Staré zavařovačky zbavíte etiket, lepidla i nepříjemného zápachu snadno. Všechno potřebné máte doma

Žena v bílých lněných šatech drží v rukou prázdnou skleněnou dózu Natalia Deriabina / Shutterstock.com

Letní zavařovací sezóna je v plném proudu a nastal čas naplno využít domácí zásobu zavařovacích sklenic. Pokud u některých narazíte na nevzhledné staré zbytky etiket a zašlého lepidla nebo na nepříjemný zápach (například po aromatických nakládaných okurkách), nemusíte je nutně vyhazovat. Stačí sklenicím dopřát důkladnou očistu, abyste je mohli znovu použít pro letošní úrodu. Vše potřebné máte již doma. Jak vyčistit a zbavit zápachu sklenice i jejich víčka, aby byly připravené na novou várku zavařenin?

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Jak odstranit zápach ze zavařovacích sklenic?

  • Do každé sklenice dejte lžičku hořčice (stačí i obyčejná plnotučná) nebo mletých hořčičných semínek, dolijte do 1/2 objemu horkou (ne vroucí) vodou, uzavřete a protřepejte. Nechte chvíli působit a poté omyjte. Zápach by měl zmizet.
  • Zkusit můžete i ocet. Nalijte ho trochu do sklenic, dolijte horkou vodou a pro zvýšení účinku vložte sklenice do hrnce s trochou vody na dně a povařte jako při sterilování. Pozor, pokud použijete ocet spolu se sodou, pak sklenice nechte kvůli možnému vyšumění otevřené.
  • Obdobně funguje i jedlá soda. Tu můžete dát samostatně stejným způsobem jako hořčici nebo ocet, případně použít v kombinaci s nimi.

Jak se zbavit zápachu z víček?

  • Nejprve je zkuste jako sklenice samotné umýt v myčce nebo v ruce s pomocí saponátu.
  • Pokud při přetrvávajícím zápachu použijete metodu s hořčicí a vodou (viz výše), pak by se při protřepání měla odéru zbavit i vnitřní strana víček.
  • Pomůže rovněž jedlá soda rozmíchaná s trochou vody. Kašičkou vytřete víčka, nechte chvíli působit a pak omyjte.
  • Pro zvýšení účinku přidejte i kapku octa a horké vody. Případně vytvořte roztok ve větším množství a víčka v něm vykoupejte.
  • Zafungovat by mohlo i UV záření. Víčka vyskládejte na sluníčko na zahradu, balkon či parapet a vystavte po dobu několika hodin slunečnímu svitu.
  • Proti silnému „zažranému“ zápachu se někdy doporučuje vyzkoušet také zubní pastu. Pomažte jí na zkoušku jedno z víček, vetřete, nechte působit a poté důkladně omyjte. Výsledek pak záleží na složení dané pasty i předešlém obsahu sklenice. V některých případech zápach zmizí, může se však také stát, že víčko naopak získá peprmintový nádech.
Nabraná lžička ve sklenici hořčice Creative Family / Shuttertsock.com

Co se starými etiketami a zaschlým lepidlem?

  • Nejprve dejte zavařovačky do myčky na běžný cyklus, případně je omyjte ve dřezu s pomocí saponátu.
  • Pro odloupnutí papírových etiket sklenice odmočte v lavóru nebo kyblíku plném vody. Nechte je úplně ponořené po dobu několika hodin, klidně přes noc.
  • Někdy se pro uvolnění lepidla doporučuje využít namísto vody horký vzduch z fénu.
  • Tip: Dají se dokonce koupit škrabky určené přímo na odstraňování samolepek ze skleněných povrchů, často se používají například na odstraňování dálničních známek.
  • Pro doleštění skla a odstranění zbytků lepidla použijte technický líh, vodku nebo pálenku či odlakovač na nehty.
  • Lepidlo účinně rozpustí také kuchyňský olej: Naneste ho na špinavá místa a nechte alespoň 30 minut působit, poté dočistěte saponátem a drsnou stranou houbičky. Namísto oleje můžete na zbytky lepidla nanést i dětský olejíček nebo majonézu.
Zavařovací sklenice s různými druhy zeleniny Maryia_K / Shutterstock.com

Příště použijte samolepicí štítky nebo visačky

Pokud si budete chtít ušetřit pro příště s odlupováním práci, pořiďte si na označování plastové samolepicí popisné štítky na sklenice a lahve, které půjdou ze skla snadno sloupnout. Někdo také doporučuje namísto lepení uvázat kolem hrdla provázek s visačkou.

Zdroj: Kupi