Cordon bleu je oblíbený řízek, plněný šunkou a sýrem. Je to snadné a rychlé jídlo, u kterého nestrávíte celé dopoledne v kuchyni. Můžete ho připravit z různých druhů masa. My pro naše cordon bleu zvolili to krůtí. Pojďte si ho s námi udělat podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Za 30 minut budete mít hotovo!
Plátek masa, který se plnil šunkou a sýrem, se poprvé objevil ve Švýcarsku. První recept na oblíbené Cordon bleu je z roku 1949. Připravuje se z různých druhů masa – nejčastěji z kuřecího, telecího nebo také krůtího.
Cordon bleu je ale možná o něco starší. O jeho původu koluje jedna legenda. Odehrává se na začátku 19. století v restauraci ve švýcarském Brigu. Jednoho večera přišly do restaurace 2 početné skupiny lidí, které údajně měly rezervaci.
Ovšem kuchařka na to nebyla připravena a neměla dostatek masa. Napadlo ji nakrájet maso na řízky a před pečením naplnit šunkou a sýrem. Tím „ušetřila“ maso a měla dost pro obě skupiny.
Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.
Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.
Jde o výraz z francouzštiny a v překladu znamená modrá stuha. Obecně se jím označuje nejvyšší úroveň dovedností ve vaření. Určitě si říkáte, že na cordon bleu nic převratného není. Ale pamatuje na zmíněnou legendu?
Majitel restaurace ve švýcarském Brigu byl údajně tak nadšený z toho, jak si jeho kuchařka dokázala v kuchyni poradit, že jí nabídl modrou stuhu (cordon bleu) jako projev uznání pro vynikající kuchařku. Ovšem skromná kuchařka ji odmítla s tím, že cordon bleu bude příhodný název pro její kulinářský výtvor.
Zdroje: kuchařka Moje domácí kuchyně od Zdeňka Pohlreicha, Kupi