeň. Do smažícího se základu v pekáči vsypeme cukr a promícháme, až se rozpustí a začne karamelizovat. Nyní základ zalijeme octem a promícháme, aby se odpařil.
  • Vmícháme brusinky a hořčici, pak přidáme zbylou nakrájenou zeleninu. Do zeleninové směsi pak dáme opečené maso, jemně osolíme a přikrytou nádobu dáme do trouby.
  • Asi po 10 minutách zkontrolujeme, jak se masu daří – mělo by pustit trochu šťávy. Přikryté ho pečeme dál, teplotu trouby snížíme na 160 °C a takto pečeme 1 až 2 hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem, aby se maso nepřipalovalo.
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka
Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Bramborová omáčka s klobásou a vajíčkem skvěle zasytí a navíc její příprava zabere jen chvilku. Tento tradiční recept podle našich babiček vás příjemně překvapí.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
  • Až bude maso měkké, necháme ho v troubě vychladnout. Maso vyndáme ze základu, zabalíme ho do alobalu a necháme stranou. Základ v pekáči pečlivě rozmixujeme nebo použijeme pasírovací cedník.
  • Vmícháme smetanu, pekáč vrátíme do trouby a na mírném stupni povaříme, až se omáčka dobře spojí a bude mít požadovanou konzistenci. Ochutnáme ji a případně dochutíme.
  • Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a na pařáčku nahřejeme s hovězím vývarem. Hotovou svíčkovou omáčku podáváme s knedlíky, brusinkovým džemem, citronem, případně šlehačkou.

3 nejčastější chyby při přípravě svíčkové

  1. Nedostatečné dušení masa: Svíčková potřebuje čas, aby maso změklo a pustilo šťávu. Spěch se nevyplácí! Dušení masa zkraťte maximálně na 2 hodiny, ideálně ho nechte dusit alespoň 3 hodiny.
  2. Řídká omáčka: Hustá sametová omáčka je pro svíčkovou klíčová. Pokud je příliš řídká, přidejte rozmixovanou zeleninu z vývaru nebo jíšku z másla a hladké mouky. Naopak příliš hustou omáčku naředíme trochou mléka nebo smetany.
  3. Opomenuté dochucení: Svíčková by neměla být jen sladká. Nezapomeňte na vyváženost chutí – kyselost dodá citronová šťáva nebo brusinky, špetka soli a pepře pak zvýrazní celkovou chuť omáčky.

Zdroje: Kupi, Český rozhlas