Vlnu zájmu rozpoutal na svém tiktokovém účtu americký kuchař Will Coleman. Video, ve kterém popisuje svou nákupní metodu 6-to-1 (neboli 6-až-1 ), během chvilky získalo téměř milion zhlédnutí a stalo se virálním hitem. A zatímco někteří nad novou strategií nakupování potravin kroutí hlavou, jiní ji vítají jako efektivní způsob, jak ušetřit při nakupování a vaření peníze i čas. Co „6-1“ vlastně znamená, jak funguje a proč ji při nejbližší návštěvě obchodu vyzkoušet?
Podle Colemana je promyšlený nákup cestou, jak zvládnout obstarávání potravin levněji a rychleji. Budete přesně vědět, po čem sáhnout, doma zamezíte zbytečnému vyhazování nesnědených surovin, navíc budete jíst vyváženě a dobře. Metodu potom můžete uplatnit jak ve velkých řetězcích, tak v menších prodejnách nebo online supermarketech.
Je ideální nejen pro lidi, kteří doma vaří pro jednoho či pro dva, ale i pro větší rodiny nebo setkání přátel. Jednoduše počet surovin navýšíte. Zkusit takto můžete nakupovat na několik dní, ale klidně i na celý týden.
V obchodě dáváte do košíku vybrané druhy potravin v přesných počtech. Začínáte se zeleninou, které je nejvíce (navíc je ve většině supermarketů hned na začátku prodejny) a postupně jdete s počty níže. Konkrétně vezmete toto:
Na konci nákupu byste měli mít dostatek věcí pro přípravu celodenních jídelníčků. Klíčem je vzájemné kombinování surovin, které zaručí, že všechny potraviny zvládnete upotřebit a neutratíte za zbytečnosti.
V první řadě si můžete pravidla vždy poupravit tak, aby vám nákupy usnadnila, ne přitížila. Tři zdroje škrobů například neznamenají, že máte nakoupit pouze jedno balení těstovin, jednu rýži a jeden chléb. Čísla znamenají jen druhy. Klidně tedy vezměte špagety i penne, bílou rýži i hnědou a pět kilo brambor k tomu.
Do uvedeného seznamu se také nezapočítávají základní přísady pro vaření, které je doma potřeba neustále doplňovat, jako je olej, mouka, sůl, koření, ocet, cukr atd.
Někomu se také může zdát počet zeleniny a ovoce moc vysoký, mějte ale na paměti, že v USA řadí mezi ovoce i rajčata, papriky a další plodové druhy. Naopak mezi zeleninu počítají také houby a nakládané výrobky ve sklenicích a plechovkách. Záleží tedy na vás, jak jednotlivé kategorie pojmete.
Představit si to můžete na následujícím modelovém příkladu:
Salát z červené řepy s kozím sýrem, polníčkem a ořechy skvěle poslouží jako výtečná večeře. Příjemně vás zasytí a doplní řadu tělu prospěšných látek. Podávejte ideálně s kouskem bagetky nebo opečeným toustem.
Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.
Z výše uvedených položek pak můžete doma začít čarovat. Na sladké snídaně a svačiny máte jogurt, ořechy, ovoce a cereálie v libovolné kombinaci. Na slané zase vajíčka, pečivo (včetně tortill, výborná jsou třeba míchaná vajíčka na cibuli se šunkou zabalená v této placce), uzeninu a sýr, k tomu jako čerstvou zeleninu okurku a papriku.
Co se hlavních jídel týče, jeden den můžete připravit kuřecí v rajčatové omáčce s těstovinami a sýrem, další den kuřecí stripsy (na strouhanku použijte část pečiva) v tortille se salátem, paprikou a dresinkem z bílého jogurtu. Připravit lze také zapečené těstoviny s uzeným, žampiony, vejci a sýrem, případně salát s pomerančem, opečeným kuřecím masem, krutony z pečiva a vlašskými ořechy. A tak dále.
Z počátku to chce určitě více plánování a fantazie při kombinování, po čase ale můžete získat jistotu, že všechny suroviny smysluplně využijete a připravíte vyvážená a dobrá jídla.
Dokázali byste takto nakupovat, nebo potřebujete mnohem delší seznamy?
Zdroje: Food and Wine, CNN, Tik Tok